Jesteś na:

7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

16 18 20

Mleko jest jednym z popularniejszych produktów stosowanych w kuchni. Pijemy je od dziecka, ale niestety, w dobie narastającego problemu alergii i nietolerancji pokarmowych, nie wszyscy mogą cieszyć się jego smakiem. Ponadto wraz z wiekiem spada produkcja laktazy – enzymu trawiącego cukier mleczny, co jest przyczyną dolegliwości gastrycznych przy zbyt dużej jednorazowej podaży.

Alternatywą dla mleka krowiego stały się napoje roślinne, a mamy ich do wyboru całkiem sporo: migdałowe, orzechowe, kokosowe, sojowe, ryżowe, owsiane czy jaglane. Jedne są bardziej znane i co za tym idzie lepiej dostępne, inne dopiero walczą o uwagę konsumentów. Jednym z mniej popularnych, ale wartych zakupu ze względu na swoje właściwości, jest mleko jaglane.

Mleko jaglane (napój jaglany)

Mleko jaglane to tak naprawdę napój wytwarzany na bazie kaszy jaglanej (produkowanej z łuskanego ziarna prosa). Jest jednym z kilku produktów określanych mianem mlek roślinnych, chociaż poprawna nazwa to napój. Wyróżnia się słodkawym smakiem oraz kremową konsystencją, przez co doskonale sprawdzi się w przypadku małych dzieci.

Produkt ten nie jest jeszcze tak popularny jak napój sojowy czy mleczko kokosowe, ale bez problemu można go nabyć w niestacjonarnych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Opakowanie zawierające 1 litr to wydatek rzędu ok. 11 zł i jest porównywalny do ceny napoju migdałowego.

Jeśli mamy odrobinę wolnego czasu, możemy taki napój przyrządzić samodzielnie w domu. Do tego celu potrzebujemy:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 3-4 suszone daktyle (opcjonalnie)
  • ½ szklanki nerkowców (opcjonalnie)

1 szklankę kaszy gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 10–15 minut. Po wyłączeniu gazu kasza powinna zostać pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie umieszczamy wszystkie składniki w blenderze (kaszę wraz z resztkami wody i ewentualnie dodatki) i miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Daktyle dodajemy, jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki smak. Gęsty napój przecieramy przez sito lub gazę. Tak przygotowane mleko przechowujemy w lodówce 2 do 3 dni. Ma ono dość gęstą konsystencję – można je rozcieńczyć przez dodanie wody, jeśli zajdzie taka potrzeba.

7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego

  1. Napój jaglany produkowany jest na bazie zboża, które nie zawiera glutenu. Produkt ten może być zatem stosowany przez chorych na celiakię. Sprawdzi się również u dzieci z alergią na białko mleka krowiego oraz u osób z nietolerancją laktozy (np. po zapaleniu trzustki).
  2. Zawiera krzem – mikroelement poprawiający mineralizację kości i przyspieszający ich regenerację po różnego typu urazach. Pierwiastek ten odpowiada również za kondycję skóry, włosów i paznokci. Mleko jaglane będzie zatem doskonałym uzupełnieniem kuracji stosowanej przy problemach z nadmiernym wypadaniu włosów.
  3. Dostarcza takich składników, jak:
    1. magnez – wpływa na pracę mięśni, zapobiega bolesnym skurczom łydek,
    2. żelazo – niezbędne do tworzenia krwinek czerwonych w szpiku kostnym, metabolizowania cholesterolu oraz wspomaganiu procesów detoksykacji zachodzących w wątrobie,
    3. wapń – odpowiadający za mineralizację kości oraz mający działanie przeciwmutagennie,
    4. fosfor – jest budulcem kości i zębów, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, uczestniczy w przemianach energetycznych,
    5. potas – odpowiada za przekazywanie impulsów elektrycznych w komórkach mięśni szkieletowych oraz serca, pomaga kontrolować ilość wody w organizmie oraz ciśnienie tętnicze.
  4. Jest również źródłem witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny oraz kwasu pantotenowego. Wszystkie te składniki są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego układu nerwowego. Zawartość antyoksydantów pomaga z kolei redukować liczbę wolnych rodników, które są przyczyną przyspieszenia procesów starzenia się organizmu.
  5. Wszelkie produkty z kaszy jaglanej wykazują właściwości antywirusowe, co warto wykorzystać podczas przeziębienia. Szklanka mleka pomoże również w trakcie zapalenia górnych dróg oddechowych i wzmocni odporność naszego organizmu.
  6. Mleko na bazie kaszy jaglanej działa ochronnie na przewód pokarmowy oraz wspomaga trawienie. W przypadku problemów gastrycznych można na jego bazie przygotować kleiki, które działają ochronnie na śluzówkę żołądka i jelit.
  7. Warto pamiętać, że produkt ten jest odżywczy. Kalorycznością przypomina zwykłe mleko. Wartość kaloryczna 100 ml napoju jaglanego wynosi 54 kcal. Znacznie mniej jest w nim niekorzystnych dla naszego organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych – bo zaledwie 0,1 g/100 ml. Dla porównania – mleko krowie ma ich 1,2 g w 100 ml produktu, a mleczko kokosowe aż 5,5 g. Napój jaglany jest zatem dobrą alternatywą dla osób będących na diecie redukcyjnej, gdyż zawiera mniej tłuszczu niż jego zwierzęcy odpowiednik. Niższa zawartość białka – 0,7 g/100 ml w porównaniu do 3,3 g/100 ml w mleku krowim to mniejsze obciążenie dla nerek.

Mleko jaglane jest doskonałym urozmaiceniem diety i możliwym zamiennikiem mleka krowiego – pozwala uzupełnić braki składników mineralnych. Na jego bazie można robić desery, koktajle, puddingi, kaszki dla maluchów. Sprawdza się również jako zamiennik mleka podczas przyrządzania dań obiadowych – naleśników, sosów do mięs, zup. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny kaszy jaglanej, osoby z cukrzycą powinny spożywać zarówno kaszę, jak i mleko jaglane z umiarem.

Literatura:

Peckenpaugh N., Podstawy żywienia i dietoterapia, Urban & Partner, Wrocław 2011, s. 87-108.
Opublikowano ponad tydzień temu
Oceń artykuł
7 zdrowotnych właściwości mleka jaglanego - 5.0/5. Oddano 4 głosy.
Autor artykułu: