Jesteś na:

Odżywianie

Oceń
Odżywianie - 3.3/5. Oddano 12 głosy.

Kasza kukurydziana – właściwości, przepisy. Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Paulina Chrzan tydzień temu

Kasza kukurydziana to produkt doskonale znany zwłaszcza w Ameryce, gdzie ogromną popularnością cieszą się wszelkie przetwory z kukurydzy. W Polsce jest jeszcze stosunkowo słabo znana. Okazuje się, że jest to produkt świetny dla osób mających problemy żołądkowe i stosujących diety lekkostrawne. Korzyści z jej spożywania jest o wiele więcej!

Poznajmy właściwości zsiadłego mleka. Jak zrobić zsiadłe mleko i z czym je jeść?

Paulina Chrzan tydzień temu

Nasze babcie stosowały pewne produkty przez lata. Jedne z nich były zbyt przeceniane, inne natomiast rzetelnie spełniały swoje zadanie. Niestety obecnie nie doceniamy dobrodziejstw, które daje nam natura. Jednym z takich surowców jest zsiadłe mleko, które mimo setek lat tradycji w stosowaniu, w ostatnich latach zostało zapomniane na rzecz zagranicznych superfoods.

Mąka z tapioki – właściwości, zastosowanie i przepisy

Mąka z tapioki jest wytwarzana z bulw manioku jadalnego (Manihot esculenta Crantz). Roślina ta pochodzi z Brazylii, stanowi znaczny udział w diecie mieszkańców Afryki i Azji. Mąka powstaje poprzez poddanie rośliny obróbce cieplnej, a następnie zmieleniu i suszeniu, w celu odparowania wody. Powstała mąka jest biała, lekka, bez charakterystycznego zapachu.

Co to jest agar-agar? Gdzie kupić, cena i przepisy z agar-agar

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Bogaty w mikroelementy agar-agar jest popularny w szczególności wśród wegetarian. Substancja żelowa, która z pewnością może zastąpić żelatynę, posiada wiele właściwości zdrowotnych, m.in. wzmacnia kości i zapobiega anemii.

Sok z selera – właściwości. Jak zrobić sok z selera?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Seler jest warzywem bardzo dobrze znanym w Polsce. Uznawany jest za tani, a jednak zdrowy produkt, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.

Pasta tahini – właściwości, cena, gdzie kupić. Jak zrobić tahini i do czego je wykorzystać?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Pasta tahini może stanowić zarówno dodatek do wielu potraw, jak i bazę do przygotowania innych produktów spożywczych. Czym jest pasta tahini i w jakich cenach można ją spotkać w sklepach?

Masło kakaowe – właściwości, zastosowanie

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Masło kakaowe raczej przywołuje przyjemne myśli – o słodkim smaku czekolady i delikatnej konsystencji masła. Jakie ma właściwości oraz w jakich celach można je stosować?

Kawa z masłem – efekty. Czy kawa z masłem wspomaga odchudzanie?

Magdalena Olejnik ponad tydzień temu

Kawa z masłem, inaczej bulletproof, doceniana jest przez wiele osób za właściwości odchudzające. Jej propagator David Asprey, twierdzi, że napój ten pobudza przemianę materii oraz redukuje nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, a także wpływa pozytywnie na pracę mózgu i poprawia koncentrację. Czy picie kawy z masłem prowadzi do utraty masy ciała?

Maltitol – właściwości słodziku i szkodliwość

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Postęp technologii żywności pozwala cieszyć się słodkim smakiem niemal bez ryzyka przybrania na masie ciała. Jednym z zamienników cukru jest maltitol. Jakie ma on właściwości? Czy może być szkodliwy?

Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis

Karolina Ruszkiewicz ponad tydzień temu

Dzika róża to krzew występujący pospolicie na terytorium całej Polski. Zakwita pod koniec maja i kwitnie aż do czerwca. Jej owoce są surowcem zielarskim, używanym do wyrobu herbat, płatki nadają się do produkcji konfitur, a z nasion wytwarzany jest olej.

Sok z pietruszki – natki i korzenia. Właściwości soku z pietruszki

Katarzyna Urbańska ponad tydzień temu

Jakie właściwości posiada sok z pietruszki? Jak go przyrządzić? Pietruszka na raka

Mąka kasztanowa – właściwości, cena, przepisy

Paulina Żukowska ponad tydzień temu

Po mące z migdałów, nasion amarantusa czy ciecierzycy przyszedł czas na mąkę kasztanową. Sprawdź, jakie ma ona właściwości odżywcze i w czym sprawdzi się najlepiej.

Fosfatydylocholina – efekty i skutki uboczne

Martyna Jaros ponad tydzień temu

Kwasy tłuszczowe występujące w pokarmach pełnią istotną rolę w organizmie człowieka. Obecnie uważa się, że to nie ilość, a skład spożywanych tłuszczów ma większy wpływ na funkcjonowanie organizmu. Związkiem chemicznym zaliczanym do szerokiej grupy lipidów jest fosfatydylocholina. Przyglądając się bliżej, można zakwalifikować ją do mniejszej grupy fosfolipidów, które znane są również pod nazwą lecytyny.

Sulforafan – działanie. Sulforafan a helicobacter pylori

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Codzienna dieta człowieka, która obfituje w owoce i warzywa dostarcza nie tylko kalorie i składniki odżywcze, ale także wiele związków chemicznych, które występują w bardzo niskich stężeniach. Jednym z przykładów są brokuły i sulforafan.

Kalmary – właściwości, cena. Jak przyrządzić kalmary?

Jakub Wiącek ponad tydzień temu

Kalmary z pewnością niezbyt często pojawiają się na polskich stołach. Jakie właściwości i smak mają te morskie organizmy?

Czubryca – skład, właściwości, zastosowanie

Monika Kubiś dietetyk kliniczny ponad tydzień temu

Czubryca na stałe przyjęła się w naszej kuchni, choć wywodzi się ona z Bułgarii. Występuje powszechnie w sklepach jako czubryca czerwona i zielona. Pozostałe jej rodzaje są zdecydowanie mniej rozpowszechnione. Smak jakich potraw wzbogaci dodatek czubrycy oraz jakie właściwości posiadają jej mieszanki, dowiedzą się Państwo z poniższego artykułu.

Mąka z ciecierzycy – właściwości, cena, przepisy

Kilka lat temu w sklepie dostępne były tylko mąki pszenne, kukurydziane czy też żytnie. Obecnie asortyment się powiększył nie tylko o mąki z innych zbóż, takie jak mąka owsiana czy gryczana, ale również z orzechów, pestek, a nawet nasion roślin strączkowych, jak ciecierzyca. Co wyróżnia mąkę z ciecierzycy spośród innych mąk?

Karczochy – właściwości, przeciwwskazania. Jak przygotować karczochy?

Paulina Chrzan ponad tydzień temu

Wraz z przyjściem wiosny pojawiają się świeże i sezonowe warzywa. Półki sklepowe uginają się od kolorowych warzyw i owoców, jednak niektórych z nich nie wszyscy znają. Jednym z takich produktów jest właśnie karczoch! Warzywo to spożywane jest rzadko, niekiedy z braku pomysłu na przygotowanie, niekiedy z lęku przed nowym, a z innej strony po prostu z niewiedzy. A szkoda! Jest to roślina pełna składników niezwykle korzystnych dla całego organizmu. Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej o karczochach!