Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.8/5. Oddano 8 głosy.

Tłuszcze w diecie dziecka do 3 roku życia

Dominika Guzik 2 dni temu

Właściwe żywienie w okresie wczesnego dzieciństwa odgrywa kluczową rolę i ma wpływ na kształtowanie się metabolizmu małego człowieka.

Neem (miodla indyjska) – właściwości, olej z neem, zastosowanie

Marcin Grzelak 3 dni temu

Drzewo neem inaczej ''miodla indyjska'' znane jest przede wszystkim dzięki swoim cudownym leczniczym właściwościom. Od wieków roślina ta była używana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wszelkich chorób i dolegliwości. Miodla indyjska uznawana jest za niesamowity dar od natury.

Smoczy owoc (pitaja) – właściwości, zastosowanie, smak

Marcin Grzelak 6 dni temu

Pitaja, inaczej nazywana ,,smoczym owocem’’ lub ,,truskawkową gruszką’’ to tropikalny oraz smaczny owoc o unikatowym wyglądzie. Ze względu na wysoką wartość odżywczą pitaja zaliczana jest często do „super-żywności'' (z ang. „SuperFoods”). Ten egzotyczny owoc powoli staje się coraz bardziej popularny zatem włączenie go do diety niesie za sobą szereg korzyści zarówno dla zdrowia, jak i dla sylwetki.

Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy

Małgorzata Mleko ponad tydzień temu

Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.

Ocet winny – właściwości, zastosowanie, przepis

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Celem dodania winnego octu do dań jest przedłużenie trwałości potraw (ze względu na niskie pH dodanego octu), zaostrzenie smaku, zakwaszenie lub nadanie charakterystycznych nut smakowo-aromatycznych. Niewielu z nas łączy naturalny ocet winny z produktem o właściwościach, które mogą wspomóc nasze zdrowie. Jakie to właściwości?

Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Mniejsza kuzynka pomarańczy, kojarzy się nam z okresem świątecznym. Jej słodki zapach i soczysty miąższ, myślę że znany jest każdemu z nas. Mandarynki są nie tylko smacznym cytrusowym owocem, ale i zawierają mnóstwo cennych składników odżywczych. Jakich?

Kurkuma – właściwości, zastosowanie, do czego dodawać

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych, uprawiana w Indiach oraz krajach tropikalnych. Ceniona jest ze względu na cenne walory sensoryczne. Kłącze kurkumy znane jest również pod innymi nazwami: szafranu indyjskiego czy też ostrzyżu długiego. Podstawową i najbardziej przebadaną substancją zawartą w kurkumie, o cennych dla zdrowia właściwościach jest kurkumina.

Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.

Roszponka – uprawa, właściwości, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Kozłek sałatka, rapontyka, rapunkuł, raszpaka – czyli o wszystkich obliczach roszponki.

Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!

Czarna rzepa – właściwości, zastosowanie na włosy, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Ma wyrazisty smak, mnóstwo witamin, jest popularna w medycynie, kosmetyce oraz zielarstwie, a w kuchni stanowi smaczny dodatek do surówek i kanapek. Poznajmy właściwości i sposoby wykorzystania czarnej rzepy.

Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.

Miód nostrzykowy – składniki, właściwości oraz zastosowanie

Marta Gzyl ponad tydzień temu

Miód nostrzykowy – mniej popularny niż inne miody, lecz również warty uwagi ze względu na swoje właściwości zdrowotne i ciekawe walory smakowe. Dowiedzmy się jakie zastosowanie ma miód nostrzykowy.

Moringa – herbata, olejek, kapsułki czy proszek? Jak stosować?

Paulina Hetwer ponad tydzień temu

Natura chowa w zanadrzu wiele skarbów. Rośliny stosowane od wielu lat w medycynie ludowej niejednokrotnie okazują się być źródłem niezwykle cennych składników. Jednym z przykładów rośliny o ogromnym potencjale jest Moringa oleifera.

Nierafinowany olej palmowy – właściwości, skład i zastosowanie

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Olej palmowy najczęściej spożywamy w formie bardzo oczyszczonej, czyli przetworzonego surowego oleju poddanego procesowi oczyszczania (rafinacji). Taki biały tłuszcz jest niekorzystny dla naszego zdrowia pod względem żywieniowym i powinniśmy go unikać w naszej codziennej diecie. Inaczej sprawy się mają w przypadku oleju palmowego, który nie został poddany procesowi oczyszczania. Dlaczego czerwony olej warto wdrożyć do naszego żywienia?

Salak – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie wężowego owocu

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Niewielki owoc, którego miąższ pokryty jest twardą skórką wyglądającą jak skóra węża. Kształtem podobny jest do główki czosnku, choć nieco mniejszy. Popularny jest w Azji Południowej, ale największe hodowle tego owocu można znaleźć w Indonezji, na wyspie Jawie oraz Sumatrze. Przyjrzyjmy się bliżej nietypowemu owocu w brązowej skórce z włoskami!

Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy

Martyna Jaros ponad tydzień temu

W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?

Tamarillo – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie pomidora drzewiastego

Martyna Jaros ponad tydzień temu

W sklepach warzywno-owocowych możemy dostać coraz więcej egzotycznych produktów, sprowadzanych z najodleglejszych miejsc świata. Ciekawość podpowiada, aby kupić i wypróbować nietypowy surowiec w swojej kuchni, poznać jego smak, zapach, strukturę i konsystencję. Co powiecie na tamarillo, owoc o nietypowym wytrawnym smaku?

Miód lipowy – skład, właściwości i zastosowanie

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Miód lipowy to bardzo cenna odmiana pszczelego produktu. Pozyskiwany jest z nektaru kwiatów lipy, których okres kwitnienia przypada na przełom czerwca i lipca. Jego wartość wynika nie tylko z cennych składników, ale także z faktu, że surowiec, z którego jest pozyskiwany nie jest powszechnie dostępny.

Miód pitny – właściwości, rodzaje oraz przepis

Marta Gzyl ponad miesiąc temu

Miód pitny to najstarszy napój alkoholowy w Europie środkowej oraz północnej. Znany był już za czasów Piastów i Jagiellonów. Spożywany głównie przez zamożną szlachtę. Miód pitny jest narodowym polskim trunkiem, zarejestrowanym jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Poznajmy rodzaje miodów pitnych, ich właściwości oraz sposób na samodzielne przygotowanie.