Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 4.0/5. Oddano 5 głosy.

Miód, czosnek, cytryna – na kaszel i przeziębienie

Paulina Hetwer 4 dni temu

W okresie przeziębień częściej niż zwykle sięgamy po 3 znane produkty – miód, czosnek i cytrynę, w nadziei, że z ich pomocą skutecznie wygramy walkę z chorobą. Czy słusznie?

Egzema – objawy, przyczyny, leczenie i wspomaganie dietetyczne

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Atopowe zapalenie skóry, niegdyś zwane egzemą to uciążliwe schorzenie, na które zapadalność wzrasta wśród społeczeństw wysokorozwiniętych.

Anemia perniciosa, czyli objawy i leczenie niedokrwistości Addisona-Biermera

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Wyróżniamy trzy główne przyczyny występowania anemii. Może rozwinąć się ona wskutek niedoboru pewnych składników niezbędnych do produkcji erytrocytów, co zaburza proces ich tworzenia, dużej utraty krwi w wyniku krwotoku, bądź przedwczesnego rozpadu czerwonych krwinek.

Akrylamid – występowanie w żywności, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Akrylamid jest stosowany w przemyśle, ale powstaje także w niektórych produktach żywnościowych. Gdzie znajduje się ten związek, jak powstaje oraz czy jest niebezpieczny dla zdrowia?

N-acetylocysteina – niedoceniany suplement

Sonia Walla ponad tydzień temu

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

Woda jako podstawowy składnik organizmu

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Powszechnie wiadomo, że woda to składnik warunkujący życie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Aktualnie coraz częściej zachęca się do codziennego spożywania wody, co ma na celu usprawnić pracę organizmu i zachować zdrowie. Jednak czy wiemy jakie funkcje pełni woda w organizmie?

Wspomaganie dietetyczne w endometriozie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Endometrioza dotyczy nawet 15% kobiet w wieku rozrodczym. Złożona i nie do końca poznana etiopatogeneza choroby utrudnia diagnostykę i leczenie. Czym charakteryzuje się zjawisko endometriozy, jak wygląda aktualne postępowanie medyczne w tej jednostce chorobowej i czy dieta może mieć wpływ na jej przebieg?

Czystek w tabletkach – zastosowanie i dawkowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Producenci suplementów diety szybko wyszli na przeciw i poza konwencjonalną metodą spożywania naparu z czystka proponują dużo bardziej wygodną formę tabletek. Czy jest ona tak samo skuteczna, jak napar z Cistus incasus?

Obesitolog kontra dietetyk – zawody przyszłości?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?

Wcierka z kozieradki – na piękne i mocne włosy!

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Poznaj remedium na wypadające, słabe i łamliwe włosy.

Zalety i wady stosowania ziemi okrzemkowej

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na rolę krzemu w kondycji włosów, paznokci, kości i stawów. Ten nieco niedoceniany pierwiastek okazuje się bowiem mieć niebagatelne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Dobrym źródłem krzemu jest ziemia okrzemkowa – skała organiczna zasobna w krzemionkę. Jakie są wady i zalety jej stosowania?

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Cholestaza – objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Cholestazą nazywamy zastój żółci spowodowany jej nieprawidłową produkcją lub przepływem do dwunastnicy. W wyniku tego stanu dochodzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów, uciążliwego świądu skóry i żółtaczki. Co prowadzi do wystąpienia cholestazy, jak ją rozpoznać, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć? Czy dieta ma znaczenie w prewencji i terapii zastoju żółci?

Wiesiołek – zastosowanie oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Medycyna ludowa od wieków docenia dobrodziejstwo i właściwości lecznicze płynące z nasion i liści wiesiołka. Sekret rośliny tkwi w wyjątkowym składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma linolenowym (GLA) oraz linolowym (LA) zaliczanych do rodziny omega 6 oraz zawartości cynku, selenu, magnezu oraz wapnia. Czas abyśmy i my dowiedzieli się, w jaki sposób możemy wykorzystać cenny produkt w swoim domowym zaciszu.

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Mikroflora jelitowa – krótki przewodnik po bakteriach zamieszkujących nasze jelito

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mikroflora jelitowa, czyli ogół szczepów bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm jest zapomnianym i niedocenianym organem, którego rolę w funkcjonowaniu organizmu dopiero odkrywamy. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi mikrobioty i poznać bliżej lokatorów naszych jelit.