O mnie

Pasjonat aktywnego trybu życia oraz sportów siłowych, obecnie studiujący Technologię Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie.  Ukończył kurs z zakresu trenera personalnego, odbywając praktyki w jednej z najlepszych krakowskich siłowni: Relax Body Club. Czynnie bierze udział w zawodach siłowych. Zdobył tytułu wicemistrza Akademickich Mistrzostw Małopolski w kat. 74 kg w 2014 roku oraz Najsilniejszego Studenta Uniwersytetu Rolniczego roku 2015. Chętnie dzieli się doświadczeniem i wiedzą nabytą przez lata treningów. Zna podstawy fizjologii oraz mechaniki ludzkiego organizmu. Dzięki nabytej wiedzy pomaga innym zwiększać wydolność i mobilność ciała. Nieustannie pogłębia swoją wiedzę w zakresie trenowania i budowy ciała, a także na tematy żywieniowe. Szczególnie interesuje się technologią przetwórstwa mięs oraz przetworów mięsnych, ich bezpieczeństwem, jakością oraz oddziaływaniem na organizm. Uwielbia ćwiczenia na świeżym powietrzu, szczególnie z elementami treningu TRX oraz street-workout. W wolnych chwilach poświęca się swojej pasji – rysowaniu.

Artykuły

Osteoporoza – objawy, przyczyny, leczenie

Masło orzechowe – składniki i najlepszy domowy przepis

Metody analizy składu ciała – którą wybrać?

Tłuszcze MCT – nie każdy tłuszcz jest szkodliwy!

Serwatka – powstawanie, skład, właściwości i zastosowanie

Dieta dla oczu – witaminy, antyoksydanty oraz składniki mineralne

Estragon – przyprawa o leczniczych właściwościach. Opis, charakterystyka, zastosowanie

Miejscowe spalanie tłuszczu – czy trenowanie danej partii mięśniowej ma sens?

Chleb świętojański – skład, właściwości i zastosowanie

Omega-9 (kwas oleinowy) – charakterystyka, źródła oraz działanie.

Suplementy dla początkujących – pierwsze kroki na siłowni

Trening na siłowni – do upadku mięśniowego czy z zachowaniem prawidłowej techniki?

Olej z wiesiołka – skład, zastosowanie, działanie i opinie

Najpierw masa czy redukcja? Wskazówki dla początkujących

Kasztany jadalne – właściwości, wartości odżywcze i przepisy

Pierwszy trening na siłowni – z trenerem czy bez?

Podbij poziom testosteronu! Metody na zwiększenie poziomu testosteronu

Patison – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie warzywa o ciekawym kształcie

Mięso z probówki, czyli produkcja, wady i zalety mięsa wyhodowanego w laboratorium

Suplementacja sportowa w dni nietreningowe – czy warto?

Soylent – jedzenie przyszłości dla zabieganych

Metoda treningowa HST – trening na masę dla zaawansowanych

Podciąganie na drążku – technika, chwyty, efekty, wskazówki dla początkujących

Zabawy z ciężarami: progresja ciężaru kontra stały ciężar

Akcesoria na siłownię – czy zawsze niezbędne?

Rozciąganie po treningu – dlaczego jest tak ważne?

HMB – najbardziej nietrafiony suplement w historii

Planowana przerwa w ćwiczeniach – roztrenowanie

Intermittent fasting (IF) – zasady, zalety i wady

Felinoterapia – charakterystyka oraz wady i zalety “leczenia kotem”

Kapusta czerwona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie

Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości

Sukraloza – właściwości, skutki uboczne i zastosowanie

Buraki – skład, właściwości i ich wpływ na wyniki sportowe

Śliwka – charakterystyka, odmiany, właściwości

Superserie – prosty sposób na zwiększenie intensywności i skrócenie czasu treningu

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania

Kwas D-asparaginowy (DAA) a poziom testosteronu

Niezbędna zawartość domowej apteczki

Płaskostopie – przyczyny, zagrożenia, leczenie, trening siłowy

Wpływ picia kawy na wyniki sportowe

Dorsz bałtycki – hodowla, połów, właściwości, zagrożenia

Makrela – wartości odżywcze, przepis

Halibut – wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni oraz jego miejsce w diecie

Tuńczyk – charakterystyka, wartości odżywcze, sposób przygotowania

IIFYM czyli ekscentryczne podejście do odżywiania

Najlepsza dieta na masę. Rozbuduj swoje mięśnie!

Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy

Łosoś – charakterystyka, występowanie, hodowla i sposób przygotowania

Najbardziej efektywny trening na barki – wyciskanie i wznosy

Mięśnie barków – charakterystyka, zasady treningu i ćwiczenia

Karp – charakterystyka, wartości odżywcze, hodowla, wybór i przygotowanie

Dieta wspomagająca pracę nerek i oczyszczająca je z toksyn

Funkcje flory bakteryjnej – działanie probiotyków i prebiotyków

Przysiad tylny – rozgrzewka, pozycja wyjściowa i technika wykonywania

Martwy ciąg – rozgrzewka, pozycja wyjściowa i różne techniki wykonania

Produkty pozwalające utrzymać uczucie sytości na dłużej

Chili, imbir, cynamon, curry, bazylia – przyprawy przyspieszające metabolizm

Produkty spowalniające przemianę materii

Wskaźniki, które warto znać i samemu obliczyć

Kulisy pracy instruktora fitness, czyli jak rozpoznać fachowca

Jajka – naturalne bariery ochrony nowego życia jako fenomen matki natury

Sposoby na urozmaicenie jajecznicy. Poznaj niezawodne przepisy!

Kozieradka – działanie, zastosowanie i dawkowanie

Steki – przyprawy, rodzaje używanych mięs i sposób ich przygotowania

Budowa jaja kurzego, obrót towarowy oraz odpowiednie warunki przechowywania

Jak prawidłowo grillować? Zasady, wybór mięsa i dodatków oraz higiena

Pizza – historia, rodzaje, przygotowanie oraz polskie odmiany

Wędzenie oraz peklowanie mięs – co uzyskujemy w tych procesach i jak wpływają na jakość wyrobów?

Składniki mineralne i witaminy występujące w jajkach

Tłuste dodatki do piwa – dlaczego działają tak destruktywnie na sylwetkę?

Tłuszcze jaj. Czy powinniśmy obawiać się cholesterolu?

Rola mięśni stabilizujących kręgosłup oraz ich prawidłowy rozwój

Białko jaja kurzego – skład i właściwości

Smażona, pieczona, grillowana, gotowana – dobrze przyrządzona wieprzowina może być zdrowa!

Wieprzowina – faktyczna wartość odżywcza i wpływ na zdrowie czerwonego mięsa

Suplementy pomagające zwiększyć siłę

Kasza jęczmienna. Właściwości, wartości odżywcze, gotowanie i przepisy

Orzechy włoskie. Właściwości, wartości odżywcze i ciekawe przepisy

Suplementy pomagające zwiększyć masę mięśniową

Gluten – co to właściwie jest, w jakich produktach się znajduje i czy rzeczywiście szkodzi?

Trening siłowy – dobry plan to podstawa sukcesu

Podział tusz wieprzowych na główne elementy kulinarne

DOMS, czyli potreningowe mikrouszkodzenia mięśni – jak je zmniejszyć?

Dziurawiec. Stosowany regularnie wspomaga działanie układu nerwowego.

Nasiona i korzeń kobylaka. Zobaczmy, co lepiej zastosować u dzieci

Yerba mate, guarana czy kawa – co pobudza najlepiej?

Nie każda dieta musi być kosztowna – przekonaj się sam!

Odżywki i suplementy diety dla sportowców. Mogą wywoływać skutki uboczne!

Suplementy dla biegaczy krótko i długodystansowych, czyli jak poprawić wyniki

Superkompensacja. Podstawa każdego treningu sportowego

Zbilansowana dieta. Jadłospis i zasady najzdrowszej diety świata

Bilans energetyczny i jego rodzaje. Zobacz jak prosto go obliczyć

Strefy treningowe a źródła energii podczas wysiłku, czyli jak ćwiczyć, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Codzienne treningi nie są wcale najszybszą drogą do uzyskania wymarzonej sylwetki

6 zasad gwarantujących spełnienie noworocznych postanowień

Korzyści płynące z dobrze przeprowadzonej rozgrzewki i poszczególne jej etapy

Witamina C – nie tylko wysoka temperatura może powodować jej straty

Magnez – najlepsze źródła, objawy niedoboru i straty w czasie przygotowywania posiłków

Jedzenie kolacji – cała prawda o wpływie wieczornego posiłku na naszą sylwetkę!

Mleko, ser żółty, jogurt – czy produkty odtłuszczone na pewno są zdrowe?

Co zrobić na śniadanie, aby było zdrowe i dietetyczne?

Insulinoodporność – dieta i charakterystyczne objawy

Mrożenie warzyw, a utrata witamin – czy to aby na pewno zdrowe?

Czy mrożone owoce tracą witaminy? Jak je rozmrażać?

Karotenoidy w diecie na zdrowe oczy – jak działają, gdzie występują?

Antocyjany w owocach – dobre dla zdrowia i naszej diety

Pomiar stężenia glukozy we krwi, czyli krótka instrukcja obsługi glukometru

Co to jest insulina? Jak ją podawać i jak przechowywać?

Błonnik – co to jest, co zawiera i jakie ma właściwości?

Flawonoidy, czyli nadzwyczajne substancje roślinne – gdzie występują i jak działają?

Zespół dnia następnego, czyli jak uniknąć kaca. Przyczyny i zapobieganie.

Wyślij do nas wiadomość

    [cf7sr-simple-recaptcha]