Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 4.0/5. Oddano 5 głosy.

Obesitolog kontra dietetyk – zawody przyszłości?

Sonia Walla kilka godzin temu

Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?

Wcierka z kozieradki – na piękne i mocne włosy!

Poznaj remedium na wypadające, słabe i łamliwe włosy.

Zalety i wady stosowania ziemi okrzemkowej

Sonia Walla 2 dni temu

Coraz więcej osób zwraca uwagę na rolę krzemu w kondycji włosów, paznokci, kości i stawów. Ten nieco niedoceniany pierwiastek okazuje się bowiem mieć niebagatelne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Dobrym źródłem krzemu jest ziemia okrzemkowa – skała organiczna zasobna w krzemionkę. Jakie są wady i zalety jej stosowania?

Methylglyoxal (MGO) – prozdrowotny składnik miodów

Sonia Walla 4 dni temu

Miód od dawna kojarzył się z produktem o szczególnie cennych walorach odżywczych i zdrowotnych. Dziś wiemy więcej o składnikach zawartych w pszczelim skarbie i ich właściwościach odżywczych. Cenną substancją występującą w miodzie jest m.in. methylglyoxal, który jest jednym z najbardziej aktywnych związków, wykazujących silne działanie przeciwbakteryjne. Jak powstaje i w którym miodzie jest go najwięcej?

Cholestaza – objawy, leczenie i dieta

Sonia Walla 6 dni temu

Cholestazą nazywamy zastój żółci spowodowany jej nieprawidłową produkcją lub przepływem do dwunastnicy. W wyniku tego stanu dochodzi do upośledzonego trawienia i wchłaniania tłuszczów, uciążliwego świądu skóry i żółtaczki. Co prowadzi do wystąpienia cholestazy, jak ją rozpoznać, jak jej zapobiegać i jak ją leczyć? Czy dieta ma znaczenie w prewencji i terapii zastoju żółci?

Wiesiołek – zastosowanie oraz właściwości lecznicze i kosmetyczne

Martyna Jaros tydzień temu

Medycyna ludowa od wieków docenia dobrodziejstwo i właściwości lecznicze płynące z nasion i liści wiesiołka. Sekret rośliny tkwi w wyjątkowym składzie nienasyconych kwasów tłuszczowych: gamma linolenowym (GLA) oraz linolowym (LA) zaliczanych do rodziny omega 6 oraz zawartości cynku, selenu, magnezu oraz wapnia. Czas abyśmy i my dowiedzieli się, w jaki sposób możemy wykorzystać cenny produkt w swoim domowym zaciszu.

Analiza pierwiastkowa włosa – interpretacja wyników

Sonia Walla ponad tydzień temu

Ta metoda diagnostyczna wykazuje dużą wiarygodność i jest bardzo pomocna w ułożeniu indywidualnie dostosowanego planu dietetyczno-żywieniowego pacjenta. Aby prawidłowo odczytać wyniki badań analizy pierwiastkowej włosa, warto znać kilka ważnych zależności pomiędzy poszczególnymi stężeniami składników mineralnych i skutkami zaburzeń proporcji między nimi.

Rola witaminy C w leczeniu raka – czy wlewy dożylne mogą być skuteczne?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Walory zdrowotne witaminy C zauważalne są przy podaży… kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu gramów. Taka ilość jest niemożliwa do dostarczenia z pożywieniem, dlatego coraz większą popularnością cieszą się dożylne wlewy z witaminy C. Niektórzy twierdzą, iż mogą być one skuteczne w leczeniu nowotworów. Czy faktycznie tak jest?

Jesienne przeziębienie – sposoby zapobiegania

Sonia Walla ponad tydzień temu

Wraz z opadającymi jesiennymi liśćmi często spada również… nasza odporność. Dni stają się coraz krótsze, a kolejki w szpitalnej przychodni – wręcz przeciwnie. Jak wiadomo – lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak uniknąć złapania jesiennego przeziębienia, gdy wokół słychać wszechobecne kichanie, a otoczenie jakby zmówiło się, by nas zarazić?

Mikroflora jelitowa – krótki przewodnik po bakteriach zamieszkujących nasze jelito

Sonia Walla ponad tydzień temu

Mikroflora jelitowa, czyli ogół szczepów bakterii i grzybów zamieszkujących nasz organizm jest zapomnianym i niedocenianym organem, którego rolę w funkcjonowaniu organizmu dopiero odkrywamy. Warto więc zapoznać się z najważniejszymi faktami dotyczącymi mikrobioty i poznać bliżej lokatorów naszych jelit.

