Jesteś na:

Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki

16 18 20

Anyż to jedna z przypraw, obok cynamonu czy goździków, której zapach kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Dokładna nazwa tej przyprawy to biedrzeniec anyż. Jest to roślina jednoroczna, kwitnie w lipcu oraz w sierpniu. Odznacza się typowym słodkawo-korzennym zapachem, zbliżonym do zapachu kopru włoskiego.

Smakuje pysznie jako ziele,

I w anyżówce miłą woń ściele.

Wspomniał o nim, nawet sam Pitagoras.



Anyż – właściwości

Lecznicze właściwości posiada olejek z anyżu oraz nasiona. Owoce tej rośliny zawierają także tłuszcze, węglowodany, białka, śluzy oraz cholinę, flawonoidy oraz sterole. Napar z anyżu polecany jest kobietom karmiącym, aby zwiększyć ilość pokarmu, bowiem pobudza gruczoły do jego produkcji. W warunkach domowych wykorzystywany może być w silnych przeziębieniach, kaszlu, zaburzeniach żołądkowych oraz przy wzdęciach. Ponadto anyż jest lekiem wykrztuśnym, silnie odflegmiającym.

Anyż – zastosowanie

Anyż od niepamiętnych czasów cenili Arabowie i Izraelici, później także Grecy i Rzymianie. Traktowano go jako antidotum na wszelkie trucizny, ale przede wszystkim anyżem leczono układ trawienny.

Właściwości lecznicze tej rośliny wykorzystywane są do dziś.

Anyż jest surowcem, z którego otrzymuje się miód, ale przede wszystkim wykorzystywany jest jako przyprawa do wszelkich dań mięsnych, deserów, ciast oraz ciastek. Roślina ta oprócz nadawania niezwykłych aromatów naszym potrawom, ma zastosowanie w lecznictwie domowym.

W kuchni polskiej owoce anyżu stosowane są jako dodatek do ciężkostrawnych potraw np. kapusty. Najczęściej jednak anyż wykorzystywany jest w formie przyprawy wzbogacającej smak ciast, ciasteczek, pierników, kompotów, czy też mięsa. Znaleźć go można w składzie przyprawy curry, która jest bardzo aromatyczna. Biedrzeniec anyżu wykorzystuje się również do wytwarzania likierów, nalewek oraz innych alkoholi smakowych. Podkreśla ich smak i nadaje wyjątkowy aromat.

Wywary oraz soki przygotowane z owoców anyżu mogą posłużyć jako lek na dziecięce kolki. Olejek anyżowy dodany do kąpieli działa przeciwbólowo, rozluźniająco oraz odstresowująco na nasze ciało. Zaleca się stosowanie takich kąpieli głównie kobietom przechodzącym bolesne menstruacje.

Anyż – ciekawostki

  • Owoce anyżu podawano w indyjskich liniach lotniczych do żucia, aby uniknąć złego samopoczucia.
  • Anyż w dużych stężeniach działa odstraszająco na komary oraz inne owady. Nacieranie ciała olejkiem anyżowym odpędza natrętne robactwo.

Zapach anyżu kojarzy się najbardziej z tym, który unosi się w naszych domach w okresie świąt. Oprócz tego, że jest świetną przyprawą, wykazuje właściwości lecznicze, które mogą wykorzystywać osoby z dolegliwościami układu pokarmowego. Przyda się także kobietom karmiącym, aby zwiększyć produkcję mleka. Na uwagę zasługuje również kardamon, egzotyczna przyprawa, która równie dobrze zadba o smak Twoich potraw oraz o zdrowie. 

Literatura:

1. D. Tyszyńska-Kownacka, T. Starek, Zioła w polskim domu, Część 1, Wydawnictwo Watra, Warszawa.

Kup anyż z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Anyż – właściwości, zastosowanie, ciekawostki - 5.1/10. Oddano 8 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?