Jesteś na:

Acerola – źródło naturalnej witaminy C

16 18 20

Witamina C (kwas askorbinowy) należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie i spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Bierze udział w przemianie aminokwasów, syntezie barwników skóry (melanin), hormonów steroidowych i amin katecholowych. Należy do naturalnych przeciwutleniaczy, wzmacnia odporność, ułatwia przyswajanie żelaza w przewodzie pokarmowych, jest niezbędna do wytwarzania kolagenu. Źródłem tej witaminy są produkty roślinne, przede wszystkim owoce jagodowe i cytrusowe, warzywa kapustne, papryka i pomidory. Od jakiegoś czasu coraz większym uznaniem cieszy się acerola, która przywędrowała do nas z Ameryki Środkowej. Przyjrzyjmy się jej dokładniej.

Objawy niedoboru witaminy C

Objawy niedoboru witaminy C występują przeważnie w okresie zimowo-wiosennym. Charakteryzują się one:

  • szybkim męczeniem się,
  • bólami mięśniowo-stawowymi,
  • zaczerwienieniem i krwawieniem dziąseł,
  • trudnościami w gojeniu się ran,
  • osłabieniem lub brakiem łaknienia,
  • pogorszeniem odporności,
  • niedoborem żelaza (niedokrwistością),
  • gorszym wyglądem skóry.
WażneCałkowity brak tej witaminy wywołuje szkorbut, który prowadzi do krwawienia i martwicy dziąseł oraz wypadania zębów.

Naturalna witamina C – acerola

Acerola, zwana inaczej wiśnią z Barbados, pochodzi z Wysp Karaibskich, ale można ją spotkać również w Ameryce Środkowej i Amazonii. Jest dobrym źródłem związków przeciwutleniających – antocyjanów, karotenoidów, polifenoli oraz witaminy C, której ilość wynosi średnio około 1500 mg w 100 g produktu. Taki skład powoduje, że acerola należy do owoców o najwyższej zawartości naturalnego kwasu askorbinowego. Uważa się, że zawiera ona 90 razy więcej witaminy C niż pomarańcze, a spożycie jedynie 3 owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten składnik. Wiśnie z Barbados zawierają także witaminę A, E, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, oraz żelazo, wapń i fosfor. Dzięki takiemu zestawieniu składników wspomagają układ odpornościowy, przeciwdziałają objawom przeziębienia, opóźniają procesy starzenia się i poprawiają wygląd skóry.

Acerola dla dzieci

W Ameryce sok z aceroli jest bardzo często wykorzystywany jako dodatek do napojów i odżywek witaminowych dla niemowląt i małych dzieci w celu poprawy wartości odżywczej produktów. Można go więc uznać za bezpieczny dla najmłodszej grupy konsumentów. W przypadku alergii lub nadwrażliwości na owoce egzotyczne należałoby jednak skonsultować się ze specjalistą.

Acerola – cena

Acerola jest dostępna na polskim rynku w postaci proszku, soku lub tabletek. W związku z delikatną strukturą miąższu owoce niekorzystnie znoszą długotrwały transport i przechowywanie. Ceny są uzależnione od formy przetworzenia aceroli. Sproszkowane ekstrakty kosztują około 80 zł za 100 g, soki o objętości 250 ml 10 do 20 zł, natomiast ceny tabletek wahają się średnio od 20 do 100 zł za opakowanie i zależą od ilości tabletek i zawartości owocowego ekstraktu.

Acerola – opinie

Na forach internetowych można znaleźć mnóstwo opinii dotyczących aceroli. W skali od 0–5 zostaje oceniona na 4,5–5,0, a w komentarzach roi się od samych pozytywnych opinii. Konsumenci skupiają się głównie na jej działaniu wzmacniającym odporność i poprawiającym ogólne samopoczucie. Zwracają też uwagę na fakt, że po preparaty z acerolą sięgają zarówno najmłodsi, jak i najstarsi członkowie rodziny.

Acerola rzeczywiście to jedno z najbogatszych źródeł witaminy C. Warto jednak pamiętać, że nasze rodzime warzywa również są w stanie zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Ponadto mamy dostęp do świeżych produktów, a nie suplementów, których cena jest bardzo wysoka. W rzeczywistości witamina C z aceroli i pietruszki niczym się nie różni. Jedyną różnicą jest jej ilość.  

Podsumowując, acerola to świetne źródło naturalnej witaminy C. Warto zaopatrzyć się w preparat na bazie tego owocu, by dobrze odżywić swój organizm, wzmocnić odporność, poprawić wygląd skóry, samopoczucie, … i cieszyć się dobrym zdrowiem przez długi czas.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A., 2013. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa

Cieślik E., Gębusia A., 2012. Charakterystyka właściwości prozdrowotnych owoców roślin egzotycznych. Postępy Fitoterapii, 2, s. 93 – 100

Oceń
Acerola – źródło naturalnej witaminy C - 9.0/10. Oddano 4 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?