Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.7/5. Oddano 9 głosy.

Kminek – właściwości. Kminek na odchudzanie i wzdęcia

Małgorzata Mleko kilka godzin temu

Kminek – dla jednych zmora dzieciństwa, dla drugich niezawodne panaceum. Jakie właściwości posiada ta aromatyczna roślina zielarska?

Cholina (witamina B4) – działanie, preparaty, występowanie

Małgorzata Mleko kilka godzin temu

Cholina, nazywana witaminą B4, uważana jest za substancję “witaminopodobną”. Posiada istotne znaczenie biologiczne i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jakie właściwości wykazuje? Które produkty są jej najlepszym źródłem?

Rabarbar – właściwości. Sok i przetwory z rabarbaru

Katarzyna Urbańska wczoraj

Zdrowotne właściwości rabarbaru. Czy rabarbar przyspiesza odchudzanie?

Zielona kawa – właściwości, skutki uboczne. Czy zielona kawa podnosi ciśnienie?

Czy właściwości zielonej kawy różnią się od tradycyjnej? Czy w tym wypadku “zielony” znaczy zdrowszy?

Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

Patrycja Nawojowska 3 dni temu

Mandarynki są tak powszechnym i lubianym owocem, że nikogo nie trzeba dodatkowo zachęcać do ich spożycia. Cenimy je za słodki smak, aromatyczny zapach, łatwość w obieraniu, ogólnodostępność i stosunkowo niską cenę. Powinniśmy też docenić je za właściwości prozdrowotne, które ze sobą niosą.

Kawa rozpuszczalna – skład, szkodliwość. Najlepsza kawa rozpuszczalna

Katarzyna Urbańska 4 dni temu

Czy kawa rozpuszczalna jest zdrowa? Zalety i wady kawy rozpuszczalnej.

Olej słonecznikowy – właściwości. Ssanie oleju słonecznikowego – efekty i skutki uboczne

dietetyk kliniczny Tomasz Chudziński 4 dni temu

W ostatnich latach olej słonecznikowy stał się popularnym źródłem tłuszczu, chętnie wykorzystywanym w przemyśle spożywczym i naszej codziennej kuchni. Ze względu na swój uniwersalny charakter z powodzeniem stosowany jest do potraw na zimno, a także tych poddawanych obróbce termicznej.

Tofu – skład, właściwości, przepisy. Czy tofu jest zdrowe?

Paulina Michalak 5 dni temu

Tofu jest częstym produktem wykorzystywanym w kuchni wegetariańskiej. Soja i jej produkty mają zarówno swoich zwolenników, jak i przeciwników.

Jarzębina – odmiany, właściwości. Przepisy z jarzębiny

Katarzyna Urbańska tydzień temu

Jarzębina – na jakie schorzenia działa? Czy można się nią zatruć? Przepisy z jarzębiny

Piwo – właściwości. Piwo a odchudzanie, cukrzyca, na nerki, po treningu

Martyna Jaros tydzień temu

Letnie wieczory wielu osobom kojarzą się z grillem przygotowanym wraz ze znajomymi, puszką piwa i dobrym towarzystwem. Ciemne, jasne, na miodzie lub gryczane, pszeniczne, bezglutenowe – ryżowe, filtrowane lub nie. Do wyboru mamy wiele rodzajów browaru, ale czy wiesz jakie posiada ono właściwości?

Herbata z lipy – właściwości, skutki uboczne. Herbata z lipy w ciąży, dla dziecka

Alicja Bławat ponad tydzień temu

Z jej dobrodziejstw korzystano już w starożytności, polecana jest również dzisiaj. Wykazuje działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Zawarty w niej olejek eteryczny uspokaja i relaksuje. Zdecydowanie warto poznać bliżej herbatę z lipy i przekonać się jakie ma właściwości.

Głóg – właściwości. Nalewka, herbata, przetwory z głogu

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Głóg i jego działanie lecznicze. Czy warto go stosować? Przepisy z owoców głogu

Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo

Paulina Michalak ponad tydzień temu

Wielu smakoszy piwa podkreśla jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Czy warto sięgać po grzane piwo w trakcie jesiennych przeziębień?

Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

Paulina Michalak ponad tydzień temu

Spośród roślin strączkowych, oprócz grochu, fasoli czy soi, warto sięgać po soczewicę. Spośród wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie czerwona jest najchętniej spożywana. Dlaczego?

Liść laurowy – na stawy, włosy, odchudzanie. Właściwości lecznicze liścia laurowego

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Liść laurowy jest przyprawą popularnie używaną do mięs czy zup w każdym polskim domu. Wiele osób ceni go za aromat, lecz nie każdy wie, jak korzystny wpływ ma on na zdrowie. Zalety można mnożyć. Między innymi liść laurowy poprawia kondycję włosów, wspomaga walkę z grypą i chorobami stawów, a nawet wspomaga redukcję masy ciała.

Guarana – działanie, skutki uboczne. Guarana w tabletkach

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Nasiona guarany wykazują stymulujące działanie na organizm dzięki zawartości kofeiny. Ponadto są źródłem przeciwutleniaczy i innych składników warunkujących ich właściwości. Czy spożywanie guarany może być szkodliwe? Czy warto sięgać po jej suplementy w tabletkach?

Piwo – rodzaje, wartości odżywcze. Czy piwo jest zdrowe?

Ewa Świndryk ponad tydzień temu

Piwo stanowi nieodłączny element wielu kultur, a tradycja spożywania tego trunku sięga tysięcy lat. Co stoi za fenomenem piwa, jakie rodzaje wyróżniamy i czy właściwe piwo może stanowić element zdrowej diety? O tym w artykule! Przeczytaj koniecznie i zaskocz znajomych ciekawostkami na temat piwa w piątkowy wieczór.

Dieta DASH – zasady, przepisy. Tygodniowy jadłospis diety DASH

Patrycja Nawojowska ponad tydzień temu

Aktualne dane dotyczące nadciśnienia tętniczego są alarmujące – choroba ta dotyka blisko 30 % społeczeństwa większości krajów, natomiast osób nieświadomych podwyższonego ciśnienia krwi może być nawet ok. 50%. Budzący nadzieję jest fakt, iż dieta nazywana w skrócie DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ma udowodnione naukowo działanie i przynosi widoczne efekty u osób ją stosujących. Jakie są zasady jej stosowania i jakie rezultaty można z nią osiągnąć?