Jesteś na:

Aronia – właściwości lecznicze, syrop, przepisy. Co zrobić z aronii?

16 18 20

Aronia to często niedoceniana roślina, przez niektórych nazywana „super owocem”. Swoje zastosowanie znajduje nie tylko w leczeniu zespołu metabolicznego, ale także wspomaga walkę z demencją, czy łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W ostatnich latach, ze względu na swoje duże właściwości terapeutyczne, poświęca się jej coraz większą uwagę i słusznie, ponieważ spożywana może być nie tylko w postaci owoców, ale także soków, galaretek, puree, dżemów, a nawet win.

Aronia

Aronia jest krzewem należącym do rodziny Różowatych. Wyróżniamy jej 3 gatunki: czarnoowocowa, czerwona oraz śliwolistna. Jej rodzimym kontynentem jest Ameryka Północna, a do Europy została sprowadzona w XVII wieku. Już rdzenni amerykanie wykorzystywali ją do leczenia przeziębień. Roślina ta rozwijając się osiąga 23 m wysokości i tworzy okrągłe, czarne owoce, które zbierają się w grona. Charakteryzuje się wysoką odpornością na szkodniki i choroby, dlatego jej uprawa nie jest wymagająca. Aronia jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, głównie antocyjanów, fenoli, flawonoidów, czy też alkaloidów, a także witaminy E oraz A.

Właściwości lecznicze aronii

Owoce aronii, dzięki wysokiej aktywności przeciwutleniającej, są skuteczne w leczeniu i zapobieganiu chorób powiązanych z występowaniem stresu oksydacyjnego, m.in. cukrzycy, czy chorób układu krążenia, a nawet nowotworów. Roślina ta stymuluje także układ immunologiczny, poprzez wzmacnianie odporności oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Ponadto charakterystyczne jest działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe krzewu, który przeciwdziała występowaniu zapaleń. W licznych badaniach naukowych, można znaleźć informacje o skuteczności związków bioaktywnych w nim zawartych, w zwalczaniu infekcji układu moczowego leczonych antybiotykami, a także grypy. Poza tym jej owoce zmniejszają uszkodzenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy powstałe w chorobie wrzodowej. Roślina ta efektywnie poprawia metabolizm glukozy, jak też lipidów, w związku z tym zapobiega występowaniu otyłości oraz minimalizuje ryzyko insulinooporności. Udowodniono, że owoce te zmniejszają poziom cholesterolu LDL i triglicerydów, jednocześnie zwiększając stężenie cholesterolu HDL. Ma to związek z korzystnym wpływem na gospodarkę tłuszczową organizmu. Dodatkowo działanie antykoagulacyjne hamuje procesy zapalne w naczyniach krwionośnych, tym samym hamując zlepianie się płytek krwi. Dzięki temu jest ona użytecznym narzędziem w walce z miażdżycą czy chorobą niedokrwienną serca, a nawet nadciśnieniem tętniczym.

Zgodnie z opracowaniami naukowymi, dieta bogata w aktywne składniki aronii zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, jelita grubego, a także białaczki, zmniejszając szybkość proliferacji nawet o 25%! Co ważne, dzięki obecnym w tym krzewie antocyjanom, blokowany jest związany z wiekiem spadek funkcji poznawczych, co więcej obniżeniu ulegają wszelkie uszkodzenia DNA, szczególnie w mózgu. Prócz tego przeciwdziałanie stresowi oksydacyjnemu, powoduje zmniejszenie wydzielania wolnych rodników, co jest jednoznaczne z łagodzeniem procesu starzenia, a także przeciwdziałaniem występowaniu depresji oraz ogranicza szkody wywoływane przez metale ciężkie  w wątrobie i usprawnia jej funkcjonowanie.

Syrop z aronii

Preparat ten można stosować już u niemowląt powyżej 6 miesiąca życia. Jest zupełnie nieszkodliwy, a jedynie przynosi korzyści. Najlepiej podawać go w ilości 12 łyżek (w przypadku małych dzieci 12 łyżeczki) rozcieńczonych wodą lub dodanych do herbaty. Jego działanie skutecznie ochroni nas przed chorobami, wspomoże walkę z nadciśnieniem, niekiedy nawet obniżając je tak, że leki stają się niepotrzebne. Ponadto spożywany codziennie syrop wspomoże pamięć i zapewni gładką oraz jędrną skórę na lata! Idealnie posłuży również profilaktycznie na nowotwory. Biorąc pod uwagę porę roku, jaka się zbliża i wiążące się z nią częste przeziębienia warto zaopatrzyć się w taki sok i cieszyć wspaniałym zdrowiem bez względu na pogodę.

Przepis na syrop z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Ok. 100 liści wiśni
  • 0,5l wody

Przygotowanie: owoce oraz liście opłucz i wysusz. Następnie wsyp do garnka i zalej wodą. Wymieszaj całość i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie garnek zestaw z ognia i pozostaw pod przykryciem na min. 3h (najlepiej na całą noc). Syrop odcedź, dodaj sok z cytryny i cukier. Zagotuj ponownie całość. Gorący syrop przelej do butelek i zakręć.

rozwiń

Co zrobić z aronii?

Oprócz syropu można także przygotować wiele innych produktów z jej dodatkiem, m.in. sok, nalewkę, dżemy, przeciery i konfitury.

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru.

Przygotowanie: owoce opłucz i wysusz. Następnie wsyp do słoika i zasyp cukrem. Wymieszaj całość i odstaw na ok. 5 dni w suche i zacienione miejsce. Po tym czasie zlej powstały sok i przelej do butelek.

rozwiń
Przepis na nalewkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców z aronii
  • 3/4 l wódki
  • pół kilo cukru trzcinowego gruboziarnistego lub miodu
  • kawałek korzenia imbiru (2-3 cm)
  • laska wanilii

Przygotowanie: owoce aronii opłucz, wsyp do słoja i zasyp cukrem (możesz także zalać miodem). Dodaj obrany i pokrojony drobno imbir, a także naciętą wzdłuż laskę wanilii. Zalej całość alkoholem. Odstaw słój w nasłonecznione miejsce na ok. miesiąc. Warto od czasu do czasu przemieszać zawartość nalewki wykonując koliste ruchy (ułatwisz tym samym rozpuszczenie cukru).

rozwiń
Przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców aronii
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie: oczyszczone owoce zasyp cukrem i  krótko podgrzej. Następnie zalej połową szklanki wody i gotuj, aż całość zgęstnieje. Gotowy dżem przełóż do słoiczków i szczelnie zamknij.

rozwiń
Przepis na przecier z aronii

Składniki:

  • 1 ok. owoców aronii
  • 20 dag cukru

Przygotowanie: owoce umyj, następnie podgrzej krótko na niewielkim ogniu (uważaj, żeby owoce nie przywarły do dna garnka). Przestudź lekko, przetrzyj przez sito oraz dodaj cukier i ponownie podgrzewaj, nie dopuszczając do wrzenia. Gotowy przecier przełóż do słoiczków, zakręć i pasteryzuj w gorącej wodzie ok. 15 minut.

rozwiń

Podsumowując aronia to krzew o szerokich właściwościach zdrowotnych. Jej korzystne działanie odnotowuje się zarówno w przypadku obniżania ciśnienia tętniczego krwi, zmniejszania ryzyka wystąpienia cukrzycy, otyłości, hipercholesterolemii, a także nowotworów. Przeglądając publikacje, wysuwa się również wniosek, iż jest naturalną alternatywą leczenia demencji starczej i szansą na zachowanie prawidłowego procesu myślenia, a także znakomitej pamięci na lata. Uprawa tej rośliny nie jest wymagająca, zatem warto zadbać, by znalazła swoje miejsce w naszych przydomowych ogrodach.

Literatura:

  1. T. Jurikova, J. Mlcek, S. Skrovankova, D. Sumczyńska, J. Sochor, I. Hlavacova, L. Snopek, J. Orsavova: „Fruits of Black Chokeberry Aronia melanocarpa in the Prevention of Chronic Diseases.”, Molecules 2017, 22(6), 944.
  2. M. Bhaswant, S. R. Shafie, M. L. Mathai, P. Mouatt, L. Brown: „Anthocyanins in chokeberry and purple maize attenuate diet-induced metabolic syndrome in rats.”, Nutrition, September 2017Volume 41, Pages 24–31.
  3. J. Wei, G. Zhang, X. Zhang, D. Xu, J. Gao, J. Fan, Z. Zhou: „Anthocyanins from Black Chokeberry (Aroniamelanocarpa Elliot) Delayed Aging-Related Degenerative Changes of Brain.”, J. Agric. Food Chem., 2017, 65 (29), pp 5973–5984.
  4. J. Heesoo, L. Yanan, K. Hyun-Sook: „Dried plum and chokeberry ameliorate d-galactose-induced aging in mice by regulation of Pl3k/Akt-mediated Nrf2 and Nf-kB pathways.”, Experimental Gerontology, Volume 95, September 2017, Pages 16-25.
  5. B. M. Looab, I.Erlundc, R. Kolicd, P. Puukkaa, J. Hellströme, K. Wähäläf, P. Mattilae, A. Jula: „Consumption of chokeberry (Aronia mitschurinii) products modestly lowered blood pressure and reduced low-grade inflammation in patients with mildly elevated blood pressure.”, Nutrition Research, Volume 36, Issue 11, November 2016, Pages 1222-1230.
  6. S. E. Kulling, H. M. Rawel: „Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects.”, Planta Med 2008; 74(13): 1625-1634.
  7. M. Białek, J. Rutkowska, E. Hallmann: „Aronia czarnoowocowa (aronia melanocarpa) jako potencjalny składnik żywności funkcjonalnej.”, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2012, 6 (85), 21 – 30

Oceń
ponad tydzień temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?