Jesteś na:

Cielęcina – właściwości. Cielęcina dla dziecka. Jak przyrządzić cielęcinę?

16 18 20

Cielęcina w polskich domach występuje bardzo rzadko, ponieważ mięso to jest dość drogie i trudne w obróbce kulinarnej. Natomiast odpowiednio przyrządzone i przyprawione jest doskonałe w smaku. To delikatne, dietetyczne oraz lekkostrawne mięso, które częściej powinno gościć na naszych stołach.

Cielęcina

Cielęcina zaliczana jest do mięs lekkostrawnych, chudych, o jasnoróżowym kolorze oraz lekko kwaśnym zapachu. Ze względu na jej wartości odżywcze zalecana jest w żywieniu dietetycznym zarówno dzieci, jak i osób starszych. Jest to mięso cieląt w wieku od 2 tygodni do 6 miesięcy, jednak najlepszej jakości jest to, które pochodzi od 48 tygodniowych zwierząt. Charakteryzuje się ono wysoką wartością odżywczą. 100 g cielęciny zawiera zaledwie 3 g tłuszczu oraz około 20 g białka. W dodatku jest niskokaloryczne 100 g dostarcza około 108 kcal. Mięso od młodszych cieląt nie jest poprzerastane tłuszczem międzymięśniowym, ma kruchą strukturę oraz zawiera niewiele tłuszczu śródmięśniowego, co daje możliwość obniżenia kaloryczności potraw.

Cielęcina – właściwości

Cielęcina jest cennym źródłem witamin z grupy B, głównie B1 i B2, oraz niacyny. Jest również bogata w kobalaminę, która bierze udział w tworzeniu oraz regeneracji czerwonych ciałek krwi. Mięso to charakteryzuje się również wysoką zawartością żelaza, dlatego polecane jest często dla osób walczących z anemią. Spośród wszystkich elementów tuszy cielęcej to wątroba jest najbogatsza w witaminy i składniki mineralne. Jako jedyna zawiera witaminy A oraz C. Warto wiedzieć też, że cielęcina jest doskonałym źródłem sprzężonego kwasu linolowego, który, jak potwierdzają badania, wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Działa przeciwmiażdżycowo, bakteriobójczo, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory oraz hamuje rozwój cukrzycy typu 2.

Cielęcina dla dziecka

Cielęcina uchodzi za jeden z najzdrowszych gatunków mięsa. Należy do mięs czerwonych, jednak jest chuda, lekkostrawna oraz łagodna w smaku. Odznacza się delikatnością oraz niską zawartością substancji toksycznych. Z tego względu zalecana jest nie tylko osobom starszym, ale również dzieciom. W swoim składzie cielęcina zawiera duże ilości kolagenu, który pozytywnie wpływa na tkankę kostną dziecka. Do diety powinno się ją wprowadzać po 12. miesiącu życia dziecka.

Cielęcina – przepisy

Cielęcina jako surowiec kulinarny ma swoich przeciwników i zwolenników. Możemy przygotować ją w wielu apetycznych odsłonach. Poniżej znajduje się kilka najciekawszych pomysłów na przyrządzenie tego mięsa.

Przepis na cielęcinę z żurawiną

Składniki:

  • 1 kg cielęciny,
  • ½ szklanki czerwonego,
  • wytrawnego wina,
  • mały słoiczek żurawiny,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: mięso umyć, oczyścić z tłustych fragmentów, osuszyć. Przygotować marynatę: 1 łyżkę oleju wymieszać z winem, 2 łyżkami żurawiny oraz doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną marynatą posmarować mięso. Ułożyć mięso w natłuszczonej brytfannie i piec w piekarniku w temperaturze 190 stopni przez 1 godzinę.

rozwiń
Przepis na cielęcinę z ziołami

Składniki:

  • 4 grube plastry udźca cielęcego,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 3 małe cebulki,
  • 3 pomidory,
  • 3 ząbki czosnku,
  • por,
  • 2 marchewki,
  • gałązka tymianku i rozmarynu,
  • olej rzepakowy,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: mięso umyć i osuszyć. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć przygotowane mięso. Podsmażoną cielęcinę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Warzywa umyć i pokroić w grube krążki. Ząbki czosnku przekroić na pół. Mięso obłożyć warzywami i podlać jasnym piwem. Na wierzch położyć gałązki rozmarynu i tymianku. Przykryć folią aluminiową. Piec w temperaturze 170 stopni przez 2 godziny, regularnie podlewać powstałym sosem.

rozwiń
Przepis na cielęcinę z pigwą

Składniki:

  • 50 dag pieczeni cielęcej,
  • 2 duże pigwy,
  • 3 cebule,
  • ½ kostki masła,
  • szklanka soku pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka.

Sposób przygotowania: cebulę pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło i dodać pokrojoną cebulę. Umyte mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzać połowę pozostałego masła i zrumienić na nim porcje mięsa. Na reszcie masła obsmażyć pokrojone w kostkę pigwy. Do rondelka z cebulą dodać sok pomidorowy, mięso, pigwę i dusić pod przykryciem przez 15 minut.

rozwiń
Przepis na cielęcinę po francusku

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 4 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 250 ml białego wina,
  • zioła.

Sposób przygotowania: mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Po 15 minutach dorzucić pokrojoną w plasterki cebulę, a po 5 minutach pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekany czosnek. Po kilku minutach dodać pieczarki, białe wino i przecier pomidorowy. Dusić pod przykryciem przez 40 minut.

rozwiń
Przepis na cielęcinę cytrynową

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce,
  • ½ szklanki mąki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka natki pietruszki.

Sposób przygotowania: kotlety cielęce oprószyć solą, pieprzem i mąką. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cielęcinę z każdej strony po 3 minuty. Dodać masło oraz sok z cytryny, jednocześnie mieszając. Na koniec dodać natkę pietruszki.

rozwiń
Przepis na cielęcinę z pieczarkami

Składniki:

  • 4 kotlety cielęce,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ kg pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 3 łyżki kremówki,
  • zioła,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania: kotlety oprószyć solą, pieprzem i oregano. Na rozgrzanej oliwie smażyć kotlety po 4 minuty z każdej strony. Przełożyć na talerz. Na tej samej patelni stopić masło, dodać pieczarki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Dodać bulion. Po kilku minutach dołożyć śmietanę, sól, pieprz i polać nimi cielęcinę.

rozwiń

Cielęcina to mięso dietetyczne o wysokiej wartości odżywczej, dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety. Nie należy zapominać również o odpowiedniej obróbce kulinarnej, która zapewni nam doskonały i delikatny smak potrawy.

 

Literatura:

  1. M. Rudy, A. Roch, R. Stanisławczyk i in., „Wpływ rasy bydła na wybrane cechy jakościowe cielęciny przechowywanej w warunkach chłodniczych”, Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, 2014, 10, 1, 45-53.
  2. Kunachowicz H., Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014,
  3. H. Weker, M. Barańska, Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postępowania w żywieniu zbiorowym, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2014.

Dietę za 20zł

Kup w kilka minut przez internet
Oceń
Magdalena Olejnik
ponad miesiąc temu Szczególnym zainteresowaniem darzy dietetykę kliniczną, której poświęca najwięcej czasu. Studia pozwoliły jej zdobyć obszerną wiedzę w zakresie chorób dietozależnych, a także licznych zaburzeń endokrynologicznych i metabolicznych.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?