Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Niepozorne małe kuleczki o ogromnym potencjale leczniczym. Mowa o żurawinie, której regularne spożywanie chroni drogi moczowe i serce. Jakie inne właściwości ma żurawina? Czy można bezpiecznie spożywać ją w ciąży?

Czerwienica jest chorobą komórek krwiotwórczych szpiku kostnego, w wyniku której dochodzi do niekontrolowanego wzrostu krwinek czerwonych, a co za tym idzie – zmniejszenia płynności krwi. Jakie są rodzaje czerwienicy i przyczyny każdej z nich? Jak rozpoznać chorobę i rozpocząć jej leczenie?

Doceniana i chętnie serwowana przez nasze babcie, dziś coraz rzadziej znajduje miejsce przy kuchennym stole. Mowa o kapuście kiszonej, której walory zdrowotne i smakowe z pewnością powinny przekonać nas do włączenia jej do codziennego jadłospisu. Jak przygotować domową kapustę kiszoną i do czego ją wykorzystać?

Gorzkie pestki moreli okrzyknięte zostały niedawno nowym lekarstwem na raka. Czy słusznie zasłużyły na to miano? Jaki związek zawarty w gorzkich pestkach może wykazywać takie działanie? Czy spożywanie gorzkich pestek moreli jest bezpieczne?

Uporczywy świąd w okolicy odbytu i nadmierna ruchliwość to objawy, które często wiążemy z zakażeniem owsikami przez najmłodszych. Czy owsica jest jedynie chorobą wieku dziecięcego, czy może ona dotknąć również osób dorosłych? Jakie są inne objawy owsicy i jak ją leczyć?

Gniotące lub piekące bóle w nadbrzuszu po kilku godzinach od zjedzenia posiłku, wzdęcia, uczucie przepełnienia i zgaga to objawy wrzodów dwunastnicy, których nie należy bagatelizować. Jak leczyć wrzody? Jaką dietę stosować, by zmniejszyć dokuczliwe objawy?

Suszone śliwki to jeden z najczęściej polecanych sposobów na zaparcia. Czy jest on skuteczny? Czy poza regulacją wypróżnień, śliwki suszone mają inne, pozytywne walory? Czy mogą wspomagać proces redukcji masy ciała?

Jeden powód kaca i tysiąc sposobów, jak się go pozbyć. Który z nich jest najskuteczniejszy? Sok pomidorowy czy woda z cytryną? A może żaden z nich?

Polip – uwypuklenie błony śluzowej jelita do wewnątrz, często nie dające żadnych objawów, diagnozowane i leczone głównie przy pomocy kolonoskopii. Jakie rodzaje polipów wyróżniamy i które z nich są szczególnie groźne? Na czym powinna być skupiona dieta osób posiadających polipy w jelicie grubym?

Dla jednych zdrowszy zamiennik dżemów i kremów czekoladowych, dla drugich – bomba kaloryczna w słoiku. Czym jest tak naprawdę masło orzechowe, co wpływa na jego właściwości i czy znajdzie się dla niego miejsce w diecie redukcyjnej?