Jesteś na:

Zdrowie

Oceń
Zdrowie - 3.2/5. Oddano 9 głosy.

Zasadowica metaboliczna – objawy, leczenie

Katarzyna Urbańska kilka godzin temu

Co to jest zasadowica metaboliczna? Czym grozi? Jak ją leczyć?

Niedobór witaminy E i jej przedawkowanie. W jakich produktach jest witamina E?

Do  najskuteczniejszych przeciwutleniaczy, hamujących starzenie się komórek, należy witamina E. Przyjrzyjmy się jej bliżej.

Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?

Glicerol (gliceryna), znany również pod nazwą E422, stanowi składnik o szerokim spektrum działania, dlatego chętnie bywa wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, spożywczym, a nawet pirotechnicznym. Nie jest zatem niczym dziwnym, że może wzbudzać również pewne obawy związane z bezpieczeństwem i całkowitym brakiem szkodliwości dla organizmu ludzkiego. Czy obawy te są słuszne? Czy glicerol bywa szkodliwy? Zapraszamy do zapoznania się z dzisiejszym artykułem, który z pewnością rozwieje Państwa wątpliwości!  

Zatrucie pokarmowe – objawy, leczenie. Co jeść w czasie i po zatruciu pokarmowym?

Paulina Chrzan tydzień temu

Zatrucie pokarmowe to schorzenie powszechne, szczególnie wśród małych dzieci i przedszkolaków. Nieprzyjemne objawy związane z chorobą osłabiają organizm i mogą doprowadzić do odwodnienia. Przeczytaj artykuł, by dowiedzieć się, czym jest zatrucie i jak je leczyć!

Azotyn sodu w żywności – szkodliwość

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

W większości składów produktów mięsnych konserwowanych czy wędzonych możemy znaleźć azotyn sodu (E250). Chcesz wiedzieć, czym on jest i jakie skutki przynosi jego spożywanie? Przeczytaj koniecznie artykuł i dowiedz się więcej!

Fosfor – nadmiar i niedobór. Produkty bogate w fosfor

Czy fosfor rzeczywiście jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jakie konsekwencje zdrowotne płyną z jego niedoboru bądź nadmiaru? Z jakich produktów możemy dostarczyć wymaganą dla naszych organizmów ilość? Na te i inne pytania znajdziecie Państwo odpowiedź w dzisiejszym artykule. Zapraszamy do lektury!

Niedrożność jelit – objawy. Dieta przy niedrożności jelit

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Niedrożności jelit towarzyszą bóle brzucha, nudności i wymioty. Przyczyn powstania tego stanu jest wiele, a sama niedrożność może być nawet śmiertelna. Sprawdź jakie objawy charakteryzuje niedrożność jelit i jak leczymy ten stan.

Olejek z mięty pieprzowej – właściwości, zastosowanie. Gdzie kupić olejek miętowy?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Smak i zapach mięty ma swoich wielbicieli. Roślina mięty pieprzowej kryje w sobie dużo więcej niż sam aromat. Koniecznie poznaj właściwości olejku z mięty pieprzowej!

Puryny – co to jest, źródła. Produkty ubogie w puryny

Justyna Paroń ponad tydzień temu

Dna moczanowa należy do jednych z najczęściej występujących zaburzeń w ostatnich latach, której przebieg i leczenie zależy przede wszystkim od zastosowanej diety. Leczenie pacjenta z dną moczanową trwa całe życie, a jego postępy zależą od stopnia stosowania się do wytycznych wskazanych przez dietetyka. Podstawowym zaleceniem dietetycznym, które stosuje się w dietoterapii tej choroby jest dieta ubogopurynowa. Jaki związek mają puryny z dną moczanową? Dlaczego ich eliminacja jest konieczna w tej jednostce chorobowej? Poniżej najważniejsze informacje na ten temat.

Woda w organizmie – funkcje. Ile powinno się pić wody dziennie?

Agnieszka Pankowska ponad tydzień temu

Woda jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji na świecie. O tym, że należy ją pić regularnie słyszał chyba każdy. Do czego właściwie jest nam potrzebna woda? Jakie spełnia funkcje? I w końcu ile powinniśmy jej pić?

Balsam peruwiański – właściwości, zastosowanie, alergia

Alicja Bławat ponad tydzień temu

Wykorzystywany jako składnik o właściwościach zapachowych i antybakteryjnych. Wbrew pozorom nie pochodzi z Peru. Aktualnie rzadziej stosowany ze względu na występujące alergie kontaktowe. Czego powinny obawiać się osoby z alergią na balsam peruwiański?

Przedawkowanie witaminy C – objawy. Dzienna dawka witaminy C

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Z uwagi na brak enzymu oksydazy L-gulonolaktonowej, a tym samym możliwości syntezy witaminy C w organizmie człowieka, innych naczelnych i świnek morskich, istnieje konieczność dostarczania jej wraz z produktami żywnościowymi. Wraz z okresem jesienno-zimowych zachorowań, pod wpływem reklam telewizyjnych i innych mass-mediów, rośnie zainteresowanie rozmaitymi preparatami witaminowymi, w tym kwasem L-askorbinowym, dostępnymi  w aptekach i nie tylko..

Wchłanianie żelaza – zaburzenia. Krzywa wchłaniania żelaza

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Żelazo jest istotnym składnikiem codziennej diety, ponieważ wchodzi w skład krwinek czerwonych, które doprowadzają tlen do każdej komórki ciała. Przyswajalność żelaza jest odmienna w zależności od źródła pokarmowego, z których wyróżnić można źródła roślinne oraz produkty odzwierzęce

Anoreksja – jadłowstręt psychiczny i anoreksja bulimiczna. Skutki anoreksji

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Popularyzowany powszechnie trend niezdrowo szczupłej sylwetki, wręcz „kościstej” prowadzi do wzmożonego zainteresowania redukcją masy ciała. Dodatkowo nieprzyjemne uwagi na temat wyglądu ciała ze strony rodziny, znajomych czy rówieśników oraz ciężka sytuacja i przewlekły stres może doprowadzić do rozwinięcia się anoreksji, choroby przebiegłej, której leczenie przebiega długo i nie zawsze z pozytywnym skutkiem.