Jesteś na:

Psychologia

Oceń
Psychologia - 3.8/5. Oddano 5 głosy.

Przygotowanie do odchudzania – nastawienie psychiczne to podstawa

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Zanim podejmiemy decyzję o redukcji masy ciała należy dobrze ją przemyśleć, nakreślić plan działania i odpowiednio się do niej nastawić. Zobacz, jak najlepiej przygotować się do odchudzania.

Wielkość posiłków ma znaczenie – jak nie jeść za dużo

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy mniej na talerzu oznacza mniej na wadze?

Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy depresja może wpłynąć na rozwój zaburzeń odżywiania? Przekonaj się sam!

Alkoreksja – procenty zamiast jedzenia

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Szczupła sylwetka ciągle jest w modzie, a sposobów by ją osiągnąć jest naprawdę wiele. Zarówno tych zdrowych np. zmiana nawyków żywieniowych i urozmaicenie diety, aktywność fizyczna, jak i szkodliwych, będącymi zaburzeniami w obrębie odżywiania, np. anoreksja czy bulimia. Wśród tych ostatnich pojawiają się także nowe odmiany jak: diabulimia, manoreksja i alkoreksja.

Zaburzenia odżywiania a pomoc bliskich

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Jeśli zauważymy, że ktoś z naszego otoczenia radykalnie zmienił swoje nastawienie do jedzenia – przestaje jeść lub spożywa je w nadmiarze, może to świadczyć o kłopotach z prawidłowym odżywaniem. Jak wówczas reagować i co zrobić?

Niezawodne sposoby na domowego niejadka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych u pociechy jest nie lada zadaniem dla świadomych rodziców. Co w teorii wydaje się względnie proste, w praktyce może okazać się trudne do wprowadzenia. Jak zachęcić małego niejadka do zjedzenia śniadania, obiadu i kolacji?

Otyłość a depresja – przyczyny współwystępowania

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Dietetycy i eksperci do spraw psychologii odżywiania wskazują na silny związek pomiędzy przyzwyczajeniami żywieniowymi a nastrojem. Już na przełomie XX i XXI wieku zauważono współwystępowanie dwóch chorób, które w znacznym stopniu wpłynęły na komfort życia ludzi – mowa o otyłości i depresji.

Zaburzenia odżywiania w ujęciu systemowym

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Zaburzenie, psychopatologię czy problemy jednego z jej członków wyjaśnia się w kategorii zaburzenia równowagi całego systemu. W myśl tej teorii problem nie leży wyłącznie w gestii jednostki, lecz stanowi on odzwierciedlenie dysfunkcji całego układu.

Style jedzenia i ich wpływ na naszą dietę

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dla jednych, odżywianie to czynność niezbędna dla zaspokojenia potrzeb organizmu. Dla innych – celebracja i uczta smaków, której poświęcają wiele czasu i uwagi. Dlaczego tak bardzo różnimy się podejściem do jedzenia? Co kształtuje nasze preferencje żywieniowe i sposób, w jaki się odżywiamy? Który styl żywienia charakteryzuje Ciebie?

Zaburzenia jedzenia w ujęciu psychoanalitycznym

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Jako pierwszy problematyce anoreksji w ujęciu psychoanalitycznym przyglądnął się Freud. Opisał on pacjentki anorektyczce jako nieradzące sobie z własnym napięciem seksualnym. Również późniejsi analitycy interpretowali to zaburzenie w kategorii opóźniania i zaprzeczania swojej kobiecości, zaś jeden z objawów – zanik miesiączkowania, miał pozwalać pacjentkom na przedłużanie dzieciństwa.

Postawy osób starszych względem żywienia

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Jedną z możliwości, by zminimalizować negatywne skutki starzenia się jest dbanie i zwracanie uwagi na dietę różnorodną i bogatą w składniki odżywcze. Dbanie o nią jest zależne od postaw osób starszych, które rzutują na jakość przyjmowanego pożywienia.

Ograniczenie jedzenia jako przejaw duchowości

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Samogłodzenie znane jest we wszystkich kulturach i religiach włączając w to religię starożytnych Egipcjan, judaistyczną, chrześcijańską, opisy takich przypadków znane są również w islamie czy buddyzmie. Jedyne co zmieniło się na przestrzeni wieków to kontekst historyczny i kulturowy, poziom wiedzy oraz podejście do odmowy jedzenia. Różne są również reakcje społeczne na takie praktyki.

Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zdarza się także, że po określone produkty sięgamy w momentach trudnych, stresujących, które wprowadzają w negatywny nastrój. Dzieje się tak również, gdy towarzyszy nam stres związany z pracą - w przekąskach szukamy uspokojenia.

Wpływ cukrzycy typu I na psychikę dziecka

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Cukrzyca jako choroba przewlekła dezorganizuje, przynajmniej na początku, życie całej rodziny. Wpływa na każdą osobę i jest niewątpliwie źródłem wielu trudnych sytuacji, gdyż oddziałuje na różne sfery funkcjonowania chorego i osób w jego otoczeniu.

Nadmierna koncentracja na wadze i figurze wśród osób z zaburzeniami odżywiania

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Większość osób borykających się z zaburzeniem odżywiania bądź nadwagą charakteryzuje wspólny „rdzeń psychopatologiczny”. Jest to specyficzny sposób odbioru siebie, oceniania własnych poczynań czy poziom samooceny, których podstawą jest postrzeganie siebie przez pryzmat swojej figury.

Dysmorfofobia a zaburzenia odżywiania

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Wizerunek ciała dla każdego z nas to umysłowa reprezentacja świadoma i nieświadoma, obejmująca subiektywne doświadczanie ciała, jego funkcji i możliwości, a także przekonania, uczucia na jego temat. Jednak czasami ta reprezentacja może zostać zmodyfikowana i doprowadzić do różnych, powiązanych ze sobą zaburzeń.

Psychologiczne skutki restrykcji żywieniowych

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Co jednak się dzieje, gdy przekroczymy delikatną granicę pomiędzy rozsądnym żywieniem, a dietą restrykcyjną? Nie tylko ograniczamy sobie podaż wielu substancji ożywczych i innych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.

Cechy osobowości u pacjentek z zaburzeniami odżywiania

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Kobiety, które chorują na zaburzenia odżywiania są specyficzną grupą pacjentek, gdyż wyróżniają się pewnymi nasilonymi cechami osobowości w porównaniu do osób zdrowych.

Przyczyny nadmiernego jedzenia i braku kontroli

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Osoby z nadmierną masą ciała zazwyczaj mają problemy z kontrolowaniem, zauważaniem czy rozróżnianiem u siebie uczucia głodu. Bardzo często sięgają po jedzenie z innych niż głód powodów. Na podstawie analiz klinicznych Bąk-Sosnowska wyróżniła trzy sytuacje, w których sięgamy po jedzenie nie motywowani rzeczywistą potrzebą zaspokojenie gło

Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Rola rodziców i dorosłych w odżywieniu dzieci jest nie do przecenienia i wpływa na ich późniejsze nawyki żywieniowe. Zarówno brak kontroli tego co dziecko je, jak i nadmierne monitorowanie mogą prowadzić w przyszłości do przyjmowania nadmiernej ilości jedzenia, a więc przysłużyć się do pojawienia się otyłości i nadwagi.