Jesteś na:

Aloes – sok, nalewka, maść, syrop. Przepis na nalewkę z aloesu

16 18 20

Aloes słynie ze swoich silnie nawilżających właściwości. Wspomaga leczenie ran oraz jest skutecznym antidotum na oparzenia słoneczne. Sok z aloesu zawiera w sobie szereg drogocennych substancji, które w korzystny sposób oddziałują na organizm człowieka.

Zgodnie z ustaleniami Food Drug Administration (FDA), aloes gatunków perryi, barbadensis, ferox oraz krzyżówki z gatunkami africana i spicata mogą być bezpiecznie spożywane.

Właściwości aloesu

Wiele danych literaturowych potwierdza obecność w aloesie szeregu substancji biologicznie czynnych. Roślina ta zawiera polisacharydy, które wzmacniają układ immunologiczny oraz wykazują działanie alkalizujące na organizm człowieka. Z aloesu wyizolowano glikoproteinę – alprogen – wykazującą działanie przeciwuczuleniowe. Podawanie wybranych przetworów z aloesu łagodzi objawy alergii. Zawarte w tkance aloesu polipeptydy wykazują działanie przeciwgrzybicze.

W aloesie występuje większość aminokwasów, które potrzebne są organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Wybrane posiadają swoje charakterystyczne właściwości, które chętnie zostają wykorzystane przez producentów preparatów farmaceutycznych oraz kosmetyków pielęgnacyjnych do ciała. W liściach aloesu znajdują się egzogenne aminokwasy, których organizm nie potrafi samodzielnie wyprodukować, stąd konieczność dostarczania ich ze źródeł pokarmowych. Aloes może być dobrym urozmaiceniem diety wegańskiej, gdyż osoby spożywające wyłącznie produkty roślinne powinny szczególnie zwrócić uwagę na podaż wszystkich aminokwasów, których najlepszym źródłem jest mięso i produkty odzwierzęce.

Po skaleczeniu się lub poparzeniu skóry warto przyłożyć świeżo zerwany liść aloesu do zranionej powierzchni skóry. Dzięki obecności w zewnętrznej pokrywie liścia antrachinonów, czyli grupy substancji posiadających właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwutleniające, rana zostaje w naturalny sposób odkażona. Dodatkowo zawarte saponiny o właściwościach ściągających powodują przyspieszenie regeneracji naskórka. Ponadto w żelu wypływającym z aloesu znajduje się niewielka ilość kwasu salicylowego, który ma właściwości przeciwbólowe.

Antrachinony, zawarte w aloesie posiadają właściwości przyspieszające perystaltykę jelit, stąd zaleca się spożywanie ich przez osoby z zaparciami. Substancje te zwiększają objętość mas kałowych, które w ułatwiony sposób zostają wydalone z organizmu. Ponadto aloes wpływa korzystnie na skład mikroflory bakteryjnej jelit oraz obniżenie stężenia cukru i cholesterolu we krwi.

Aloes zawiera wapń, magnez, żelazo oraz cynk i mangan. Wpływa zatem korzystnie na pracę mięśni, jakość skóry i cery oraz produkcję czerwonych krwinek. Dzięki witaminom z grupy B, wzmacnia układ nerwowy oraz ułatwia procesy myślowe.

Sok z aloesu

Na sklepowych półkach dostępny jest napój aloesowy umieszczany w prostopadłościennej butelce, który charakteryzuje się lekko winogronowym smakiem i zanurzonymi cząstkami aloesu w środku. Nie jest to najlepszy produkt, gdyż dostarcza również sporo cukru oraz jedynie niewielką ilość cennego aloesu. Zdecydowanie lepiej zaopatrzyć się w prawdziwy sok z aloesu, gdyż jego spożycie wpłynie korzystnie na nasz organizm. Sok z aloesu jest niestety drogim produktem spożywczym, gdyż pozyskiwany jest najczęściej z roślin certyfikowanych logiem ekologicznej uprawy. Posiada również znikomą wartość energetyczną. Regularne spożywanie soku z aloesu pomaga wzmocnić odporność, zregenerować organizm oraz obniżyć poziom cukru we krwi.

Nalewka z aloesu

Nalewkę z aloesu można przygotować samemu w domu, na co istnieje wiele przepisów. Jej spożywanie zaleca się w przypadku problemów trawiennych oraz w celach wzmacniających organizm człowieka. Korzystne działanie nalewki uzależnione jest od spożywanej dawki, stąd zaleca się wypijać 1 łyżkę nalewki na dobę.

Osobiście uważam, że lepszym rozwiązaniem będzie spożywanie soku aloesowego, gdyż wykazuje on działanie podobne do nalewki, a nie zawiera alkoholu, który niekorzystnie wpływa na pracę mięśni i częste jego spożywanie nawet w niewielkich dawkach może stać się u niektórych przyczyną problemów z sercem.

Maść aloesowa

Korzystnie jest stosować maść do celów pielęgnacyjnych skóry. Łagodzi ona cerę, natłuszcza i nawilża skórę, działa lekko ściągająco, dlatego zmniejsza widoczność zmarszczek. Smarowanie maścią aloesową stóp, łokci i kolan sprawia, że skóra jest bardziej miękka i delikatna.

Maść z aloesu warto zakupić w celach regeneracyjnych powierzchnię skóry, która została zniszczona w wyniku opalania, zranienia lub podrapania. Działa dezynfekująco, pomaga w leczeniu delikatnych oraz trudno gojących się ran.

W alternatywie do gotowej przygotowanej maści przez farmaceutów, warto wykorzystać świeży aloes, który kupimy w dowolnym sklepie ogrodniczym i postawimy na parapecie okiennym. Przed wykorzystaniem wystarczy umyć liście i następnie przyłożyć do rany wypływający sok.

Syrop z aloesu

Syrop aloesowy różni się od soku w dużej mierze stężeniem poszczególnych składników bioaktywnych oraz smakiem – syrop jest zdecydowanie słodszy niż sok. Syrop działa wzmacniająco na odporność, dezynfekująco oraz łagodzi problemy trawienne. Z łatwością można go podać starszemu dziecku, kiedy chcesz wzmocnić jego odporność w trakcie jesiennych przesileń.

Aloes jest niepozorną rośliną zaliczaną do rodziny sukulentów, czyli roślin, które są w stanie wytrwać przy ograniczonym dostępie do wody. Zawartych jest w nim szereg drogocennych substancji bioaktywnych, których spożycie wpływa pozytywnie na organizm człowieka. Bez względu czy wypróbujesz sok, nalewkę, maść czy syrop – każdy z przetworów zawiera podobne właściwości jednak w zmienionych proporcjach, a forma ułatwia zastosowanie preparatu dostosowanego do konkretnej przypadłości.

Literatura:

Kukłowicz A. i Steinka I.: Aloes – możliwość wykorzystania jako suplementu diety. Problemy Higieny i Epidemiologii 2012, 91, 4, str. 632-636.

Kup dietę za 20zł

Sprzedaż online w kilka minut
Oceń
Aloes – sok, nalewka, maść, syrop. Przepis na nalewkę z aloesu - 8.7/10. Oddano 9 głosy.
Martyna Jaros
ponad miesiąc temu Studentka studiów magisterskich na kierunku Dietetyka w warszawskiej uczelni SGGW. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?