Jesteś na:

Brokuły – antyrakowe warzywo, którego nie może zabraknąć na Twoim talerzu

16 18 20

Wprowadź brokuły do swojej codziennej diety, a zmniejszysz ryzyko zachorowania na raka!

Brokuły – warzywo antynowotworowe

W naturze istnieją surowce, które pomagają nam w walce z nowotworami. Wśród nich możemy wymienić np. czosnek czy zieloną herbatę. W swoim codziennym jadłospisie nie zapomnij także o brokułach!

Te niepozorne zielone warzywa skutecznie chronią organizm przed zmianami nowotworowymi. Tę cenną właściwość zawdzięczają substancji zwanej sulforafanem. To właśnie ona skutecznie usuwa z organizmu substancje toksyczne, które odpowiedzialne są między innymi za zmiany nowotworowe. Brokuły zawierają nawet 60 mg na 100 g sulforafanu. Większe stężenie tej cennej substancji zawierają kiełki brokułów.

Podobne właściwości antynowotworowe posiadają przyprawy korzenne np. imbir czy kurkuma. Warto wykorzystać tę wiedzę w komponowaniu swoich codziennych posiłków.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Brokuły – antyrakowe warzywo, którego nie może zabraknąć na Twoim talerzu - 4.0/5. Oddano 6 głosy.
Autor artykułu: