Jesteś na:
Ostatnio dodane
Zobacz wszystkie

Owoce palmy daktylowej, czyli tytułowe daktyle, są zasobnym źródłem składników mineralnych, witamin oraz błonnika pokarmowego. Są chętnie spożywane w formie świeżych lub suszonych owoców oraz stosowane jako zamiennik cukru w wypiekach. Ich wysoka wartość odżywcza daje podstawę do określenia daktyli mianem tzw. superfoods.

Ciąża to okres w życiu kobiety, kiedy w szczególny sposób powinna zwrócić uwagę na to, co spożywa oraz w jakiej ilości, gdyż nie pozostaje to bez wpływu na rozwijający się w jej łonie płód. Spożywanie w trakcie ciąży alkoholu wiąże się z ryzykiem rozwoju wielu poważnych chorób, do których zalicza się FAS.

Letnie wieczory wielu osobom kojarzą się z grillem przygotowanym wraz ze znajomymi, puszką piwa i dobrym towarzystwem. Ciemne, jasne, na miodzie lub gryczane, pszeniczne, bezglutenowe – ryżowe, filtrowane lub nie. Do wyboru mamy wiele rodzajów browaru, ale czy wiesz jakie posiada ono właściwości?

Aloes jest wyjątkową rośliną, która posiada silnie nawilżające właściwości na organizm człowieka, łagodzi stany zapalne oraz wzmacnia skórę, która stanowi barierę między wnętrzem organizmu a środowiskiem zewnętrznym. Czy kobiety w ciąży i małe dzieci mogą korzystać z dobrodziejstwa aloesu?

Nadciśnienie tętnicze w ciąży diagnozuje się, gdy wartość trzykrotnie zmierzonego ciśnienia wynosi minimum 140 i/lub 90 mm Hg. Obecnie mówi się, że problem dotyczy ok. 5–10% kobiet ciężarnych i stanowi jedną z najczęstszych przyczyn powikłanej ciąży, śmierci matki lub płodu.

Aloes słynie ze swoich silnie nawilżających właściwości. Wspomaga leczenie ran oraz jest skutecznym antidotum na oparzenia słoneczne. Sok z aloesu zawiera w sobie szereg drogocennych substancji, które w korzystny sposób oddziałują na organizm człowieka.

Wiosenne zielone warzywo, kształtem przypominające buraka. Stanowi bogate źródło przeciwutleniaczy oraz składników odżywczych, które korzystnie wpływają na poprawę samopoczucia. Kalarepa jest również zaliczana do warzyw o właściwościach antynowotworowych, co zawdzięcza m.in. obecności witaminy C i E oraz glukozynolanów.

Kolendra jest rośliną o niezwykle charakterystycznym smaku i aromacie, dzięki czemu zyskuje rzeszę zwolenników, jak i przeciwników. Stanowi dodatek do dań kuchni azjatyckiej, tajskiej, arabskiej oraz indyjskiej, którym dodaje świeżości oraz wzbogaca bukiet smakowy.

Nazwa lukrecji wywodzi się od dwóch greckich słów „glykos” oznaczającego „słodki” oraz „rhiza” – korzeń. Z uwagi na bogactwo naturalnych związków o korzystnych właściwościach prozdrowotnych, lukrecja chętnie wykorzystywana jest w medycynie już od czasów starożytnych.

Święty oset, oset św. Marii i mleczny oset to inne nazwy służące do określenia ostropestu plamistego. Preparaty z ostropestu powszechnie zalecane są do leczenia schorzeń wątroby oraz regulacji trawienia, gdyż zawarta w nim sylimaryna stymuluje wydzielanie soków trawiennych i oczyszcza organizm z toksyn.