Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.7/5. Oddano 9 głosy.

Jak przestać jeść słodycze? Apetyt na słodycze

Patrycja Nawojowska wczoraj

Słodycze – świat oszalał na ich punkcie, czego konsekwencje obserwujemy dziś w postaci epidemii otyłości i innych chorób cywilizacyjnych. Dlaczego tak bardzo je uwielbiamy? Czy da się z nich zrezygnować, a jeśli tak, jak to zrobić?

Co jeść na śniadanie? Pomysły na śniadanie

Ewa Świndryk 3 dni temu

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jak powinno wyglądać zdrowe śniadanie i jakie produkty koniecznie powinny znaleźć się na śniadaniowym stole? O tym w artykule!

Właściwości lecznicze czosnku – na przeziębienie i katar, zatoki, grzybicę, owsiki i opryszczkę

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Czosnek to przyprawa popularna w każdej kuchni, łatwo dostępna, a także przystępna cenowo. Większość z nas wie, że nadaje się idealnie jako surowiec do przyrządzania syropu na kaszel, czy rozgrzewającego napoju z mleka i miodu, który przynosi ulgę w przeziębieniu czy grypie. Surowiec ten ma szereg innych korzystnych działań na organizm człowieka. Nie każdy wie, że wspomaga walkę z wysokim cholesterolem, a nawet cukrzycą czy schorzeniami reumatoidalnymi.

Spirulina – co to jest? Spirulina dla dzieci, w ciąży, skutki uboczne

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Spirulina to składnik, który od niedawna króluje na półkach sklepów ze zdrową żywnością jako jedne z najlepszych superfoods. Sceptyczni uważają, iż jest to kolejny chwyt marketingowy producentów żywności, a jej fani zachwalają korzystne działanie na organizm i niesamowity skład. Po której stronie leży prawda i czy warto sięgnąć po ten zielony proszek? Odpowiedzi na to i więcej pytań w artykule!

Sezam – właściwości lecznicze. Jak jeść sezam?

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Sezam to surowiec znany praktycznie każdemu. Często spotykany jest na skórce chleba, jako dodatek do ciast i deserów, a także w formie przekąski, t. j. sezamki, a nawet pasty zwanej Tahini. Cenimy go za niepowtarzalny aromat. Nie każdy wie, że jego zdrowotne właściwości są znacznie cenniejsze. Wpływa leczniczo na wszelkie choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzycę, nowotwory, a nawet w przypadku uszkodzenia wątroby. Jego działanie jest szerokie i z pewnością warte większej uwagi.

Herbata hibiskus – właściwości, przeciwwskazania. Jak parzyć herbatę z hibiskusa?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Hibiskus to przez niektórych lubiana, a przez innych omijana szerokim łukiem herbata, ze względu na bardzo specyficzny, kwaśny smak. Zwolennicy cenią ją za orzeźwiające właściwości, intensywnie czerwoną barwę oraz wyjątkowy i niepowtarzalny aromat. Herbatę z hibiskusa stosuje się również w celach leczniczych, które postaram się przybliżyć w poniższym artykule.

Ziemniaki – właściwości. Sok, okłady z ziemniaków. Ziemniaki na hemoroidy

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czy ziemniaki oprócz wartości żywieniowej posiadają wartość leczniczą?

Czosnek niedźwiedzi – uprawa, przechowywanie. Jak spożywać czosnek niedźwiedzi?

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Czosnek niedźwiedzi – czy można go uprawiać we własnym ogródku? Co można z niego przyrządzić i jak najlepiej przechowywać?

Makaron – skład, rodzaje, na diecie, potrawy z makaronem. Jak zrobić makaron?

Marzena Kasprzak ponad tydzień temu

Makaron – czy mogę jeść go na diecie?

Kolacja – lekkostrawna, bez węglowodanów, a może bez. Co zjeść na kolację?

Marzena Kasprzak ponad tydzień temu

Jeść czy nie jeść kolacji? Jeśli tak, to co na nią przygotować?

Czosnek niedźwiedzi – właściwości, zastosowanie, przepisy

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Czosnek niedźwiedzi – dla kogo polecany? Przepisy z czosnku.

Olej z czarnuszki – właściwości, skutki uboczne. Jak stosować olej z czarnuszki?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Nasiona czarnuszki posiadają w sobie niesamowitą moc. Tłoczony z nich olej znalazł zastosowanie w kuchni, ziołolecznictwie i przemyśle farmaceutycznym. Co takiego posiada w sobie olej z czarnuszki i jak go stosować?

Szpinak – właściwości, mrożony, świeży, potrawy ze szpinakiem. Jak przyrządzić szpinak?

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Szpinak – dawniej nie cieszył się dużym zainteresowaniem. Teraz staje się coraz bardziej popularny na polskich stołach. Jakie posiada właściwości i jak najlepiej go przyrządzić?

Olej z ostropestu – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Olej z ostropestu to produkt, który jest popularny ze względu na powszechnie propagowany zdrowy tryb życia i produkty bio. Niektóre z wystawianych na piedestał produktów są rzeczywiście bardzo zdrowe i warto włączyć je do codziennego menu, inne są zupełnie niepotrzebne, mają niekorzystny smak i znacznie wygórowaną cenę. Olej z ostropestu, a także sam ostropest należy do pierwszej grupy. Jest to surowiec znakomicie wspomagający wątrobę, a także leczący jej schorzenia, ale jego skuteczność dotyczy również przewodu pokarmowego. To i o wiele więcej w dalszej części artykułu.

Glutaminian sodu – co to jest, występowanie, szkodliwość

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Glutaminian sodu jest substancją powszechnie występującą w wielu produktach żywnościowych. Zwyczajowo wszelkie dodatki sygnowane symbolem E są odbierane przez większość za substancje sztuczne i niezdrowe. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że nie każdy z nich jest tak naprawdę niekorzystny dla zdrowia. Dziś o glutaminianie sodu i jego toksyczności.