Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Polip – uwypuklenie błony śluzowej jelita do wewnątrz, często nie dające żadnych objawów, diagnozowane i leczone głównie przy pomocy kolonoskopii. Jakie rodzaje polipów wyróżniamy i które z nich są szczególnie groźne? Na czym powinna być skupiona dieta osób posiadających polipy w jelicie grubym?

Dla jednych zdrowszy zamiennik dżemów i kremów czekoladowych, dla drugich – bomba kaloryczna w słoiku. Czym jest tak naprawdę masło orzechowe, co wpływa na jego właściwości i czy znajdzie się dla niego miejsce w diecie redukcyjnej?

Wiemy, że glukoza jest źródłem łatwoprzyswajalnej energii dla naszego ciała. Czym jednak jest glikogen i co z glukozą ma wspólnego? Gdzie się gromadzi i na jak długi czas wystarczają jego zapasy? Jak uzupełnić braki w naszym energetycznym „magazynie”?

Zapalenia jelita mogą mieć różne podłoże i obraz kliniczny. Zawsze jednak charakteryzują się występowaniem stanu zapalnego, który skutkuje dyskomfortem i dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, wymagającymi szybkiego podjęcia leczenia. Jakie są formy zapaleń jelita grubego, czym się objawiają i jak przebiega ich leczenie?

Wolne rodniki i antyoksydanty to związki, które są nieustannie obecne w naszym organizmie. Działając antagonistycznie wzajemnie na siebie oddziałują. O ile ich ilość względem siebie jest proporcjonalna, w organizmie występuje równowaga.

Dna moczanowa jest chorobą wynikającą z nadmiaru kwasu moczowego w organizmie, który odkładając się w stawach powoduje ich bolesność i obrzęk. Jakie badania umożliwiają stwierdzenie dny moczanowej i jak ją leczyć? Czy z pomocą mogą przyjść zioła?

„Odporność pochodzi z brzucha”, choć to brzmiące nieco jak slogan reklamowy hasło jest zbytnim uproszczeniem, kryje w sobie wiele prawdy. Faktycznie, znacząca część naszego układu odpornościowego zlokalizowana jest w obrębie jelita cienkiego. Jaki wpływ na funkcje immunologiczne ma stan jelit? Co szkodzi jelitom, a tym samym pogarsza odporność oraz jak temu zapobiec?

W przeszłości żołędzie stanowiły istotne źródło pokarmu. Dziś zdecydowanie odeszły w niepamięć, a niewiele osób wie i korzysta z walorów odżywczych i smakowych tych niepozornych dębowych owoców. Jakie przetwory można przygotować z żołędzi i w jaki sposób one powstają?

Stawy – element naszej anatomii, z którego istnienia zdajemy sobie sprawę często dopiero wtedy, gdy boleśnie dają o sobie znać. Powstałe z biegiem czasu zwyrodnienia utrudniają swobodny ruch i aktywność fizyczną. Mimo że z wiekiem kondycja stawów ulega stopniowemu pogorszeniu, odpowiednia dieta może znacząco zahamować szybkość tego postępu. Co jeść a czego unikać, by nasze stawy pozostały sprawne jak najdłużej?

Czy suszone śliwki mają takie same wartości odżywcze, co świeże? Co różni świeże owoce od ich suszonych odpowiedników? Które z nich lepiej spożywać i dlaczego?