Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 2.1/5. Oddano 13 głosy.

Właściwości lecznicze mąki ziemniaczanej – skuteczna na włosy, twarz i odparzania

Mąka ziemniaczana to drobny, biały proszek, bez obcych zapachów i posmaków, zawierający ok. 84% skrobi, uzyskiwanej z bulw ziemniaków. Produkt ten nie jest rozpuszczalny się w zimnej wodzie, w połączeniu z gorącą wodą tworzy krystaliczny kleik, który znalazł szerokie zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Poznajmy zatem jej właściwości lecznicze i sposób wykorzystania.   

Ogórek morski (swanson) – właściwości i zastosowanie

Paulina Chrzan 2 dni temu

Ogórek morski jest dość mało popularny w Polsce. Większości nazwa ta kojarzy się z pewnością ze znanym nam doskonale ogórkiem zakupywanym w sklepie czy sadzonym w ogródku. Nic bardziej mylnego! Swanson jest organizmem morskim o bogatym składzie i niesamowitych właściwościach leczniczych. Przeczytaj artykuł i je poznaj.

Czym się różnią frytki belgijskie od holenderskich? Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Frytki są jednym z najpopularniejszych na świecie dodatków do potraw. W wielu krajach przygotowywane są na różne sposoby. Czym charakteryzują się frytki belgijskie i holenderskie? Jak przygotować domową alternatywę dla smażonych frytek?

Dieta po 40. roku życia – jadłospis, przepisy. Jaka jest najlepsza dieta odchudzająca po 40. roku życia?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Właściwą dietę powinno stosować się od urodzenia – co zrobić, gdy jednak zabrakło wiedzy i lub rozsądku w zakresie jedzenia i po 40. latach postanowi się zmianę nawyków żywieniowych? Jak powinna wyglądać dieta odchudzająca po 40. roku życia?

Właściwości szałwii hiszpańskiej. Jak stosować szałwię hiszpańską?

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Od kilku dobrych lat nasiona chia cieszą się ogromną popularnością. Oprócz tego, że naładowane są ogromną ilością składników odżywczych, liczba ich zastosowań w kuchni wydaje się nie mieć końca. Jakie właściwości posiadają nasiona chia i jak można wykorzystać je w przygotowywaniu potraw?

Amla (agrest indyjski) – właściwości odchudzające

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Agrest jest rośliną, którą zna każdy z nas, np. z przydomowego ogródka. Okazuje się, że Indie mają swoją odmianę owego specjału, która niezwykle bogata jest w składniki o działaniu przeciwutleniającym. Anka jest skuteczna nie tylko w niwelowaniu ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych (jak np. nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, otyłość), ale także o wiele poważniejszych przypadłości, takich jak nowotwory czy marskość wątroby. Przeczytaj artykuł i poznaj więcej dobroczynnych właściwości agrestu indyjskiego!

Ryba sandacz – właściwości, przepisy. Jak przyrządzić sandacza?

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Sandacz – czym się charakteryzuje, jak go spożywać? Przepisy z sandacza

Grzyby Maitake – właściwości i przepisy

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Grzyby Maitake są od lat doceniane przede wszystkim ze względów spożywczych. Są łatwo dostępne i nietrudne w przygotowaniu. Charakteryzują się również zawartością składników aktywnych, odpowiedzialnych za działanie zdrowotne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o drogocennych właściwościach tego produktu.

Dorada ryba – wartości odżywcze, przepisy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Większość osób zdaje sobie sprawę z tego, że ryby, oczywiście te poławiane z dobrych źródeł, najlepiej zimnowodnych, są niezwykle zdrowe. Nie wpływa to jednak na zwiększenie częstości ich spożycia. Polacy wciąż jedzą niewiele ryb, a niekiedy nawet w ogóle. Jedną z nich, stosunkowo słabo jeszcze popularną, jest dorada. Cechuje się ona niezwykle delikatnym mięsem oraz… niską kalorycznością! Przeczytaj artykuł i poznaj więcej jej właściwości.

Czym jest cukier muscovado i czym różni się od zwykłego cukru?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Wraz z rozwojem cywilizacyjnym do naszego kraju zaczęły napływać nowe produkty. Od pewnego czasu popularność surowców egzotycznych i dotąd nieznanych rośnie. Jednym z nich jest cukier muscovado, który uznawany jest za zdrowszy zamiennik stołowego, białego cukru. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym słodzidle.

Czy szpinak jest zdrowy? Czy można jeść szpinak na surowo?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Świeże liście szpinaku nie mają zbyt wiele wspólnego z zieloną papką, którą większości z nas wpychano niegdyś w dzieciństwie. Kojarząc go tylko pod taką postacią, niejedna osoba nawet nie dopuszcza myśli, aby uwzględnić go w swojej codziennej diecie. A szkoda, bo jest on potężną dawką witamin i składników mineralnych.

Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na dania z cukinią.

Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

W obecnych czasach coraz więcej osób uzależnionych jest od smaku słodkiego. Stosowane są różne jego formy, od tych mniej do bardziej zdrowych. Jedną z nich jest syrop klonowy, który poza niezwykle zadowalającym smakiem jest produktem przeznaczonym także dla wegan, a może nawet diabetyków! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym produkcie.

Aloes do picia – właściwości, zastosowanie. Czy aloes do picia wspomaga odchudzanie?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Aloes jest niezwykłą rośliną będącą źródłem cennych substancji dla naszego organizmu. Z jego leczniczych właściwości korzystali już starożytni Egipcjanie. Roślina ta łagodzi stany zapalne skóry, poprawia odporność, obniża poziom cukru oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto stosowana jest również w przypadku alergii. Czy aloes wspomaga proces odchudzania?

Co to jest thermomix, jakie ma funkcje i czy warto go kupić?

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Thremomix to urządzenie wielofunkcyjne, które może stać się ogromną pomocą w kuchni. Obecnie większość ludzi narzeka na brak czasu, z powodu zbyt szybkiego tempa życia. Ciągle jesteśmy zapracowani, brakuje chwili na przygotowanie wartościowych posiłków, co w konsekwencji odbija się na naszym zdrowiu. W takich sytuacjach pomocny może okazać się thermomix, który oferuje funkcję aż 12 urządzeń przy jednoczesnej oszczędności czasu i nakładu pracy.

Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Soję można wykorzystywać między innymi do produkcji tofu.

Zaburzenia elektrolitowe. Jak uzupełnić elektrolity domowym sposobem?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zaburzenia elektrolitowe często powiązane są z odwodnieniem, na które szczególnie narażone są niemowlęta, małe dzieci i osoby starsze, a także osoby uprawiające intensywny sport oraz opalające się, nieuzupełniające utraconych płynów. Nie należy zapominać również o występowaniu zaburzeń elektrolitowych w przebiegu wielu chorób, m.in. nerek czy wątroby, przy anoreksji i bulimii, a także na skutek schorzeń wynikających z nieprawidłowości gospodarki hormonalnej lub przewodnienia.