Jesteś na:

Brukselka – właściwości, przepisy. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

16 18 20

Brukselka, czyli kapusta brukselska po raz pierwszy wyhodowana została w Brukseli 1821 roku, rozmiarem przypomina orzech włoski. Mimo jej niewielkich gabarytów wspiera układ odpornościowy oraz wykazuje działanie antynowotworowe. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Uprawiana obecnie w Europie i Stanach Zjednoczonych. W sklepach dostępna przez cały rok, jednak w najlepszym wydaniu można ją zakupić od jesieni do wczesnej wiosny.

Brukselka

Brukselka jest bogata w wiele cennych składników odżywczych. To doskonałe źródło witaminy C i K. Zawiera sporą ilość kwasu foliowego, manganu, błonnika pokarmowego, choliny, miedzi, potasu i fosforu. Oprócz wymienionych składników odżywczych, brukselka zawiera również wiele fitochemikaliów zwalczających choroby, w tym m.in. sulforafan, indole, glukozynolany i fenole, dzięki czemu wykazuje korzyści zdrowotne.

Właściwości brukselki

Zmniejsza ryzyko powstawania nowotworu

Brukselka zapewnia specjalne wsparcie trzech układów organizmu, które są ściśle związane z rozwojem raka, a także jego profilaktyką. Te trzy systemy to: system detoksykacji organizmu, jego system antyoksydacyjny i jego układ zapalny/przeciwzapalny. Przewlekła dysproporcja w każdym z tych trzech systemów może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Spośród wszystkich typów nowotworów, profilaktyka następujących typów raka jest najbardziej związana ze spożyciem brukselki: rak pęcherza, rak piersi, okrężnicy, płuc, rak prostaty i rak jajnika.

Wspomaga trawienie

Zawartość błonnika w brukselce sprawia, że warzywo to wspomaga układ trawienny, oprócz tego sulforafan wytworzony z brukselki pomaga chronić zdrowie wyściółki żołądka, zapobiegając nadmiernemu wzrostowi bakterii Helicobacter pylori w żołądku lub nadmiernemu przyleganiu tej bakterii do ściany żołądka.

Wzmacnia układ odpornościowy

Jedną z najbardziej imponujących cech kiełków brukselskich jest ich wysoka zawartość witaminy C. Pojedyncza filiżanka brukselki zawiera ponad 120% dziennej zalecanej ilości witaminy C. Ma to kluczowe znaczenie dla zdrowia układu odpornościowego, ponieważ pobudza ona wytwarzanie białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz w organizmie, zmniejszając stres oksydacyjny i chroniąc przed infekcją.

Pomaga w krzepnięciu krwi

Witamina K jest jedną z najczęściej pomijanych witamin. Konieczna jest do prawidłowego  krzepnięcia krwi w organizmie. Pojedyncza filiżanka brukselki zawiera ponad 240% zalecanej dziennej witaminy K, zapewniając prawidłową krzepliwość krwi, a jednocześnie chroniąc zdrowie serca i wzmacniając wytrzymałość kości.

Zmniejsza ryzyko chorób serca

Potas jest niezwykle ważnym minerałem w organizmie, ponieważ działa jako środek rozszerzający naczynia krwionośne, co oznacza, że ​​może zmniejszyć napięcie i ciśnienie naczyń krwionośnych i tętnic, tym samym odciąża układ sercowo-naczyniowy. Może to zmniejszyć ryzyko zawału serca, udaru mózgu, miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Obniża stan zapalny

Brukselka zawiera substancje zwane glukozynolanami, które są w stanie regulować odpowiedź zapalną organizmu. Dla osób cierpiących na artretyzm (dna moczanowa), stres oksydacyjny i inne stany zapalne regularne jej spożywanie może pomóc w zmniejszeniu bólu.

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

Brukselka wcale nie musi być gorzka, co już dawno odkryło wielu kucharzy. W sklepie należy szukać jasnozielonej brukselki o ciasno złożonych liściach, w takim wydaniu zawiera najwięcej składników odżywczych.

Warzywo traci naturalną goryczkę po zamrożeniu. Kupując świeżą brukselkę, można ją włożyć na noc do zamrażarki i gotować następnego dnia. Jeśli jednak chcemy ugotować świeżą brukselkę, wystarczy oprócz soli wsypać do wody odrobinę cukru i dolać troszkę mleka, ponadto gotować ją bez przykrywki.

