Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 3.0/5. Oddano 8 głosy.

Spirulina – działanie, opinie. Lepsza spirulina w proszku czy tabletkach?

Paulina Hetwer 6 dni temu

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?

Żeń-szeń na pamięć i na potencję. Działanie żeń-szenia i przeciwwskazania do stosowania

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Korzeń życia, korzeń – piorun, boskie ziele… to tylko nieliczne nazwy reliktowej byliny nazywanej powszechnie żeń-szeniem. Od niepamiętnych czasów znano i ceniono jego właściwości, dopatrując się zarysów ludzkiej postaci poprzez specyficzny kształt korzenia boskiego ziela.

Celiakia – przyczyny, objawy, leczenie, dieta

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Celiakia jest jednostką chorobową, mogącą ujawnić się w każdym wieku. Zmiany zachodzące w naszym organizmie dają różnorodne objawy, których podłoże stanowi niekorzystne działanie glutenu na nasz organizm. Co jest przyczyną celiakii i jak radzą sobie z chorobą chorzy?

Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?

Anemia u niemowląt – przyczyny, objawy, wskazówki dietetyczne

Martyna Jaros ponad tydzień temu

U niemowląt można wyróżnić zasadniczo trzy grupy niedokrwistości spowodowane odmiennymi czynnikami. Stawiając diagnozę anemii u niemowlaka, należy wziąć pod uwagę wiek oraz masę urodzeniową jego ciała.

Bezsenność u dzieci – konsekwencje, przyczyny, dieta

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Niewystarczająca ilość snu sprawia, że dzieci w ciągu dnia są drażliwe, nie mogą skupić uwagi na wykonywanych czynnościach, mają trudności z zapamiętywaniem i relacjami międzyludzkimi.

MSM – właściwości, suplementacja, dawkowanie

Marcin Grzelak ponad tydzień temu

Na rynku suplementów diety obecnie możemy znaleźć wiele środków zaradczych, które mają na celu pomóc złagodzić różne dolegliwości ze stawami. W ostatnim czasie coraz częściej pisze się i mówi o preparacie MSM (metylosulfonylometan).

Kreatynina – badanie, norma, podwyższona i niska, dieta

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Na podstawie badania krwi możemy uzyskać wiele informacji dotyczących naszego stanu zdrowia. Jednym z parametrów mierzonych w diagnostyce jest poziom stężenia kreatyniny w osoczu. Jakie informacje płyną z takiego badania i jakie mogą być przyczyny odchyleń uzyskanego wyniku od normy?

Niedoczynność tarczycy – objawy, leczenie, dieta

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Coraz częściej obserwuje się występowanie niedoczynności tarczycy, zwłaszcza wśród kobiet między 30. a 50. rokiem życia. Czasem pierwsze objawy mogą nie nasunąć podejrzeń o problemach hormonalnych. Warto więc wiedzieć na co zwracać uwagę i co powinno być dla nas znakiem ostrzegawczym.

Nadczynność tarczycy – objawy, leczenie, dieta

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Nadczynność tarczycy powoduje ustrojowy chaos. Organizm działa na pełnych obrotach, szczególnie należy wtedy pamiętać o właściwej diecie.

Kava Kava – działanie, gdzie kupić, opinie

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Kava Kava, czyli pieprz metystynowy, to bylina naturalnie występująca w rejonie wysp Pacyfiku. Używana od tysięcy lat zarówno w celach leczniczych, jak i religijnych przez tamtejszą ludność. Gdzieniegdzie kava kava znajduje zastosowanie do tej pory (np. Papua Nowa Gwinea).

Pluskwica groniasta – właściwości, działanie, preparaty, cena

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Pluskwica groniasta to roślina, która może okazać się następcą hormonalnej terapii zastępczej dla kobiet w okresie menopauzy.

Siarczyny – źródła, wpływ na zdrowie

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od dawien dawna właściwości konserwujące i przeciwutleniające siarczynów wykorzystywano zarówno w przetwórstwie winiarskim, jak i owocowo-warzywnym, celem wydłużenia okresu przydatności do spożycia rozmaitych przetworów. Współcześnie na rynku krajowym zauważa się wzrost świadomości konsumentów oraz zainteresowania produktami naturalnymi, bez konserwantów – o doskonałych walorach smakowych. Siarczyny Siarczyny (E220–E228) znalazły zastosowanie w przemyśle owocowo-warzywnym jako środki zapobiegające rozwojowi bakterii, w mniejszym stopniu pleśni i drożdży, a także jako środki przeciwutleniające. Związki te wykazują największą skuteczność działania w środowisku kwaśnym. W żywności o odczynie obojętnym tracą swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Atrakcyjna barwa owoców suszonych moreli czy brzoskwiń jest wynikiem działania substancji oznaczanej symbolem E220. Hamujący efekt w stosunku do enzymu oksydazy polifenolowej wydaje się być korzystny dla producentów jak i konsumentów żywności

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Makrosomia płodu – przyczyny, konsekwencje, postępowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Porody dużych noworodków stają się obecnie problemem współczesnego położnictwa. Makrosomia płodu stwarza liczne powikłania w wieku późniejszym dla dziecka, m.in. zwiększone ryzyko chorób metabolicznych oraz gromadzenia nadmiernej masy ciała. W trakcie ciąży bardzo istotne jest świadome odżywianie się mamy oraz kontrolowanie chorób występujących przed ciążą (cukrzyca, nadciśnienie).

Sorbinian potasu – źródła, szkodliwość

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Brak czasu na codzienne przygotowywanie żywności oraz postęp technologiczny sprawił, iż przemysł spożywczy opanowały substancje dodatkowe, których należytym celem jest zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, wydłużając tym samym termin ich przydatności do spożycia. Wśród szerokiej gamy dodatków do żywności jednym z najczęściej stosowanych jest biały, krystaliczny proszek oznaczony symbolem E202.

Colostrum – właściwości, skutki uboczne, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Mleko matki stanowi idealny pokarm dla jej potomka, zapewniający wszystkie elementy potrzebne do wzrostu i rozwoju młodego organizmu. Pokarmem o szczególnie unikalnej wartości biologicznej jest colostrum, czyli siara bydlęca. Ponad 250 składników aktywnych zawartych w tej substancji wywiera wielokierunkowe, pozytywne działanie na organizm. Czy colostrum może być stosowane także przez ludzi? Jakie korzyści zdrowotne przynosi i czy suplementacja tą substancją może mieć niepożądane skutki uboczne?

Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?

Patulina – niebezpieczna pleśń na owocach

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Mechaniczne uszkodzenie owoców bądź warzyw może stanowić doskonałą drogę dla rozwoju grzybów strzępkowych, które w efekcie produkują szkodliwą toksynę zwaną patuliną. Charakterystyczna brązowa plama na skórce owocu oraz wydostawanie się soku z jego wnętrza może świadczyć o obecności toksycznej substancji.

Koci pazur – właściwości, zastosowanie, cena, opinie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zwana przez niektórych „korzeniem życia”, czepota puszysta – inaczej koci pazur – znalazła szerokie zastosowanie w medycynie, także tej konwencjonalnej. Jej immunostymulujące, przeciwzapalne i antyoksydacyjne właściwości sprawiają, iż wykorzystuje się ją w tradycyjnej terapii wielu chorób.