Bezy na ksylitolu
Dzisiaj kolejna odsłona słodkiej przekąski, którą możecie przygotować na święta, czyli bezy na ksylitolu. Jest to idealna propozycja dla wszystkich osób, które podczas tegorocznych świąt goszczą u siebie np. diabetyków, osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej lub redukcyjnej.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni, ustawiamy termoobieg. Ksylitol mieliny na puder. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodajemy ksylitol oraz mąkę ziemniaczaną, ciągle ubijając pianę. Na blachę wykładamy papier do pieczenia, łyżką lub rękawem cukierniczym nakładamy porcję bezy. Pieczemy 45 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę piekarnika do 90 stopni i suszymy przez 2 godziny. Po ostudzeniu bezy przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smacznego !