Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.6/5. Oddano 7 głosy.

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer 3 dni temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.

Miód rzepakowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Polska to jeden z krajów przodujących w pozyskiwaniu miodu. W 2006 roku na jedną polską pszczelą rodzinę przypadało aż 20 kg miodu. Grzechem byłoby przejść wobec tego faktu obojętnie i nie wykorzystać cennych właściwości jakie produkt ten niesie ze sobą.

Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!

Prawdziwy czy sztuczny – jak rozpoznać miód i nie dać się oszukać

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Miód jest surowcem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły Apis mellifica z zebranego przez nie nektaru kwiatowego lub ze spadzi. Posiada nie tylko walory smakowe, ale działa wzmacniająco i odżywczo na organizm ludzki. [1] Konwencjonalna produkcja miodu jest długotrwałym, czasochłonnym procesem, stąd wysoka cena miodu nie powinna nas dziwić.

GAC, czyli właściwości i zastosowanie owocu z rodziny dyniowatych

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Owoc GAC – czyli Momordica cochinchinensis to tropikalna roślina, której naturalnym środowiskiem są obszary Południowej Azji – Wietnam, Chiny, Tajlandia. Zbiory owoców trwają od jesieni do zimy, kiedy ich skórka przybiera kolor od ciemno-pomarańczowego po czerwony. Najbardziej wartościowa jest czerwona warstwa otaczająca nasiona. Ze względu na swój intensywny czerwony kolor wykorzystywana jest do nadania apetycznej barwy w tradycyjnej wietnamskiej potrawie Xoi Gac.

Napoje i żywność jako główne źródło wody dla organizmu

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Człowiek dla odpowiedniego nawodnienia organizmu wybiera płyny w postaci wody do picia czy innych napojów. Woda znajduje się jednak także w pożywieniu. Oto krótka charakterystyka głównych źródeł wody w żywieniu człowieka.

Najlepsza obróbka mięsa zachowująca smak i wartości odżywcze

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jak ograniczyć straty składników odżywczych w mięsie podczas obróbki kulinarnej?

Rodzaje soli i ich właściwości – którą wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Powinniśmy spożywać nie więcej niż 5 g soli dziennie, ale dostępnych rodzajów soli jest mnóstwo. Którą sól wybrać, aby najkorzystniej wpłynęła ona na nasze zdrowie?

Zalety i wady spożywania awokado

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zielony owoc, kształtem przypominający gruszkę, jest podstawą dla guacamole oraz innych znanych potraw. Awokado jest tłustym produktem, który z tego powodu często uważany jest za niekorzystny dla naszego zdrowia. Nic bardziej mylnego! Poznajmy wady oraz zalety amerykańskiej rośliny.

10 zalet spożywania miodu manuka

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.

Maltodekstryna – wpływ na zdrowie oraz zastosowanie

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jeśli interesujesz się składem recepturowym kupowanych produktów spożywczych, a czytanie informacji zawartych na etykiecie należy do Twoich bezwarunkowych odruchów, myślę, że nie raz udało Ci się spotkać z „maltodekstryną”. Co kryje się pod dziwnie brzmiącą nazwą, gdzie możemy znaleźć maltodekstrynę i czy jej obecność w produkcie powinna nas martwić? Zapraszam do lektury

Warzywa i owoce suszone – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jedną z metod utrwalenia jarzyn i słodkich plonów jest suszenie. Jak ta metoda wpływa na wartość odżywczą produktu oraz jakie zmiany możemy zaobserwować w ich strukturze oraz jakości? Czy warto spożywać suszone warzywa i owoce?

Gotu Kola – właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Stosowana w Ayujrvedzie jako środek poprawiający funkcjonowanie mózgu, krążenie krwi, stan skóry i gojenie się ran, Gotu kola pomocna jest również w leczeniu wspomagającym chorób neurodegeneracyjnych mózgu u osób w podeszłym wieku. Skąd pochodzi ta roślina, jakie składniki aktywne zawiera i jakie są jej właściwości?

Otręby pszenne, żytnie, owsiane, orkiszowe i gryczane – które wybrać?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zbawienny wpływ na perystaltykę naszych jelit ma błonnik pokarmowy. Niestety dietę większości Polaków możemy określić jako łatwostrawną, co oznacza, że spożywamy mniejszą ilość błonnika niż podają zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia. Z pomocą mogą przyjść otręby dodawane do jogurtu, zupy czy też ciast, gdyż już niewielka ich porcja zawiera cenne nie tylko dla przewodu pokarmowego włókno pokarmowe.

Akulturacja i enkulturacja sposobu żywienia imigrantów

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Coraz więcej osób podróżuje po świecie lub trwale zmienia miejsce zamieszkania emigrując do obcych krajów. Nieodłącznym elementem emigracji jest konieczność osiedlenia się w nowych warunkach bytowania, zmiana trybu dotychczasowego funkcjonowania oraz niekiedy przymus zmiany nawyków żywieniowych, związany z nową kulturą oraz dostępnością określonych produktów spożywczych.

Warzywa konserwowe – produkcja, zalety i wady

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Słoneczne granulki kukurydzy, drobne zielone ziarenka groszku, konserwowane ogórki, kolorowe ziarna fasoli czy też zielone lub czarne oliwki. Na sklepowych półkach roi się od warzyw w zalewach, zamkniętych w metalowych puszkach lub hermetycznych słojach, które otulone zostały kolorową etykietką. Czy warto inwestować w tego rodzaju przetwory? Jaką wartość odżywczą niesie za sobą papryka z zalewy?

Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną ilością warzyw i owoców różnych odmian. Mimo to, człowiek stale szuka sposobów, by odkryć nowe gatunki roślin lub… stworzyć nowe. Takim sposobem powstało kalettes – krzyżówka jarmużu i brukselki. Jak wygląda, skąd pochodzi, jakie ma właściwości odżywcze i z czym najlepiej smakuje?

Probiotyki – czym są i w jakim celu się je stosuje?

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Probiotyki cieszą się ostatnio coraz większą popularnością i z dnia na dzień stają się suplementem „pierwszego wyboru” polecanym przez wielu specjalistów. Mimo niewątpliwej skuteczności bakterii probiotycznych w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, przed zakupem przypadkowego preparatu probiotycznego warto przyjrzeć się bliżej probiotykom – czym są? Jakie są wskazania do ich stosowania i kiedy nie należy ich przyjmować?

Uzależniające właściwości słodyczy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Dlaczego słodycze uzależniają?