Jesteś na:

Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan

16 18 20

Chrzan okazuje się być niezbędnym produktem w walce z przeziębieniem, posiada właściwości przeciwbakteryjne oraz antywirusowe. Dzięki olejkom eterycznym może przynosić ulgę w bólach głowy, natomiast zawarta w świeżym korzeniu witamina C wzmacnia odporność.

Korzeń chrzanu

Korzyści zdrowotne, które są z nim związane przypisuje się głównie wysokiej zawartości składników odżywczych i mineralnych, w tym błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i cynku.

  • Zwiększa odporność, działa przeciwnowotworowo

Przez zawartość sporej dawki witaminy C chrzan ma właściwości zwiększające odporność. Zawiera również synigryne, jest to rodzaj przeciwutleniacza, korzystnego w walce z chorobą nowotworową m.in. przez blokowanie czynników uszkadzających DNA oraz przywrócenie apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórek rakowych). Należy jednak pamiętać, iż substancja ta może jedynie zapobiec kancerogenezie na wczesnych jej etapach.

  • Wspomaga trawienie, przyspiesza metabolizm 

Zawarta w chrzanie synigryna (glikozyd siarkowy nadający ostry smak) przyspiesza metabolizm, zwiększa wydzielanie soków trawiennych regulując proces trawienia. Jest bogaty w błonnik i białko, dlatego też może stymulować uczucie sytości, a ponadto w związku z niską zawartością kalorii jest polecany osobom stosującym diety redukcyjne.

  • Oczyszcza nos

Pod wpływem silnych olejków eterycznych produkowany jest płyn, który rozrzedza gęsty śluz, dzięki czemu chrzan pomaga się go pozbyć.

  • Obniża ciśnienie krwi

Zawiera potas, który może obniżać ciśnienie krwi i zapobiegać chorobom serca.

  • Działa jako środek antybakteryjny

Naturalne substancje zawarte w chrzanie mogą być świetną ochroną przed bakteriami i infekcjami bakteryjnymi, w tym Listeria, E.coli i Staphylococcus.

  • Działa przeciw drobnoustrojom

Korzeń chrzanu może być stosowany jako środek przeciwko drobnoustrojom jamy ustnej (m.in. Streptococcus mutans, Streptococcus sobrinus, Lactobacillus casei, Staphylococcus aureus). Odkaża jamę ustną i dziąsła. Stosowano go już przed wiekami jako środek przeciw bólom zębów. O jego działaniu można się przekonać, żując świeży lub suszony kawałek korzenia.

Liście chrzanu

Chrzan zdobył popularność głównie jako przyprawa, warto jednak wspomnieć o jego liściach, które tak samo jak korzeń zawierają sporą ilość witamin (A, B, E, C) i minerałów (wapń, magnez, potas). Zawarte w nich fitoncydy, czyli naturalne siarczki bakteriobójcze niszczą bakterie, wirusy, grzyby, tym samym zabezpieczając żywność przed zepsuciem. Okłady z liści stosuje się przy bólach reumatycznych, nerwobólach.

Zastosowanie liści chrzanu

Liści używa się do marynat i kiszonych ogórków, którym zapewniają aromat, jędrność i trwałość. Ponadto można ich użyć do świeżych sałatek, wykonać z nich pesto lub dodać  do zupy czy do warzywnego koktajlu. Mają gorzkawy  smak, z charakterystycznym chrzanowym posmakiem, jednak dużo słabszym niż smak korzenia.

Przepis na domowy chrzan

Składniki:

  • Korzeń chrzanu 1 szt.
  • Woda 2 łyżki
  • Ocet 1 łyżka
  • Sól (szczypta)

Wykonanie:

Dokładnie umyć korzeń i pokroić go na kawałki. Dodać resztę składników i zblendować. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce.

rozwiń

Chrzan jest produktem o wielu właściwościach. Jednak przez jego ostry smak, a tym samym drażniące działanie nie jest wskazany dla osób z zaleceniami stosowania diety łatwostrawnej, osobom z nadmiernym wydzielaniem kwasu żołądkowego i kobietom w ciąży. Jego spożywanie w nadmiernych ilościach może mieć efekt toksyczny i drażniący.

Literatura:

[1] Park HW, Choi KD, Shin IS. Antimicrobial activity of isothiocyanates (ITCs) extracted from horseradish (Armoracia rusticana) root against oral microorganisms, [dostęp on-line] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24077540

[2]LenkaNedorostova, PavelKloucek, LadislavKokoska, MiluseStolcova, JosefPulkrabek, Antimicrobial properties of selected essential oils in vapour phase against foodborne bacteria, [dostęp on-line] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0956713508000960?via%3Dihub

[3] J. Krajewska. Antybakteryjne działanie wyciągów z ziela nasturcji i korzenia chrzanu. Farmakoterapia, 2014

Oceń
Chrzan – korzeń, liście. Domowy przepis na chrzan - 10.0/10. Oddano 1 głosy.
Katarzyna Urbańska
ponad tydzień temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?