Jesteś na:

Aloes i jego lecznicze właściwości. Zobacz, w jakich chorobach sprawdza się najlepiej

16 18 20

Coraz szerzej aloes wykorzystywany jest w medycynie, wykazując lecznicze właściwości w przypadku wielu schorzeń i chorób. wykorzystywany jest także w kosmetyce poprawiając wygląd skóry.

Będąc skarbnicą wielu cennych składników, aloes wspomaga leczenie alergii, przyspiesza także gojenie się ran, obniża poziom cukru oraz poprawia odporność. Natomiast maści i kremy, w których znajdują się wyciągi z aloesu, pomocne są w wielu schorzeniach skórnych.

Właściwości lecznicze aloesu

Miąższ aloesu składa się w prawie 98% z wody, a pozostałe 2% to ponad 200 składników o dużej aktywności biologicznej.

Aloes zawiera:

  • niezbędne pierwiastki jak, miedź, magnez, mangan, sód, potas, chrom, wapń, fosfor, cynk i żelazo, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układów enzymatycznych w różnych szlakach metabolicznych
  • witaminy – witamina C, β-karoten, kwas foliowy, cholinę, α-tokoferol (związek wchodzący w skład witaminy E) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12 )
  • aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyprolina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, prolina, treonina, tyrozyna, walina (wśród nich jest aż 7 z 8 aminokwasów egzogennych)
  • enzymy takie jak: fosfataza alkaliczna, peroksydaza, katalaza, bradykinaza (wykazuje silne działanie przeciwzapalne), allinaza, celulaza, lipazy, amylaza, oksydazy, cyklooksygenaza, karboksylaza pirogronianowa oraz fosfataza alkaliczna, które uczestniczą w przemianach metabolicznych organizmu
  • saponiny (związki z grupy glikozydów), wykazujące działanie odkażające i ściągające
  • nienasycone kwasy tłuszczowe: stearynowy, linolenowy, palmitynowy, linolowy i kaprylowy, które stanowią cenne źródło tłuszczów
  • związki działające przeciwbólowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie: mleczan magnezu i lupeol (naturalny kwas salicylowy), sterole (kampesterol, β-sitosterol), z wiązki siarkowe, fenole, kwas cynamonowy
  • lignina, która wspomaga przenikanie innych składników w głąb skóry
  • pochodne antrachinonowe (wykazują działanie przeczyszczające): kwas chryzofranowy, estry kwasu cynamonowego, aloina (barbaloina, izobarbaloina), emodyna, antracen, antranol i niektóre olejki eteryczne
  • cukry: polisacharydy (glukomannan, acemannan), które skutecznie stymulują układ immunologiczny, monosacharydy (glukoza i fruktoza) oraz  acetylowane pochodne cukrów

Aloes – choroby

Aloes ma właściwości przyspieszające leczenie oparzeń  gojenie się ran. Maści zawierające tę cudowną roślinę pomagają na odleżyny, owrzodzenia i ranny popromienne. Aloes zawiera substancje, które działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo, a stosować można go w schorzeniach, w których przebiegu dochodzi do zapalenia czy bólu np. reumatyzm czy nerwobóle. Ostatnie badania wykazują, że picie soku z aloesu ma wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi.

Naukowcy coraz częściej testują niewątpliwie korzystne właściwości aloesu. W ostatnich czasach dużą uwagę zwraca się na wpływ aloesu na układ pokarmowy. Dowiedziono, że zawarte w aloesie substancje zwiększają zawartość wody w masach kałowych, pobudzając perystaltykę jelit i wydzielanie śluzu, doprowadzając do szybkiego wypróżnienia. Natomiast połączenie probiotyków (żywych kultur bakterii) wraz z żelem z aloesu, ma wpływ na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL nawet o 40%, obserwując jednocześnie wzrost stężenia poziomu dobrego cholesterolu (HDL) o 20%.

Aloes jest ceniony od wieków. Dziś jej właściwości są powszechnie wykorzystywane w różnych gałęziach medycyny i kosmetologii. Dzięki swym pozytywnym właściwościom wpływającym korzystnie na organizm, łagodzącym niektóre stany chorobowe aloes wykorzystywany jest w terapiach wspomagających leczenie wielu schorzeń.

Kup produkty z aloesem z rabatem 3% już teraz !
(wpisz bonavita w polu „kod specjalny” w koszyku)

Oceń
Aloes i jego lecznicze właściwości. Zobacz, w jakich chorobach sprawdza się najlepiej - 6.7/10. Oddano 127 głosy.
Aleksandra Musiał
ponad miesiąc temu Ukończyła dietetykę na Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz biotechnologię ze specjalizacją analityka biotechnologiczna na Uniwersytecie Rolniczym.

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?