Warzywo po ugotowaniu powinno być al dente, czyli lekko twarde, nierozgotowane. Wrzucamy warzywo do osolonego i posłodzonego wrzątku. Czas należy liczyć od ponownego zawrzenia wody. Wystarczy tylko 5 minut, by nadawała się do jedzenia.

Brukselka – przepisy

Przepis na brukselkę z pieczarkami

Składniki:

  • 80 dag brukselki
  • 15g pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szk. jogurtu naturalnego
  • sól, curry

Wykonanie:

Brukselkę umyć i ugotować do miękkości, odcedzić. Pieczarki pokroić i podsmażyć, następnie łącząc z brukselką. Jogurt wymieszać z mąką, wlać do warzyw, chwilę podgotować i doprawić do smaku. Można podawać z ryżem i mięsem.

rozwiń
Przepis na brukselkę zapiekaną z kurczakiem

Składniki:

  • 75 dag brukselki
  • olej rzepakowy 1 łyżka
  • 4 usmażonych kotletów z kurczaka (bez panierki)
  • 15 dag sera żółtego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brukselkę ugotować. Naczynie żaroodporne posmarować olejem, ułożyć część brukselki, a następnie kotlety, na nie znowu brukselkę. Posypać całość startym serem i zapiekać około 25 minut w 200’C. Można podawać z kaszą i surówką.

rozwiń
Przepis na brukselkę musztardową

Składniki:

  • brukselka ok 200g
  • musztarda 2 łyżki
  • czosnek 4 ząbki
  • przyprawy (sól, pieprz)

Wykonanie:

Brukselkę pokroić na połówki, podgotować na parze al dente, przerzucić na patelnię i zarumienić. Musztardę wymieszać w 1/2 szklance wody i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zalać zarumienioną brukselkę i gotować jeszcze przez chwilę, aż płyn się wchłonie w brukselki. Można podawać z ziemniaczkami i mięsem.

rozwiń

Brukselka to warzywo zawierające wiele korzyści zdrowotnych, należy jednak pamiętać iż nie jest wskazana dla osób zażywających leki na krzepnięcie krwi ze względu na jej wysoką zawartość witaminy K. Ponadto podobnie jak inne warzywa kapustne jest źródłem związków o nazwie siarkocyjaniny, które należą do grupy substancji tzw. wolotwórczych,  utrudniających wykorzystanie jodu z pożywienia. Dlatego osobom z niedoczynnością tarczycy nie zaleca się jej spożywania.

 

Literatura:

  1. Ambrosone CB, Tang L. Cruciferous vegetable intake and cancer prevention: role of nutrigenetics. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Apr;2(4):298-300. 2009.
  2. Angeloni C, Leoncini E, Malaguti M, et al. Modulation of phase II enzymes by sulforaphane: implications for its cardioprotective potential. J Agric Food Chem. 2009 Jun 24;57(12):5615-22. 2009.
  3. Antosiewicz J, Ziolkowski W, Kar S et al. Role of reactive oxygen intermediates in cellular responses to dietary cancer chemopreventive agents. Planta Med. 2008 Oct;74(13):1570-9. 2008.
  4. Maria Szustakowska-Chojnacka. 100 roślin w Twojej kuchni. PZWL
  5. Bhattacharya A, Tang L, Li Y, et al. Inhibition of bladder cancer development by allyl isothiocyanate. Carcinogenesis. 2010 Feb;31(2):281-6. 2010.
  6. Brat P, George S, Bellamy A, et al. Daily Polyphenol Intake in France from Fruit and Vegetables. J. Nutr. 136:2368-2373, September 2006. 2006.
  7. Bryant CS, Kumar S, Chamala S, et al. Sulforaphane induces cell cycle arrest by protecting RB-E2F-1
  8. Tang L, Zirpoli GR, Jayaprakash V, et al. Cruciferous vegetable intake is inversely associated with lung cancer risk among smokers: a case-control study. BMC Cancer 2010, 10:162. 2010.

Dietę za 20zł

Kup w kilka minut przez internet
Oceń
Katarzyna Urbańska
ponad miesiąc temu Dietetyk, absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu i kursów doszkalających w Akademii Dietetyki oraz Nutri Center.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?