Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Cukier waniliowy to dziś produkt rzadko spotykany, praktycznie zupełnie wyparty przez cukier wanilinowy.

Płatki owsiane to produkt pełen wartościowych składników. Dlaczego warto docenić go zwłaszcza na diecie redukcyjnej?

Mleka roślinne ostatnimi czasy zyskały na popularności. Na pewno związane jest to zataczającą coraz szersze kręgi modą na weganizm. Czy zastąpienie mleka krowiego mlekiem ryżowym to dobry pomysł?

Indeks glikemiczny pozwala ocenić jaki wpływ na glikemię będzie miał dany produkt. Jak się okazuje – wskaźnik ten ma niebagatelne znaczenie w codziennej diecie.

Mówiąc o spirulinie możemy mieć wątpliwości co do jej definicji. Do tej pory pozostaje niejednoznaczna. W potocznym rozumieniu jest ona składnikiem suplementów diety i jeszcze niedawno klasyfikowano ją jako glon. Teraz wiadomo, że należy do bakterii z rodzaju Arthrospira. Do produkcji preparatów najczęściej wykorzystuje się gatunki A.platensis i A. maxima. Występuje w różnych warunkach środowiskowych – wodach słonych i słodkich, także w glebie. Jakie korzyści może przynieść stosowanie spiruliny?

Coraz częściej obserwuje się występowanie niedoczynności tarczycy, zwłaszcza wśród kobiet między 30. a 50. rokiem życia. Czasem pierwsze objawy mogą nie nasunąć podejrzeń o problemach hormonalnych. Warto więc wiedzieć na co zwracać uwagę i co powinno być dla nas znakiem ostrzegawczym.

Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

Dodano: ponad tydzień temu
Szpinak i jego rola w ochronie wzroku

Szpinak – czy wiesz o nim wszystko? Przeczytaj za co warto go cenić.

Nadczynność tarczycy powoduje ustrojowy chaos. Organizm działa na pełnych obrotach, szczególnie należy wtedy pamiętać o właściwej diecie.

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

Kava Kava, czyli pieprz metystynowy, to bylina naturalnie występująca w rejonie wysp Pacyfiku. Używana od tysięcy lat zarówno w celach leczniczych, jak i religijnych przez tamtejszą ludność. Gdzieniegdzie kava kava znajduje zastosowanie do tej pory (np. Papua Nowa Gwinea).