Jesteś na:

Psychologia

Oceń
Psychologia - 4.3/5. Oddano 3 głosy.

Alkoreksja – procenty zamiast jedzenia

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Szczupła sylwetka ciągle jest w modzie, a sposobów by ją osiągnąć jest naprawdę wiele. Zarówno tych zdrowych np. zmiana nawyków żywieniowych i urozmaicenie diety, aktywność fizyczna, jak i szkodliwych, będącymi zaburzeniami w obrębie odżywiania, np. anoreksja czy bulimia. Wśród tych ostatnich pojawiają się także nowe odmiany jak: diabulimia, manoreksja i alkoreksja.

Zaburzenia odżywiania a pomoc bliskich

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Jeśli zauważymy, że ktoś z naszego otoczenia radykalnie zmienił swoje nastawienie do jedzenia – przestaje jeść lub spożywa je w nadmiarze, może to świadczyć o kłopotach z prawidłowym odżywaniem. Jak wówczas reagować i co zrobić?

Niezawodne sposoby na domowego niejadka

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Wyrobienie dobrych nawyków żywieniowych u pociechy jest nie lada zadaniem dla świadomych rodziców. Co w teorii wydaje się względnie proste, w praktyce może okazać się trudne do wprowadzenia. Jak zachęcić małego niejadka do zjedzenia śniadania, obiadu i kolacji?

Otyłość a depresja – przyczyny współwystępowania

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Dietetycy i eksperci do spraw psychologii odżywiania wskazują na silny związek pomiędzy przyzwyczajeniami żywieniowymi a nastrojem. Już na przełomie XX i XXI wieku zauważono współwystępowanie dwóch chorób, które w znacznym stopniu wpłynęły na komfort życia ludzi – mowa o otyłości i depresji.

Zaburzenia odżywiania w ujęciu systemowym

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Zaburzenie, psychopatologię czy problemy jednego z jej członków wyjaśnia się w kategorii zaburzenia równowagi całego systemu. W myśl tej teorii problem nie leży wyłącznie w gestii jednostki, lecz stanowi on odzwierciedlenie dysfunkcji całego układu.

Style jedzenia i ich wpływ na naszą dietę

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Dla jednych, odżywianie to czynność niezbędna dla zaspokojenia potrzeb organizmu. Dla innych – celebracja i uczta smaków, której poświęcają wiele czasu i uwagi. Dlaczego tak bardzo różnimy się podejściem do jedzenia? Co kształtuje nasze preferencje żywieniowe i sposób, w jaki się odżywiamy? Który styl żywienia charakteryzuje Ciebie?

Zaburzenia jedzenia w ujęciu psychoanalitycznym

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Jako pierwszy problematyce anoreksji w ujęciu psychoanalitycznym przyglądnął się Freud. Opisał on pacjentki anorektyczce jako nieradzące sobie z własnym napięciem seksualnym. Również późniejsi analitycy interpretowali to zaburzenie w kategorii opóźniania i zaprzeczania swojej kobiecości, zaś jeden z objawów – zanik miesiączkowania, miał pozwalać pacjentkom na przedłużanie dzieciństwa.

Postawy osób starszych względem żywienia

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Jedną z możliwości, by zminimalizować negatywne skutki starzenia się jest dbanie i zwracanie uwagi na dietę różnorodną i bogatą w składniki odżywcze. Dbanie o nią jest zależne od postaw osób starszych, które rzutują na jakość przyjmowanego pożywienia.

Ograniczenie jedzenia jako przejaw duchowości

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Samogłodzenie znane jest we wszystkich kulturach i religiach włączając w to religię starożytnych Egipcjan, judaistyczną, chrześcijańską, opisy takich przypadków znane są również w islamie czy buddyzmie. Jedyne co zmieniło się na przestrzeni wieków to kontekst historyczny i kulturowy, poziom wiedzy oraz podejście do odmowy jedzenia. Różne są również reakcje społeczne na takie praktyki.

Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Zdarza się także, że po określone produkty sięgamy w momentach trudnych, stresujących, które wprowadzają w negatywny nastrój. Dzieje się tak również, gdy towarzyszy nam stres związany z pracą - w przekąskach szukamy uspokojenia.

Wpływ cukrzycy typu I na psychikę dziecka

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Cukrzyca jako choroba przewlekła dezorganizuje, przynajmniej na początku, życie całej rodziny. Wpływa na każdą osobę i jest niewątpliwie źródłem wielu trudnych sytuacji, gdyż oddziałuje na różne sfery funkcjonowania chorego i osób w jego otoczeniu.

Nadmierna koncentracja na wadze i figurze wśród osób z zaburzeniami odżywiania

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Większość osób borykających się z zaburzeniem odżywiania bądź nadwagą charakteryzuje wspólny „rdzeń psychopatologiczny”. Jest to specyficzny sposób odbioru siebie, oceniania własnych poczynań czy poziom samooceny, których podstawą jest postrzeganie siebie przez pryzmat swojej figury.

Dysmorfofobia a zaburzenia odżywiania

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Wizerunek ciała dla każdego z nas to umysłowa reprezentacja świadoma i nieświadoma, obejmująca subiektywne doświadczanie ciała, jego funkcji i możliwości, a także przekonania, uczucia na jego temat. Jednak czasami ta reprezentacja może zostać zmodyfikowana i doprowadzić do różnych, powiązanych ze sobą zaburzeń.

Psychologiczne skutki restrykcji żywieniowych

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Co jednak się dzieje, gdy przekroczymy delikatną granicę pomiędzy rozsądnym żywieniem, a dietą restrykcyjną? Nie tylko ograniczamy sobie podaż wielu substancji ożywczych i innych składników potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania.

Cechy osobowości u pacjentek z zaburzeniami odżywiania

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Kobiety, które chorują na zaburzenia odżywiania są specyficzną grupą pacjentek, gdyż wyróżniają się pewnymi nasilonymi cechami osobowości w porównaniu do osób zdrowych.

Przyczyny nadmiernego jedzenia i braku kontroli

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Osoby z nadmierną masą ciała zazwyczaj mają problemy z kontrolowaniem, zauważaniem czy rozróżnianiem u siebie uczucia głodu. Bardzo często sięgają po jedzenie z innych niż głód powodów. Na podstawie analiz klinicznych Bąk-Sosnowska wyróżniła trzy sytuacje, w których sięgamy po jedzenie nie motywowani rzeczywistą potrzebą zaspokojenie gło

Najczęstsze błędy w żywieniu dzieci

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Rola rodziców i dorosłych w odżywieniu dzieci jest nie do przecenienia i wpływa na ich późniejsze nawyki żywieniowe. Zarówno brak kontroli tego co dziecko je, jak i nadmierne monitorowanie mogą prowadzić w przyszłości do przyjmowania nadmiernej ilości jedzenia, a więc przysłużyć się do pojawienia się otyłości i nadwagi.

Katarynka, żartowniś, uśmiechnięty morderca, czyli jak żyć z toksycznymi ludźmi?

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

W przypadku osób toksycznych, których towarzystwo nie należy do najprzyjemniejszych, wyczuwamy podskórnie ich negatywne cechy i stronimy od kontaktu z nimi. Poniżej znajdują się opisy kilku zachowań, które mogą być pomocne w dostrzeżeniu, z kim mamy do czynienia.

Obniżony nastrój i zespół napięcia przedmiesiączkowego przyczyną nadmiernego jedzenia

Agnieszka Galas-Konsor ponad miesiąc temu

Niestety wraz z obniżonym nastrojem, brakiem chęci do podejmowania jakiejkolwiek aktywności zwiększona ilość węglowodanów czy ich dodatkowa (nadplanowa) ilość skutkuje wzrostem wagi.