Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.4/5. Oddano 13 głosy.

Jak przyrządzić cukinię? Dietetyczne dania z cukinii

Katarzyna Urbańska kilka godzin temu

Cukinia jako popularny produkt na diecie redukcyjnej, przepisy fit na dania z cukinią.

Jak zrobić syrop klonowy? Indeks glikemiczny, kalorie, cena. Gdzie kupić syrop klonowy?

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

W obecnych czasach coraz więcej osób uzależnionych jest od smaku słodkiego. Stosowane są różne jego formy, od tych mniej do bardziej zdrowych. Jedną z nich jest syrop klonowy, który poza niezwykle zadowalającym smakiem jest produktem przeznaczonym także dla wegan, a może nawet diabetyków! Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o tym produkcie.

Aloes do picia – właściwości, zastosowanie. Czy aloes do picia wspomaga odchudzanie?

Magdalena Olejnik ponad tydzień temu

Aloes jest niezwykłą rośliną będącą źródłem cennych substancji dla naszego organizmu. Z jego leczniczych właściwości korzystali już starożytni Egipcjanie. Roślina ta łagodzi stany zapalne skóry, poprawia odporność, obniża poziom cukru oraz przyspiesza gojenie się ran. Ponadto stosowana jest również w przypadku alergii. Czy aloes wspomaga proces odchudzania?

Co to jest thermomix, jakie ma funkcje i czy warto go kupić?

Dominika Suślik ponad tydzień temu

Thremomix to urządzenie wielofunkcyjne, które może stać się ogromną pomocą w kuchni. Obecnie większość ludzi narzeka na brak czasu, z powodu zbyt szybkiego tempa życia. Ciągle jesteśmy zapracowani, brakuje chwili na przygotowanie wartościowych posiłków, co w konsekwencji odbija się na naszym zdrowiu. W takich sytuacjach pomocny może okazać się thermomix, który oferuje funkcję aż 12 urządzeń przy jednoczesnej oszczędności czasu i nakładu pracy.

Co to jest tofu? Z czym jeść i jak przygotować tofu?

Agnieszka Pankowska ponad tydzień temu

Soja należy do roślin strączkowych. Cechuje się wysoką zawartością białka, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B oraz wielu cennych składników mineralnych. Nasiona soi, a także ich przetwory są od wieków ważnym składnikiem diety w krajach azjatyckich. Soję można wykorzystywać między innymi do produkcji tofu.

Zaburzenia elektrolitowe. Jak uzupełnić elektrolity domowym sposobem?

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Zaburzenia elektrolitowe często powiązane są z odwodnieniem, na które szczególnie narażone są niemowlęta, małe dzieci i osoby starsze, a także osoby uprawiające intensywny sport oraz opalające się, nieuzupełniające utraconych płynów. Nie należy zapominać również o występowaniu zaburzeń elektrolitowych w przebiegu wielu chorób, m.in. nerek czy wątroby, przy anoreksji i bulimii, a także na skutek schorzeń wynikających z nieprawidłowości gospodarki hormonalnej lub przewodnienia.

Co to jest glicyna? Właściwości glicyny

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Glicyna jest najprostszym aminokwasem o najniższej masie cząsteczkowej. Jakie są jej właściwości i znaczenie dla zdrowia i życia człowieka?

Kiełki rzodkiewki – właściwości. Jak wyhodować kiełki rzodkiewki?

Paulina Żukowska ponad tydzień temu

Kiełki rzodkiewki są nie tylko wspaniałym dodatkiem do kanapki, ale też źródłem witamin. Dowiedz się, jak je wyhodować samemu.

Kiełki fasoli mung – właściwości i przepisy

Karolina Ruszkiewicz ponad tydzień temu

Zdrowa dieta jest jednym z kluczowych elementów dobrego samopoczucia. Prawidłowo zbilansowany jadłospis dostarcza naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makro- oraz mikroskładników, a także energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania przez cały dzień.

Mleko owcze – właściwości. Czy mleko owcze zawiera laktozę?

Obecnie na rynku mamy do dyspozycji nie tylko mleko krowie, ale również owcze, kozie, ośle czy też wielbłądzie. Potocznie mlekiem nazywa się również napoje roślinne z soi, owsa, ryżu itp. Mleka pochodzące od ssaków różnią się zawartością poszczególnych składników odżywczych.

Masło ghee – gdzie kupić, cena. Jak zrobić masło ghee?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Zdrowe tłuszcze ze względu na swoje właściwości powinny wzbudzać wiele uwagi. Obok znanych produktów, takich jak oliwa z oliwek czy olej lniany, można również wymienić masło ghee. Jakie korzyści przynosi i do czego powinno się go używać?

Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?

Magdalena Olejnik ponad miesiąc temu

Mleko owcze jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przetwory mleczne na bazie mleka owczego, takie jak serki, jogurty oraz tradycyjne sery dojrzewające, stanowią wartościowy element naszej codziennej diety. Jakimi właściwościami charakteryzują się sery owcze?

Czerwone banany – właściwości. Jak jeść czerwone banany?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Banany to jedne z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają wiele minerałów oraz witamin i są źródłem węglowodanów, dzięki czemu zapewniają szybki przypływ energii. W Polsce dostępna jest najczęściej ich żółta odmiana, tak więc mało kto wie, że istnieją również inne. Jakie właściwości posiadają czerwone banany?

Co to jest kawa kuloodporna i jaki ma skład?

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kawa kuloodporna, czyli kawa z masłem i olejem? Brzmi mało zachęcająco, a jednak taki napój zawładnął sercami wielu osób, które nie wyobrażają sobie innego śniadania! Co wyjątkowego zawiera „bulletproof coffee”?

Zatwardzenie u niemowlaka. Co stosować na zatwardzenie u niemowlaka?

Agnieszka Pankowska ponad miesiąc temu

Prawidłowa częstość oddawania stolca u dzieci powinna mieścić się w zakresie od 3 razy dziennie do 1 razu na 3 dni. Jeśli defekacja występuje rzadziej i wymaga dużego wysiłku, wówczas mówimy o zaparciu. Może być ono wywołane różnymi czynnikami [1].

Co to jest olej z kryla? Właściwości i działanie oleju z kryla

Justyna Paroń ponad miesiąc temu

Korzystne działanie kwasów omega-3 na organizm człowieka jest wszystkim powszechnie znane. Obniżają one ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów, mają działanie przeciwzapalne, a także opóźniają procesy starzenia się organizmu. Doskonałym źródłem tych związków są tłuste ryby morskie, dlatego specjaliści do spraw żywienia zalecają częstą konsumpcję tego typu produktów spożywczych. W ostatnim czasie coraz większym zainteresowaniem cieszy się olej z kryla, który również obfituje w te drogocenne związki, ale dodatkowo jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Kasza pęczak – właściwości, indeks glikemiczny. Kasza pęczak a odchudzanie

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Kasza pęczak jest bardzo dobrze znana w polskich praktykach kulinarnych. Jakie ma właściwości i czy jest produktem bezglutenowym?

Dekstroza – szkodliwość i skutki uboczne

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Dekstroza jest inną nazwą dla powszechnie znanej glukozy. Jakie właściwości ma ten najprostszy cukier i czy mogą one być szkodliwe?

Właściwości kiełków lucerny. Hodowla kiełków lucerny

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Kiełki nasion kwiatu lucerny przynoszą wiele korzyści zdrowotnych, charakteryzują się niską zawartością kalorii oraz bogactwem witamin i minerałów. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i cukrzycę. Jak wyhodować je w domu oraz jakie inne właściwości one wykazują?