Jesteś na:

Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia”

16 18 20

Alergia pokarmowa bardzo często mylona jest z nietolerancją pokarmową, która ma inne podłoże. W reakcję alergiczną organizmu, zaangażowany jest układ odpornościowy i przeciwciała IgE, które odpowiadają na alergen.

Alergia pokarmowa występuje częściej u dzieci. W grupie dorosłych występuje u 4–8%. W odróżnieniu od dzieci, dorosłych najczęściej uczulają ryby, skorupiaki, orzechy czy cytrusy.

Alergia pokarmowa u dorosłych

Alergia pokarmowa jest nieprawidłową odpowiedzią układu immunologicznego organizmu, która pojawia się po spożyciu określonych produktów (zawierających alergeny), które u osób zdrowych nie wywołują niepożądanej reakcji. Alergenami są zazwyczaj białka wchodzące w skład różnych pokarmów. Reakcja alergiczna pociąga za sobą szereg objawów, które świadczą o chorobie.

WażneAlergia może pojawić się w każdym okresie życia, jednak najbardziej narażone na jej wystąpienie są dzieci.

Alergia pokarmowa – objawy

Alergia pokarmowa przejawia się nieprzyjemnymi dolegliwościami po spożyciu uczulającego pokarmu. Biegunka, wymioty, ból brzucha – to tylko nieliczne objawy, jakie towarzyszyć mogą reakcji alergicznej. Na skórze często pojawia się zaczerwienienie, wysypka, która swędzi, a w cięższych przypadkach dochodzi do atopowego zapalenia skóry. Może pojawić się astma oskrzelowa, duszności oraz obrzęk krtani.

Każdy inaczej reaguje na alergen w pożywieniu, jednak rzadko zdarza się, by w reakcji alergicznej uczestniczył tylko jeden układ ciała człowieka. Jest to odpowiedź systemowa, która dotyczy całego organizmu.

Najpoważniejszym przejawem alergii pokarmowej może być wstrząs anafilaktyczny, który przejawia się wysypką, nagłym spadkiem ciśnienia, dusznościami, zaburzeniem krążenia, co jest bardzo niebezpieczne, a w skrajnych przypadkach może prowadzić do śmierci.

Alergia pokarmowa – przyczyny

Za wystąpienie reakcji alergicznej, jak już wcześniej było wspomniane, odpowiedzialny jest układ odpornościowy, a dokładniej jego elementy. W organizmie człowieka, który cierpi na alergię, pojawiają się swoiste przeciwciała IgE skierowane przeciwko określonej substancji, składnikowi pożywienia. Cała kaskada zdarzeń po wprowadzeniu do ustroju alergenu, powoduje fizyczne objawy alergii u chorego.

Alergia pokarmowa często pojawia się w kolejnych pokoleniach rodziny, w której przedtem już występowała. Dorosłych najczęściej uczulają takie pokarmy, jak: ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, orzechy, a także pomidory, seler czy zboża.

Alergia pokarmowa – leczenie

Najważniejszym postępowaniem w alergii pokarmowej jest unikanie uczulających pokarmów, ustalenie odpowiedniej diety eliminacyjnej i dokładne sprawdzanie etykiet produktów spożywczych, gdyż niekiedy nawet śladowe ilości pokarmu, mogą spowodować groźny dla życia wstrząs anafilaktyczny.

Niekiedy sama dieta i eliminacja alergizującego produktu nie wystarczy, szczególnie przy współistnieniu innych chorób i alergii. Konieczne wtedy jest przyjmowanie środków farmakologicznych, leków antyhistaminowych, a w niektórych przypadkach, lekarz zapisuje kurację glikokortykosteroidami.

Chorzy, którzy szczególnie narażeni są na wystąpienie wstrząsu anafilaktycznego, zawsze, profilaktycznie powinni przy sobie nosić ampułkostrzykawkę z adrenaliną, która podana domięśniowo w sytuacji zagrożenia rozwojem niebezpiecznych powikłań wstrząsu, może uratować życie.

Alergia pokarmowa, często na początku nie rozpoznana i niewinna w swych objawach, może być bardzo niebezpieczna. By uniknąć przykrych dolegliwości ze strony całego organizmu, należy ściśle trzymać się zaleceń lekarza oraz diety eliminacyjnej.

Oceń
Alergia pokarmowa u dorosłych – objawy, przyczyny i leczenie „uczulenia” - 4.5/10. Oddano 10 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?