Jesteś na:

5 powodów, dla których lepiej wybrać bataty niż zwykłe ziemniaki

16 18 20

W tradycyjnej polskiej kuchni ziemniaki odgrywają duże znaczenie. Łączymy je prawie ze wszystkim. Warto jednak choć raz na jakiś czas zastąpić je batatami.

Chcesz schudnąć przed WAKACJAMI?
Kup Teraz a 30 dniową dietę otrzymasz za darmo!
Tylko 137 zł TRIZER + indywidualna dieta

Bataty lepsze od ziemniaków

Ziemniaki głównie dostarczają nam energii. Są bogatym źródłem cukrów prostych – skrobi. W ich składzie znajdziemy także wiele innych składników mineralnych, jednak w porównaniu z batatami, nadal przegrywają. Oto 5 powodów, dla których wato czasem zamienić zwykłe ziemniaki na bataty.

  1. Bataty zawierają NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe) w tym kwas linolenowy i linolowy – niezwykle ważne dla zachowania dobrej kondycji całego organizmu.
  2. Zawierają niezbędne aminokwasy egzogenne – stanowią świetne źródło białka.
  3. W ich składzie odnajdziemy witaminy: C, A, B, kwas foliowy, E i K.
  4. Ze składników mineralnych wchodzących w skład batatów najważniejsze są: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod, żelazo, a także mangan, selen i miedź.
  5. Zawierają stosunkowo niski indeks glikemiczny, który pomaga w ustabilizowaniu poziomu cukru we krwi.

Oczywiście nasze polskie ziemniaki, także zawierają wiele cennych składników odżywczych i nie warto z nich rezygnować. Polecamy jednak wypróbowanie batatów, które są prawdziwym bogactwem witamin i składników mineralnych. Na początek może coś z kuchni norweskiej? Polecamy łososia z frytkami z batatów!

Oceń
5 powodów, dla których lepiej wybrać bataty niż zwykłe ziemniaki - 7.4/10. Oddano 14 głosy.
ponad miesiąc temu

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Chcesz być na bieżąco?