Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.8/5. Oddano 8 głosy.

Teff – właściwości, mąka, płatki, cena, przepisy

Dominika Guzik kilka godzin temu

Każdy z nas poszukuje żywności idealnej… żywności, której skład spełniałby podstawowe zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze. Od tysiącleci to właśnie zboża, a także rośliny należące do grupy pseudozbóż stanowiły podstawę diety człowieka. W ostatnich latach zauważa się powrót do kuchni „pańskiej” wykorzystującej prastare niekiedy zapomniane gatunki zbóż określanych jako zagubiony magazyn dobroczynny światowego rolnictwa i żywienia.

Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?

Martyna Jaros wczoraj

Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?

Oczyszczanie organizmu z kaszą jaglaną

Sonia Walla 3 dni temu

Szczególnie wysoki potencjał oczyszczający organizm posiada kasza jaglana, która od niedawna cieszy się coraz większą popularnością. Jakie właściwości prosa sprawiają, iż detoks jaglany jest tak skuteczny i jaką kaszę najlepiej wybierać?

Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Marta Gzyl 5 dni temu

Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.

Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie

Weronika Knapczyk tydzień temu

Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?

Otręby a płatki owsiane – różnice, zastosowanie

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy wiesz, czym różnią się płatki od otrębów owsianych? Czy stosujesz te produkty w swojej kuchni? Jakie właściwości niosą ze sobą? Czy warto po nie sięgać? Rozwiej swoje wątpliwości!

Napój ryżowy – w ciąży, podczas karmienia, dla niemowląt i dzieci

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Sięgamy coraz częściej po napoje roślinne, których przykładem może być mleko ryżowe. Czy jest to dobry produkt w diecie kobiety w ciąży, mamy karmiącej oraz niemowląt i dzieci?

Produkty kokosowe – kokos, mleczko, olej, tłuszcz, woda

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Produkty kokosowe charakteryzują się ciekawym tropikalnym smakiem oraz wyjątkowym aromatem, a owoc palmy kokosowej jest jednocześnie bogaty w niezbędne dla zachowania zdrowia składniki odżywcze. Bez względu na to czy wybierzesz surowy owoc w łupinie lub obrany, kokosowe mleczko, olej w słoiku lub tłuszcz kokosowy w kostce, czy też wodę kokosową, przetwory z niego wytworzone dostarczają podobnych wartości odżywczych jednak w zmienionych proporcjach, co sam orzech kokosowy.

Cukier waniliowy a cukier wanilinowy – różnice i wpływ na zdrowie

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy zwracasz uwagę na to, jaki cukier kupujesz – waniliowy czy wanilinowy? Czyżby producent pomylił się o jedną literkę w nazwie? Czy może jednak różnica ta nie jest przypadkowa?

Acerola – właściwości, witamina C, sok

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Malpighia emarginata, czyli Acerola. O tym dlaczego jej owoce są niezwykłe oraz czy możemy cieszyć się nimi w Polsce.

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

Witamina A w diecie dzieci – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Prawidłowe żywienie dzieci, opierające się na zbilansowanej diecie dostarczającej odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz witamin i składników mineralnych, ma ogromne znaczenie dla długości i jakości życia pociechy. Dla prawidłowego rozwoju pyscho-fizycznego ważne jest, aby dieta była pełnowartościowa, urozmaicona i smaczna.

Jeść oczami – jak bodźce wzrokowe wpływają na nadwagę i otyłość

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy widok jedzenia może przyprawić o nadmierne kilogramy?

Napoje bezlaktozowe – napój kokosowy, migdałowy, ryżowy, orkiszowy

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Napoje bezlaktozowe bazujące na orzechach, zbożach lub strączkach, stanowią dobrą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Szczególnie polecane są osobom świadomie rezygnującym ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i dla tych, które nie mogą go konsumować ze względów zdrowotnych.

Hoodia – właściwości, odchudzanie, opinie

Paulina Michalak ponad tydzień temu

Jest rośliną endemiczną i występuje tylko w Afryce Południowej. Wspomaga odchudzanie co dowiedziono niejednokrotnie.

Stan paznokci a niedobory witaminowe

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Jeżeli nagle nasze paznokcie stały się łamliwe, rozdwojone, pojawiły się na nich przebarwienia lub płytka pokryta jest poprzecznymi lub podłużnymi rowkami może być to sygnał, że w organizmie coś się dzieje.

Orzechy według najnowszych badań zmniejszają ryzyko nowotworu

Justyna Piekara ponad tydzień temu

Naukowcy dowiedli, że spożywanie orzechów hamuje procesy rakotwórcze.

Nasiona konopi (siemię konopne) – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie, cena

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Stają się coraz bardziej popularne mimo toczących się wokół nich kontrowersyjnych opinii. Z uwagi na ich właściwości zdrowotne, można je zaliczyć do żywności superfood. Mowa o nasionach konopi. Poznajmy ich wartości odżywcze, właściwości oraz możliwe zastosowanie.

Metoda BLW – zalety, wady, przepisy

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Wspólny stół, wspólny posiłek, rodzina… są to szczególnie ważne aspekty w życiu małego człowieka. Czas wprowadzania pokarmów uzupełniających przysparza wielu stresów zatroskanym rodzicom. Okres tysiąca pierwszych dni odgrywa kluczową rolę w programowaniu metabolicznym oraz wpływa na jakość życia dziecka, także w przyszłości.

Dereń – uprawa, właściwości, nalewka

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Większa świadomość konsumentów oraz wyższy poziom wiedzy sprawia, że chętniej poszukujemy i sięgamy po produkty roślinne o prozdrowotnych właściwościach, zamiast po kolejne lekarstwa. Dereń jadalny jest nie tylko rośliną ozdobną. W medycynie ludowej wykorzystywano jego potencjał sięgając po świeże owoce oraz ich przetwory, liście lub korę rośliny niwelując m.in. stany podgorączkowe i anemię.