30 trików kulinarnych, które musisz znać

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024

Jeśli nawet nie jesteś urodzonym kucharzem znajomość poniższych sztuczek  znacznie umili Ci pracę podczas gotowania. Warto zapamiętać tych kilka prostych rozwiązań, które  zagwarantują Ci udaną potrawę bez zbędnych kulinarnych wpadek.

SPIS TREŚCI

Kulinarne tricki

  1.  Aby łodygi kalafiora i brokułów zmiękły w tym samym czasie co różyczki zrób na ich końcach nacięcia na krzyż.
  2.  Aby zapobiec powstaniu pleśni na przetworach przed zamknięciem słoika nalej na dżem odrobinę czystego alkoholu lub połóż na powierzchni folię zanurzoną w alkoholu. Można też wstawić zamknięte słoiki na 10 minut do piekarnika ogrzanego do temperatury 90°C.
  3. Aby pozbyć się goryczkowego posmaku brukselki i jednocześnie wydobyć z niej to co najlepsze, należy obrane warzywo włożyć do zamrażarki na noc. Niska temperatura powinna zabić gorzki smak. Można równie dobrze czubek każdej brukselki delikatnie naciąć na krzyż. W ten sposób gorąca woda wejdzie do jej środka i zniweluje gorzki smak. Ten sam efekt przyniesie dodanie cukru, mleka, czy cynamonu do gotowanej w wodzie brukselki.
  4. By zapobiec zwiędnięciu sałaty lub marchwi, włóż je na 30 minut do letniej wody z niewielkim dodatkiem cukru.
  5. Cytryna da więcej soku, jeśli przed wyciśnięciem potoczysz ją po stole, dociskając mocno dłonią lub ogrzejesz.
  6. Gdy gotujemy jajka warto dodać odrobinę octu jeśli jajko pęknie, białko nie wypłynie.
  7.  Mleko nie ma szans wykipieć, jeśli ścianki garnka posmarujemy masłem lub margaryną na wysokości 5 cm ponad powierzchnią mleka.
  8. Gdy przypalisz zupę, możesz spróbować ją ratować wrzucając do niej skórkę z chleba. Pozostaw ja na 15 minut. Nieprzyjemny posmak spalenizny powinien zniknąć.
  9. Aby zapobiec stwardnieniu wątróbki podczas smażenia, należy przed tym procesem moczyć ją w mleku i absolutnie nie solić. Wątróbkę posól dopiero po usmażeniu.
  10. Kurczak będzie miał soczystą, chrupiącą i zarumienioną skórkę, gdy przed pieczeniem natrzemy go miodem i wstawimy na kilka godzin do lodówki.
  11.   Dobrze jest posypać rozgrzany tłuszcz solą zapobiegnie to pryskaniu.
  12. Ryba nie będzie przywierać do patelni, gdy przed smażeniem na suchym naczyniu uprażymy sól. Potem przecieramy patelnię i dodajemy olej.
  13. Przed dodaniem bakalii do ciast warto obtoczyć je w mące. Bakalie nie opadną na dno podczas pieczenia.
  14. Jeśli pieczemy ciasto drożdżowe wstawmy również do piekarnika blaszaną miskę z wodą ciasto nie będzie zbyt suche.
  15. Placek owocowy zawsze Ci się uda, nie zrobi się zakalec i będzie przyjemnie kruchy, jeśli przed ułożeniem owoców posmarujemy wierzch ciasta lekko ubitym białkiem i oprószymy mąką.
  16. Ciasto łatwiej wydobędziesz z formy, jeśli po wyjęciu z piekarniku blachę postawisz na mokrej ściereczce lub zanurzysz ją na chwilę w wodzie.
  17. Aby sałata nie traciła witamin oraz nie zwiędła –rwij ją palcami, a nie krój metalowym nożem.
  18. Łosoś nie wyschnie w lodówce gdy owiniemy go w gazę nasączoną oliwą.
  19. 19. Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko.
  20. Aby pokruszyć koperek wrzucamy go do woreczka i na parę godzin do zamrażalnika. Ułatwia to kruszenie i przedłuża świeżość.
  21. Jeśli zdarzy Ci się przesolić zupę dodaj do niej surowego ziemniaka i chwilę podgotuj. Ziemniak wchłonie w siebie sól.
  22.  Gdy pomidory są zbyt miękkie, co uniemożliwia ich krojenie w plasterki jest na to rada! Przed krojeniem włóż pomidory na 20 minut do lodowatej wody.
  23. Aby przyspieszyć proces gotowania ziemniaków dodaj do wody trochę masła.
  24. Aby przywrócić kawie aromat, jeśli utraciła go stojąc za długo otwarta, należy włożyć do pojemnika kostkę czekolady i pozostawić ją tam na dwie doby. Aromat kawy powróci.
  25. Jeśli podczas ścierania skórka od pomarańczy lub cytryny przykleja się do tarki koniecznie posmaruj powierzchnie tarki odrobiną oliwy.
  26. Do słoika, w którym przechowujesz soczewicę włóż kilka zapałek, aby zapobiec rozwojowi owadów, szczególnie w okresie letnim.
  27. Do ciast bez jajek dodawaj startego białego sera, a zyskają miękką i wilgotną konsystencję.
  28. Przed siekaniem ziół, deskę do krojenia posyp odrobiną soli. Zioła nie będą rozsypywać się na boki.
  29. Aby łatwiej oddzielić łupki od ząbków czosnku, wystarczy włożyć je na 15–30 sekund do kuchenki mikrofalowej. Łupki same zaczną odchodzić.
  30. Nie pozbywaj się skórki z ananasa. Zawiera ona mnóstwo składników odżywczych i jest bardzo aromatyczna. Można ją ugotować w wodzie z laską cynamonu, dosłodzić napój na przykład miodem i podawać na ciepło lub zimno.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Michalak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Dodaj do ulubionych