Syrop z pokrzywy – działanie oraz przepis

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Pokrzywa kojarzy nam się z nieprzyjemnymi, swędzącymi bąblami, które powstają po dotknięciu liści lub łodygi rośliny. Pokrzywa jest najpopularniejszym w Polsce chwastem i jednocześnie bardzo niedocenianym ziołem. Napary, soki lub syrop przygotowany na jej bazie mogą zbawiennie wpłynąć na jakość naszych włosów, skóry oraz zapobiegać anemii.

Analiza pierwiastkowa włosa – dobra metoda diagnostyczna czy chwyt marketingowy?

Sonia Walla ponad tydzień temu

Z pomocą ma wtedy przychodzić analiza pierwiastkowa włosa, która promowana jest jako najlepsza metoda diagnostyczna składników mineralnych zgromadzonych w organizmie. Czy skan minerałów zawartych we włosie faktycznie lepiej odzwierciedla magazyn poszczególnych pierwiastków, czy jest to jedynie chwyt marketingowy uszczuplający zasoby naszego portfela?

Płukanie ust olejem kokosowym, czyli naturalna metoda higieny jamy ustnej

Sonia Walla ponad tydzień temu

Okazuje się jednak, że istnieją alternatywne sposoby higieny jamy ustnej – jednym z nich jest płukanie ust olejem kokosowym. Czy taka metoda jest skuteczna i przynosi efekt porównywalny do konwencjonalnego mycia zębów? Czy warto zamienić pastę na olej kokosowy i w ten sposób dbać o piękny uśmiech?

Forskolina – właściwości, zastosowanie i suplementy diety z pokrzywą indyjską

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Rynek suplementów diety oferuje nam coraz nowsze środki wspomagające odchudzanie. Choć w zdecydowaną większość nie warto inwestować, są wśród nich takie, które faktycznie mogą wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz polepszyć ogólne samopoczucie. Jednym z nich jest forskolina zawarta w pokrzywie indyjskiej. Jakie są właściwości i zastosowanie tego związku roślinnego i jakie korzyści zdrowotne można z niego czerpać?

Shilajit – właściwości i zastosowanie skalnych nacieków

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Shilajit – tajemniczo brzmiący środek o szerokim zastosowaniu i właściwościach od dawna cenionych w chińskiej Ajurwedzie. Wytwór przyrody o udowodnionym, korzystnym wpływie m.in. na układ kostny, odpornościowy i stan skóry… Czym jest Shilajit i jak go stosować, by wydobyć jego cenne właściwości?

Glukozamina – właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Bóle stawów to problem, z którym zmaga się coraz więcej osób. Nic dziwnego, że rynek suplementów wspomagających regenerację ich struktury i obiecujący znaczące zmniejszenie bolesności oraz zahamowanie niszczenia chrząstki cieszy się coraz większym zainteresowaniem.

Kacheksja, czyli objawy i leczenie zespołu wyniszczenia organizmu

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Zaburzenia odżywiania w przebiegu choroby nowotworowej występują aż u 75% pacjentów. Przewlekłe niedożywienie i jadłowstręt bardzo często prowadzi do kacheksji – zespołu wyniszczenia organizmu, który znacznie pogarsza rokowanie pacjenta onkologicznego. Jakie są objawy tego stanu i jak powinno wyglądać jego leczenie?

Uczulenie na lateks – przyczyny, objawy oraz alergeny pokarmowe

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Czy wiesz, że będąc uczulonym na lateks prawdopodobne jest, że możesz mieć alergię również na niektóre owoce? Sprawdź dlaczego.

Nietolerancja fruktozy – objawy, przyczyny, diagnostyka oraz dieta

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Nietolerancja fruktozy w obecnych czasach jest rzadko diagnozowana, nie mniej jednak zaburzenia we wchłanianiu oraz nietolerancja węglowodanów występuje u ok. 30% populacji.

Zespół Pica – przyczyny i leczenie łaknienia spaczonego

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Osoby, u których zdiagnozowano zespół Pica, odczuwają wewnętrzne pragnienie spożycia produktu, który nie jest zaliczany do żywnościowych artykułów spożywczych. Piasek, glina, węgiel, kreda czy ziemia to związki, których nie kojarzymy z żywnością. Skąd więc u osób z zespołem Pica, biorą się zachcianki na niekiedy szkodliwe dla zdrowia substancje?