Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Kwas alfa-liponowy to związek, którego działanie wydaje się być obiecujące w terapii cukrzycy, chorób serca i zespołu metabolicznego. Jakie inne właściwości wykazuje forma R-ALA i gdzie można ją znaleźć?

Pozornie nie różnią się znacząco – obie przezroczyste, bez barwy, smaku i zapachu. Obie nie mają kalorii i zawierają pewną ilość rozpuszczalnych minerałów. Czym więc woda gazowana różni się od niegazowanej – oprócz charakterystycznych „bąbelków” i jakie to ma znaczenie w kontekście odchudzania?

Koniec 2016 roku najczęściej jest czasem podsumowań wielu trendów, także tych panujących w świecie dietetyki. Z tej okazji, członkowie Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków (BDA, British Dietetic Assciaction) dokonali oceny najbardziej popularnych diet 2016 roku i wytypowali te – ich zdaniem – najmniej polecane. Jakie diety znalazły się w „najgorszej piątce” i czy słusznie zasłużyły na taką nominację?

Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?

N-acetylocysteina jest znana głównie ze swoich właściwości przeciwutleniających i mukolitycznych. Tymczasem, poza zastosowaniem w zatruciach lekami oraz leczeniem chorób przebiegających z trudnością w odksztuszaniu gęstej wydzieliny, jest pomocna m.in. w terapii chorób z autoagresją i zaburzeń psychicznych. Jakie dodatkowe korzyści mogą wynikać z suplementacji tym związkiem i kiedy należy zachować ostrożność w jego stosowaniu?

Endometrioza dotyczy nawet 15% kobiet w wieku rozrodczym. Złożona i nie do końca poznana etiopatogeneza choroby utrudnia diagnostykę i leczenie. Czym charakteryzuje się zjawisko endometriozy, jak wygląda aktualne postępowanie medyczne w tej jednostce chorobowej i czy dieta może mieć wpływ na jej przebieg?

Producenci suplementów diety szybko wyszli na przeciw i poza konwencjonalną metodą spożywania naparu z czystka proponują dużo bardziej wygodną formę tabletek. Czy jest ona tak samo skuteczna, jak napar z Cistus incasus?

Wobec przerażających danych statystycznych głosy ekspertów (m.in. członków Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością) wskazują na konieczność powołania specjalizacji lekarskiej z obesitologii. Czym zajmowałby się obesitolog i czy jego relacje z dietetykiem polegałyby raczej na współpracy, czy wzajemnej konkurencji o pacjenta?

Coraz więcej osób zwraca uwagę na rolę krzemu w kondycji włosów, paznokci, kości i stawów. Ten nieco niedoceniany pierwiastek okazuje się bowiem mieć niebagatelne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Dobrym źródłem krzemu jest ziemia okrzemkowa – skała organiczna zasobna w krzemionkę. Jakie są wady i zalety jej stosowania?