Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.3/5. Oddano 12 głosy.

Kurki grzyby – jak rozpoznać, oczyścić, przyrządzić? Dania z kurkami

Alicja Bławat kilka godzin temu

Kurki należą do bardzo aromatycznych grzybów, są smaczne i chętnie zbierane. Dość łatwo je odróżnić od innych grzybów. Nie są trudne w przyrządzaniu, dlatego chętnie są wykorzystywane w kuchni. Mogą stanowić dodatek do wykwintnej potrawy, jak również być składnikiem spożywanej na śniadanie jajecznicy. Warto jednak wiedzieć, że podczas zbiorów możemy się natknąć na fałszywą kurkę. Sprawdź, jak ją rozpoznać.

Płatki jaglane a odchudzanie. Płatki jaglane na wodzie czy na mleku? Przepisy na dania fit!

Płatki jaglane to jeden z najwartościowszych produktów zbożowych. Charakteryzują się bowiem wysoką zawartością składników mineralnych i witamin. Są stosunkowo niedrogie, a pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, wygląd skóry, włosów i paznokci. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Co więcej, ich zaletą jest brak zawartości glutenu, co czyni je doskonałym produktem dla osób chorujących na celiakię i innymi problemami związanymi z nietolerancją glutenu.

Słodycze dla dzieci – przepisy. Jak zmniejszyć apetyt na słodycze?

Powszechnie wiadomo, że spożywanie cukru zwiększa ryzyko próchnicy u dzieci, a także wpływa na kształtowanie się nieprawidłowych preferencji żywieniowych. Sposób żywienia najmłodszych oddziałuje na ich zdrowie i kształtuje właściwe przyzwyczajenia oraz wybory żywieniowe, których dokonywać będą w przyszłości. Co zatem podawać dzieciom, gdy mają ochotę na coś słodkiego [1]?

Kokos – właściwości, wiórki i płatki kokosowe. Jak otworzyć kokosa?

Dominika Suślik 5 dni temu

Kokos już w czasach starożytności wykorzystywany był jako bardzo skuteczny lek na wiele schorzeń. Jednak wielu ludzi wciąż nie zna właściwości zdrowotnych tego egzotycznego owocu. A kto chociaż raz próbował swoich sił w jego otwieraniu, wie, że może okazać się to niełatwym zadaniem. Jak zatem zrobić to szybko i wydobyć z niego jak najwięcej dobroci?

Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?

Jakub Wiącek 5 dni temu

Grzyby kurki powszechnie występują w Polsce. Z pewnością większość osób miało okazję ich spróbować. Jakie właściwości mają drobne, żółte grzybki?

Woda kokosowa – właściwości lecznicze, gdzie kupić, cena. Ile pić dziennie wody kokosowej?

Jakub Wiącek 6 dni temu

Kokos jest jednym z najważniejszych produktów spożywczych milionów ludzi zamieszkujących tropikalne rejony świata. Jakie właściwości ma woda z kokosa?

Rozkład kalorii i składników odżywczych na 5 posiłków

Jakub Wiącek 6 dni temu

Jedną z najbardziej kontrowersyjnych kwestii dotyczących zdrowego żywienia jest rozkład posiłków w ciągu dnia. Jednym z najczęstszych zaleceń jest spożywanie 5 posiłków – 3 głównych i 2 mniejszych. Jaki wpływ ma ilość posiłków na właściwości zdrowotne diety?

Pstrąg – hodowla i wartości odżywcze. Jak przyrządzić pstrąga?

Jakub Wiącek tydzień temu

Ryby bez wątpienia stanowią wartościowy element diety. Jedną z najsmaczniejszych i łatwo dostępnych w Polsce jest pstrąg.

Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

Jakub Wiącek tydzień temu

Zasady żywienia na poszczególnych etapach życia człowieka muszą uwzględniać specyficzne potrzeby i zmiany fizjologiczne. Prawidłowa dieta pozwala na harmonijny rozwój zarówno płodu jak i dziecka. Jakie mleko powinno podawać się najmłodszym?

Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Zbieractwo towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Dziś ludzie zajmują się tym nie tylko ze względów zaspokojenia zapotrzebowania organizmu na kalorie – niektórzy traktują to jako hobby. Jak można przyrządzić występującego w polskich lasach maślaka?

Masło kokosowe – właściwości, zastosowanie. Masło kokosowe na włosy

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Tłuszcz kokosowy w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Okazuje się, że przydatny może być nie tylko w kuchni. Jakie inne zastosowania mogą mieć produkty kokosowe?

Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

Justyna Paroń ponad tydzień temu

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Bardzo często przyjmuje postać płatków zbożowych z mlekiem oraz dodatkiem owocowym. Najbardziej popularnymi śniadaniowymi produktami zbożowymi są płatki owsiane, jaglane czy gryczane. Rzadko sięga się natomiast po płatki pochodzące z jęczmienia. Jakie wartości odżywcze mają płatki jęczmienne i czy mogą stanowić alternatywę dla popularnych płatków owsianych?

Sos sojowy – jasny, ciemny, skład, cena, kalorie, przepisy. Czy sos sojowy jest zdrowy?

Paulina Żukowska ponad tydzień temu

Co się kryje w sosie sojowym? Jest lekką przyprawą czy kolejną dietetyczną pułapką?

Tłuszcze nasycone – rola i skutki dla zdrowia

Dominika Guzik ponad tydzień temu

Choć przez większość występowanie tłuszczów nasyconych kojarzone jest niemal wyłącznie z produktami pochodzenia zwierzęcego, warto wiedzieć, iż znajdziemy je również w produktach roślinnych, takich jak olej kokosowy, masło kakaowe czy olej palmowy.

Ciasto francuskie – skład, kalorie, cena, przepisy. Jak zrobić ciasto francuskie?

Paulina Grupa ponad tydzień temu

Przygotowanie ciasta francuskiego wymaga bardzo dużo czasu i pracy, dlatego rzadko robi się je w domu. Warto jednak wiedzieć, czego używa się do jego wyrobu i w jaki sposób ono powstaje.

Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Czy mięso z kaczki jest zdrowe? Jakie ma właściwości? Przepis na delikatną kaczkę

Kwiaty na talerzu – rodzaje jadalnych kwiatów

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Choć obecnie kwiatami jadalnymi posypujemy sałatki lub ozdabiamy potrawy, w kuchni stosowano je już w starożytności. Często spotykane są w restauracjach jako elegancki dodatek do przystawek. Decydując się na ich spożycie, należy upewnić się, że dane kwiaty można jeść. Które więc rodzaje znajdują się na liście kwiatów jadalnych?

Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

Justyna Paroń ponad tydzień temu

Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.