Jesteś na:

Bezy na ksylitolu

16 18 20

Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub redukcyjnej.

Składniki

Białka jaja kurzego – 3 sztuki

Ksylitol – 5 łyżek

Mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka

Szczypta soli

dsc_0653

p1040600

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, ustawiamy termoobieg. Ksylitol mieliny na puder. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając pianę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, łyżką lub rękawem cukierniczym nakładamy porcję bezy. Pieczemy 45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 90 stopni i suszymy przez 2 godziny. Po ostudzeniu bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego !

Oceń
7.6/10. Oddano 24 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone