Jesteś na:

Ciasto jaglano-dyniowe na fistaszkowym spodzie

16 18 20

Sezon dyniowy w pełni a więc czas na kolejny przepis z tym jesienno-zimowym warzywem w roli głównej. Tym razem będzie to ciasto z jaglano–dyniową masą, na orzechowym spodzie. Dynia nadaje ciastu kremowej, aksamitnej konsystencji a dodatek imbiru i cynamonu sprawia, że nabiera charakterystycznego, korzennego smaku.

SAMSUNG CSC

Składniki

Masa jaglano–dyniowa:

Dynia – 350 g (puree)

Kasza jaglana – 100 g

Jajko – 2 sztuki

Len mielony – 1 łyżka (10 g)

Mleko 2% – 1 szklanka

Cynamon – 2 łyżeczki

Imbir suszony – 1 łyżeczka

Cukier brązowy – 60 g

Cukier waniliowy – 10 g (lub cukier z prawdziwą wanilią

Spód:

Płatki owsiane – 100 g

Orzechy arachidowe (ziemne) – 50 g

Orzechy nerkowca – 50 g

Masło Extra – 30 g

Miód – 1 łyżka

SAMSUNG CSC

Sposób przygotowania:

Do miski lub dowolnego pojemnika wrzucić płatki owsiane, orzechy arachidowe, orzechy nerkowca (moczone wcześniej przez minimum 1 godzinę), miękkie masło oraz miód, całość blendować aż do momentu powstania zwartej masy. Masę wyłożyć równomiernie na dnie formy (22-24 cm średnicy) i wstawić do lodówki na minimum 30 min.

Kaszę jaglaną przepłukać dokładnie w zimnej wodzie a następnie przelać wrzątkiem (w celu usunięcia goryczki). Tak przygotowaną kaszę wrzucić do gotującego się mleka, gotować około 10 min, po tym czasie przykryć i odstawić, aby wchłonęła nadmiar wody (około 5 min). Wszystkie składniki masy jaglano–dyniowej umieścić w dużej misce i miksować blenderem do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

Masę wylać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 °C na 40 min. Pozostawić w wyłączonym piekarniku jeszcze około 10 min. Podstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

 

Oceń
7.6/10. Oddano 5 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: