Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 3.4/5. Oddano 12 głosy.

Piołun – właściwości, przeciwwskazania, działanie uboczne

Paulina Chrzan 2 dni temu

Piołun jest rośliną niegdyś niezwykle często stosowaną w medycynie ludowej i naturalnej. Niestety w związku z kontrowersjami, jakie wywoływał, jego spożycie zostało zaniechane. Obecnie coraz częściej wraca on do łask, a jego prozdrowotne właściwości coraz bardziej doceniane. Przeczytaj artykuł i dowiedz się o jego wspaniałym działaniu!

Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

Alicja Bławat 2 dni temu

Jednym z wielu dobrych argumentów na rzecz włączenia do diety owoców jagodowych, orzechów włoskich, żurawiny czy granatu jest znajdujący się w tych produktach kwas elagowy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne oraz hamuje wzrost H.pylori. Sprawdź, w czym jest go najwięcej!

Chelatacja – czym jest? Cena, opinie. Chelatacja doustna

Martyna Jaros 2 dni temu

Zatrucie szkodliwymi dla organizmu człowieka pierwiastkami wywołuje stan bardzo niebezpieczny dla życia. Mowa zarówno o metalach szkodliwych i niepotrzebnych (np. rtęć), jak i o pierwiastkach niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania (np. żelazo, miedź). Ich zatrzymanie w organizmie ma toksyczny wpływ na tkanki, w których dany pierwiastek jest odkładany. W dobie rozwijającej się medycyny pojawiają się jednak coraz nowsze rozwiązania lecznicze. W kontekście zatrucia pierwiastkami toksycznymi dla organizmu człowieka stosuje się tzw. chelatację.

Motylica wątrobowa – objawy, leczenie

Paulina Chrzan 3 dni temu

Niezwykle duży odsetek populacji codziennie spożywa surowe produkty roślinne lub mięso po wykonaniu obróbki termicznej bądź surowe, lecz nie każdy wie, jakie zagrożenia mogą one nieść ze sobą. Nieprawidłowa temperatura przygotowania czy niedokładne oczyszczenie surowca może doprowadzić do rozwoju chorób powstałych w wyniku rozwoju mikroorganizmów, nawet pasożytów. Często przez spożycie bydła czy dziczyzny możemy dostarczyć do organizmu larwy motylicy wątrobowej, której zakażenia są bardzo popularne, także w Polsce. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakimi objawami charakteryzuje się to schorzenie!

Piołun – działanie. Herbata, wino, nalewka z piołunu

Magdalena Olejnik 4 dni temu

Piołun, czyli tzw. bylica piołun, to zioło od wieków stosowane w medycynie ludowej. W ostatnim czasie zaczyna być ponownie doceniane ze względu na jego prozdrowotne właściwości. Najczęściej stosuje się go u osób z problemami układu pokarmowego lub u kobiet z kłopotami menstruacyjnymi. Nie należy zapominać, że piołunu nie można stosować przez dłuższy okres. Wskazane jest też, aby przestrzegać dozwolonej ilości jego spożycia.

Zatrucia grzybami – objawy, pierwsza pomoc. Leczenie zatrucia grzybami

Paulina Chrzan 5 dni temu

Zatrucia grzybami są bardzo powszechne i mimo wielu przypadków śmiertelnych co roku notowanych jest wiele nowych przypadków. Jesienią, kiedy rozpoczyna się grzybobranie, każdemu wydaje się, że jest ekspertem od grzybów. Niekiedy kończy się to niestety na ostrym dyżurze. Niezwykle istotne jest jak najwcześniejsze rozpoznanie symptomów mogących świadczyć o wystąpieniu tego stanu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym cechuje się zatrucie i jak postępować w sytuacji, kiedy zagraża ono naszemu zdrowiu!

Zastosowanie oleju z awokado na twarz i włosy

Paulina Chrzan 6 dni temu

Awokado cieszy się coraz większą popularnością. Doceniane jest za bogactwo składników odżywczych, a w szczególności „dobrych”, czyli wielonienasyconych tłuszczów. Wraz z rosnącą powszechnością jego zastosowania pojawił się też olej z awokado, który nie dość, że jest skarbnicą związków aktywnych, to jeszcze nadaje się nie tylko do użycia wewnętrznego, ale i zewnętrznego, działając cuda dla urody! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej na temat właściwości tego produktu.

Chlor – właściwości. Chlorki we krwi, norma

Monika Kubiś dietetyk kliniczny tydzień temu

Czy wiesz, że chlor należy do grupy makroelementów, co oznacza że jego zapotrzebowanie przewyższa wartość 100 mg na dobę? Jakie jest jego dzienne zapotrzebowanie? Szczegółowe informacje znajdziesz w poniższym artykule.

Mononukleoza – objawy, leczenie, dieta, przepisy

Dominika Guzik tydzień temu

„Choroba pocałunków” bywa często różnicowana z paciorkowcowym zapaleniem gardła, toksoplazmozą czy cytomegalowirusem, i z tego też względu w części przypadków jest nieprawidłowo diagnozowana i leczona. Choć u tych najmłodszych może przebiegać niezauważona w sposób bezobjawowy, samoograniczający, to u starszych dzieci i osób dorosłych prezentuje kliniczny obraz chorobowy. Niestety nadal mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż niemalże większa część naszej ludzkiej populacji jest nosicielem wirusa EBV.

Niedobór witaminy C – objawy, skutki. Źródła witaminy C

Karolina Ruszkiewicz ponad tydzień temu

Witaminy to związki egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować, dlatego konieczne jest ich dostarczanie wraz z dietą. Są one potrzebne w niewielkiej ilości, ale bez nich wzrost i rozwój organizmu jest praktycznie niemożliwy. Witaminy same nie dostarczają energii, pomagają jednak w metabolizmie składników, które są jej źródłem – czyli białek, tłuszczów i węglowodanów. Niedobory witamin mogą być przyczyną wielu chorób.

Żywokost – właściwości lecznicze, zastosowanie. Nalewka z żywokostu

Paulina Żukowska ponad tydzień temu

Na co pomaga żywokost lekarski? Czy jest skuteczny? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym artykule.

Resekcja trzustki. Dieta po resekcji trzustki

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Resekcja trzustki jest zabiegiem skomplikowanym, możliwym do wykonania u niewielkiego odsetka pacjentów. W przypadku pacjentów, których trzustka została usunięta, niezbędne jest zastosowanie odpowiedniej diety.

Mononukleoza u dzieci – objawy, leczenie, dieta

Dominika Suślik ponad tydzień temu

Mononukleoza, zwana inaczej chorobą pocałunków, to częsta przypadłość dotykająca głównie dzieci. Nierzadko mylona jest z bakteryjnym zapaleniem górnych dróg oddechowych i przez to bywa nieprawidłowo leczona.

Maść z żywokostu – działanie, zastosowanie na zmarszczki. Jak zrobić maść z żywokostu?

Agnieszka Bernatowicz, dietetyk ponad tydzień temu

Właściwości terapeutyczne wykazują nie tylko syntetyczne leki, ale również związki zawarte w roślinach. W fitoterapii przygotowuje się i stosuje preparaty z leczniczych roślin, które mają pozytywne działanie zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne. W medycynie ludowej od dawna ceniony jest między innymi żywokost lekarski.

Półpasiec – objawy, leczenie, dieta. Czy półpasiec jest zaraźliwy?

Magdalena Olejnik ponad tydzień temu

Półpasiec wywołuje ten sam wirus, który odpowiedzialny jest za chorobę wieku dziecięcego. Najczęściej miewa on ciężki przebieg, powodując dolegliwości bólowe, które mogą utrzymywać się nawet przez kilka miesięcy. Szybki kontakt ze specjalistą może prowadzić do łagodniejszego przebiegu choroby.

Bakteria Clostridium difficile – objawy zakażenia, leczenie. Co jeść przy zakażeniu C. difficile?

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

W obecnych czasach nawet drobne i niegroźne przeziębienie atakowane jest przez nas różnorodnymi pastylkami czy antybiotykami. Przewlekłe stosowanie takich środków farmaceutycznych wyjaławia jednak florę bakteryjną jelit, co skutkuje wieloma nieprzyjemnymi skutkami, m.in. rozwojem zakażenia bakteriami szczepu Clostridium difficile. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym są te bakterie i jak leczyć wywoływane przez nie zakażenie!