Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 3.0/5. Oddano 8 głosy.

Pluskwica groniasta – właściwości, działanie, preparaty, cena

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Pluskwica groniasta to roślina, która może okazać się następcą hormonalnej terapii zastępczej dla kobiet w okresie menopauzy.

Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad tydzień temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Makrosomia płodu – przyczyny, konsekwencje, postępowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Porody dużych noworodków stają się obecnie problemem współczesnego położnictwa. Makrosomia płodu stwarza liczne powikłania w wieku późniejszym dla dziecka, m.in. zwiększone ryzyko chorób metabolicznych oraz gromadzenia nadmiernej masy ciała. W trakcie ciąży bardzo istotne jest świadome odżywianie się mamy oraz kontrolowanie chorób występujących przed ciążą (cukrzyca, nadciśnienie).

Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił, iż przemysł spożywczy opanowały substancje dodatkowe, których należytym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wydłużając tym samym termin ich przydatności do spożycia. Wśród szerokiej gamy dodatków do żywności jednym z najczęściej stosowanych jest biały, krystaliczny proszek oznaczony symbolem E202.

Colostrum – właściwości, skutki uboczne, cena, opinie

Sonia Walla ponad tydzień temu

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej jest colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm. Czy colostrum może być stosowane także przez ludzi? Jakie korzyści zdrowotne przynosi i czy suplementacja tą substancją może mieć niepożądane skutki uboczne?

Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?

Patulina – niebezpieczna pleśń na owocach

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Mechaniczne uszkodzenie owoców bądź warzyw może stanowić doskonałą drogę dla rozwoju grzybów strzępkowych, które w efekcie produkują szkodliwą toksynę zwaną patuliną. Charakterystyczna brązowa plama na skórce owocu oraz wydostawanie się soku z jego wnętrza może świadczyć o obecności toksycznej substancji.

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad tydzień temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.

Wizyta u dietetyka z dzieckiem – czy warto?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zapewnienie maluchowi odpowiedniej porcji różnorodnych wartościowych pokarmów może wydawać się z pozoru bardzo proste. Co jednak zrobić, kiedy u dziecka wykryto alergię na wybrane składniki, nie ma ochoty na pokarmy i stale chudnie bądź zbyt szybko przybiera na masie ciała?

Tarczyca Bajkalska – właściwości, zastosowanie, cena, jak stosować

Sonia Walla ponad tydzień temu

Tarczyca bajkalska to roślina od dawna znana we wschodniej medycynie. Związki aktywne w niej zawarte okazują się mieć korzystny wpływ na profilaktykę i leczenie wielu chorób. Jakie właściwości, poza potencjałem antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym posiada tarczyca bajkalska? W jakich chorobach jej stosowanie przyniesie korzyści terapeutyczne?

Hipotrofia płodu – niedożywienie dzieci, przyczyny, leczenie, dieta

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Podczas gdy harmonijny rozwój dziecka w łonie matki zostanie zakłócony przez nieznany dotąd czynnik, należy przypuszczać, iż nastąpiło ograniczenie wzrastania u płodu, klinicznie określane jako hipotrofia.

Graviola – właściwości, tabletki, sok z gravioli, cena, opinie

Dominika Guzik ponad tydzień temu

W lasach deszczowych Ameryki Środkowej i Antyli rok cały kwitnie wiecznie zielone drzewo – Annona muricata, którego jadalne owoce dojrzewają każdego miesiąca. Choć jest rośliną na ogół niepozorną wyróżnia się bogactwem wewnętrznym. Bowiem zawarte w niej składniki aktywne w przyszłości mogą okazać się jedyną nadzieją w zmaganiach z chorobą XXI wieku – nowotworem.

Kocanka – właściwości, zastosowanie, olej z kocanki, cena

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

W dzisiejszych czasach kocanka kojarzy się ze zbieraniem ziół i kwiatów do bukietu na święto Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny. Mało kto wie, że roślina ta korzystnie wpływa na zdrowie, a olej z niej pozyskany nadaje się do pielęgnacji skóry. Co dokładnie skrywają w sobie kwiaty kocanki?

Szałwia – właściwości, olejek szałwiowy, właściwości lecznicze

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Łacińska nazwa szałwii lekarskiej oznacza “leczyć”, “ratować”. Już od wieków roślina ta ocalała od wielu dolegliwości, ukąszeń wężów, a nawet odstraszała demony. Do czego dziś jest wykorzystywana?

Nutraceutyk, farmaceutyk, parafarmaceutyk – krótki przewodnik po preparatach

Sonia Walla ponad tydzień temu

Czym różni się lek od suplementu diety? Jakie środki zaliczamy do nutraceutyków? Jak rozróżnić poszczególne preparaty? Krótki przewodnik po farmaceutykach, parafarmaceutykach i nutraceutykach pomoże w rozwianiu tych wątpliwości.

Berberyna – źródła, działanie, suplementacja

Sonia Walla ponad tydzień temu

Berberyna jest związkiem, który możemy znaleźć w polskim berberysie zwyczajnym. Jej wielokierunkowe działanie na organizm sprawia, że może być wykorzystywana w wielu schorzeniach. Jakie są właściwości berberyny i jak ją suplementować?

Dobry dietetyk – jak wybrać, gdzie szukać?

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Każdy organizm jest inny… Każdy z nas ma swoje ulubione potrawy, swoje potrzeby żywieniowe, swój indywidualny styl życia. Jako ludzie zazwyczaj potrzebujemy motywacji do zmian, czasem tylko nakreślenia właściwej drogi. Borykając się z własnymi problemami usiłujemy znaleźć odpowiedniego nauczyciela... dietetyka z pasją, charyzmą i pełnym zaangażowaniem.

Naturalne antydepresanty – dziurawiec, czekolada, witamina B,D, żeń szeń, kwasy omega-3

Sabina Bachleda-Szeliga ponad tydzień temu

Medycyna naturalna od lat stosowana jest w krajach Europy Wschodniej. Obecnie zyskuje ona coraz większą sławę w innych państwach, między innymi w Polsce. Społeczeństwo coraz chętniej sięga po naturalne środki lecznicze zamiast tych produkowanych przemysłowo. Jedną z chorób, której występowaniu można zapobiegać dzięki stosowaniu naturalnych środków jest depresja. Poznaj jakie substancje uznawane są za naturalne antydepresanty.

Wizyta u dietetyka – jak wygląda, ile kosztuje, czy warto iść?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Bez względu na to czy powodem Twojej wizyty u dietetyka jest zmiana nawyków żywieniowych, chęć utraty nadmiernej masy ciała czy też ustawienie poprawnego żywienia pod kątem konkretnej jednostki chorobowej, przed spotkaniem warto dowiedzieć, jak będzie przebiegało. Z czego składa się wizyta u dietetyka, czy warto z niej skorzystać oraz jaka jest jej cena?